Υγιεινή διατροφή: «Καλές» και «κακές» τροφές για… αρχάριους

Load more

Ξεκινήσατε γυμναστική και αυτόματα αισθάνεστε την επιθυμία να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες με γνώμονα την υγεία σας. Αναμφισβήτητα, άλλωστε το δίδυμο Διατροφή – Γυμναστική είναι αχώριστο όσον αφορά στις προσπάθειες για βελτίωση της σωματικής διάπλασης αλλά και της υγείας. Αποφασίσατε, λοιπόν –πολύ σωστά- να μην κάνετε μια βασανιστική δίαιτα αλλά να τρώτε από όλα αλλά σωστά. Τι ακριβώς σημαίνει όμως «τρώω σωστά;». Ποιες τροφές επιλέγουμε και ποιες αποφεύγουμε; Δείτε μια λίστα με «καλές» και «κακές» τροφές.

Καλές πηγές πρωτεΐνης

Αυγά: Κατά προτίμηση ασπράδια. Αν για παράδειγμα φτιάξετε μία ομελέτα προτιμήστε από τα έξι αυγά, τα δύο να είναι ολόκληρα και από τα υπόλοιπα να κρατήσετε μόνο το ασπράδι.

Στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα: Στεγνό, φθηνό και με μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Κιμάς γαλοπούλας: Λίγο πιο ακριβή από το κοτόπουλο και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Μοσχαρίσια μπριζόλα: Περιέχει περισσότερο λίπος από ό,τι το κοτόπουλο αλλά πρόκειται για πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Φιλέ μινιόν: Πρόκειται πάλι για μοσχαρίσιο κρέας, πολύ πιο ακριβό αλλά αξίζει για μια φορά στο τόσο.

Γλώσσα/Μπακαλιάρος: Πρόκειται για φθηνά και άπαχα ψάρια.

Σολομός: Ψάρι με καλά λιπαρά και πρωτεΐνη αλλά λίγο ακριβός.

Τόνος κονσέρβα: Άπαχο και φθηνό ψάρι, επιλέξτε τόνο σε νερό και όχι λάδι.

Cottage Cheese: Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης όσον αφορά στα τυριά ενώ έχει περίπου 8% λιπαρά (ανάλογα το προϊόν).

Φιλέτο χοιρινό: Περιέχει περίπου όση πρωτεΐνη έχει και το μοσχάρι αλλά έχει περισσότερα λιπαρά.

Λαβράκι / Ξιφίας: Καλές πηγές πρωτεΐνης αλλά λίγο ακριβά ψάρια.

Κακές πηγές πρωτεΐνης

 

Κοτόπουλο με πέτσα

Κοτόπουλο πανέ

Μπέικον

Κόκκινο κρέας με λίπος

Καλές πηγές υδατάνθρακα

 

Βρώμη: Ιδανικό γεύμα για πρωινό.

Φρούτα: Όλα τα φρούτα είναι καλά αλλά κάποια είναι καλύτερα. Τα μύρτιλα για παράδειγμα έχουν πολλά αντιοξειδωτικά ενώ η μπανάνα είναι ιδανική για γρήγορη αναπλήρωση ενέργειας μετά την προπόνηση.

Λαχανικά: Είναι δύσκολο να φας κάτι κακό αν επιλέξεις από λαχανικά. Επιλέγετε λαχανικά εποχής και έχετε ως γενικό κανόνα ότι τα πράσινα λαχανικά έχουν λιγότερες θερμίδες. Βάλτε τα σε κάθε γεύμα σας.

Καφέ ρύζι: Καλό είναι να προτιμάτε το καφέ από το άσπρο ρύζι.

Ψωμί ολικής άλεσης: Το αλεύρι του προέρχεται από την άλεση ολόκληρου του καρπού και δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία.

Γλυκοπατάτες: Ππλούσιες σε φυτικές ίνες και χορταστικές.

Κακές πηγές υδατάνθρακα

 

Δημητριακά με ζάχαρη: Τα περισσότερα από τα δημητριακά σήμερα είναι φορτωμένα με ζάχαρη. Επιλέξτε αντ' αυτού βρώμη ή μούσλι.

Γλυκά: Καραμέλες, ζαχαρωτά κτλ.

Πατατάκια: Κακοί υδατάνθρακες και κακά λίπη.

Παγωτό: Η ζάχαρη κάνει πάρτυ!

Αναψυκτικά: Με εξαίρεση τα light προϊόντα, που δεν έχουν τόσο υδατάνθρακα αλλά δεν προσφέρουν και σχεδόν τίποτα.

Χυμοί: Αναφερόμαστε στους χυμούς του εμπορίου, οι οποίοι αποτελούνται κυρίως από ζάχαρη.

Καλές πηγές λίπους

 

Ελαιόλαδο

Ιχθυέλαιο

Βούτυρο αμυγδάλου

Αμύγδαλα

Πέκαν

Καρύδια

Κάσιους

Φυστικοβούτυρο (μη επεξεργασμένο)

Αβοκάντο

Κακές πηγές λίπους

 

Τηγανητά

Βούτυρο και μαργαρίνη

Λάδι καρύδας

Φυτικό λίπος

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ετοιμάσετε τη λίστα για ψώνια, έχετε κατά νου τι είναι καλύτερο για την υγεία σας και επιλέξτε ανάλογα.

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων