Να είναι εμφανίσιμο
Το βιογραφικό σας θα πρέπει να δείχνει ομοιόμορφο με ίδιες γραμματοσειρές και χωρίς «τσαχπινιές», π.χ. διαφορετικά χρώματα σε κάθε παράγραφο κ.λ.π.
Να είναι ενημερωμένο
Φροντίστε να το ενημερώσετε με τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σας (π.χ. διπλώματα ή θέση εργασίας).
Να είναι πλήρες
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναφέρετε τι ακριβώς κάνατε ανά έτος, από την αποφοίτησή σας και μετά, ώστε να μην υπάρχουν χρονολογικά «κενά», ακόμα κι αν για κάποιο διάστημα δεν εργαζόσασταν.
Να είναι σαφές
Είτε αναφέρετε σπουδές είτε θέση εργασίας, φροντίστε οι περιγραφές σας να είναι πλήρεις.
Προσοχή στα λάθη
Είναι απαράδεκτο για ένα βιογραφικό σημείωμα να έχει ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη, καθώς αυτό δείχνει απροσεξία ή και αδιαφορία. Καλό είναι, λοιπόν, να το δώσετε και σε άλλους να το διαβάσουν πριν το αποστείλετε.
Περισσότερες πληροφορίες
Είναι σημαντικό, πέρα από τα αντικειμενικά προσόντα σας, να αναφέρετε στο βιογραφικό σας και κάποιες πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντά σας, καθώς και ενδεχόμενες εθελοντικές εργασίες σας ή βραβεύσεις.
Όχι ψέματα
Προσπαθήσετε να μην «φουσκώνετε» τα προσόντα σας και σε καμία περίπτωση μην βάζετε στο βιογραφικό σας πληροφορίες και στοιχεία που δεν είναι αληθή.
Όλα με τη σειρά τους
Οι πληροφορίες πρέπει να έχουν χρονολογική σειρά. Πρώτα θα αναφέρετε την ακαδημαϊκή σας σταδιοδρομία και στην συνέχεια την επαγγελματική –εκτός αν μόλις αποφοιτήσατε.
Όχι στα έτοιμα
Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αυτούσιο κάποιο έτοιμο template του Word, από αυτά που βλέπουν συνέχεια οι εργοδότες. Προσπαθήστε να το κάνετε λίγο πιο πρωτότυπο –χωρίς υπερβολές.
Φωτογραφία
Η προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό σας δεν είναι απαραίτητη, όμως αν αποφασίσετε να βάλετε φροντίστε να είναι κάποια «σοβαρή», τύπου διαβατηρίου, αλλά ίσως λίγο πιο χαμογελαστή.
Ποιον τύπο βιογραφικού να επιλέξετε
Κλασικό βιογραφικό
Αυτό δομείται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, δηλαδή με τις πιο πρόσφατες εργασιακές εμπειρίες πρώτες, και περιλαμβάνει ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο με τις «αρετές» του υποψήφιου εργαζόμενου. Δείτε ένα κλασικό βιογραφικό εδώ.
Ακαδημαϊκό βιογραφικό
Αφορά άτομα που στοχεύουν σε θέση ακαδημαϊκού χαρακτήρα, π.χ. διδακτορικού ή ερευνητικού προγράμματος, άρα σε περίοπτη θέση πρέπει να βρίσκονται τα ακαδημαϊκά κατορθώματα του υποψήφιου. Δείτε ένα ακαδημαϊκό βιογραφικό εδώ.
Ψηφιακό βιογραφικό
Σημασία εδώ έχει η ηλεκτρονική μορφή του βιογραφικού σας, το οποίο, αφού θα αποστείλετε με mail, θέλετε να «ανοίγει» ομοιόμορφα στην οθόνη του υποψήφιου εργοδότη σας. Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή PDF, να περιέχει φωτογραφίες, γραφιστικά στοιχεία ή και links από τα προφίλ σας στα social media ή κάποιο τυχόν blog. Δείτε ένα τέτοιο βιογραφικό εδώ.