Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο, 10.00-14.0, και χωρίζονται σε μιάμιση ώρα ζωγραφικής και μιάμιση ώρα θεάτρου. Μάλιστα, μεταξύ των μαθημάτων γίνεται διάλειμμα οπότε προσφέρεται στο μαθητές σπιτικό φαγητό και χυμοί.
Τι θα κάνουν, λοιπόν, τα παιδιά όλες αυτές τις δημιουργικές ώρες;
1. Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, κατασκευές
Το μάθημα αναπτύσσεται σε δύο εξάμηνα διαβαθμισμένης πολυπλοκότητας, όπου μέσω παρουσιάσεων, βασικών τεχνικών αναλύσεων και αυτόνομων ασκήσεων, αποκρυπτογραφούνται τα βασικά τεχνικά και συνθετικά εργαλεία δυσδιάστατων και τρισδιάστατων εικαστικών έργων.
Οι βασική θεματολογία των συναντήσεων αφορά:
• Γραμμή, περίγραμμα, βασικά γεωμετρικά σχήματα, χρώμα, υφή, υλικό, βασικοί κανόνες σύνθεσης.
• Γνωριμία με το έργο κλασσικών και σύγχρονων δημιουργών μέσω παρουσιάσεων, επεξεργασία των έργων τους και επισκέψεων σε μουσεία, η οποία πραγματοποιείται περίπου μία φορά τον μήνα.
• Γνωριμία με διαφορετικά υλικά και τεχνικές σχεδίασης (μολύβι, μαρκαδόρος, ακουρέλα, βασικές αρχές ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, κολλάζ).
• Τρισδιάστατες κατασκευές και μακέτες.
Ευρύτερο, άλλωστε, στόχο του εργαστηρίου αποτελεί η επαφή και η γνωριμία με την εικαστική παιδεία ως θεμελειώδης παράμετρος της γενικής παιδείας και όχι μόνο η ανάδειξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων που φυσιολογικά διαφέρουν από σπουδαστή σε σπουδαστή.
Στο τέλος κάθε πρώτου εξαμήνου γίνεται προβολή επιλεγμένων έργων όλων των σπουδαστών σε κοινή συνάντηση-εκδήλωση με τους γονείς, ενώ στο τέλος του δεύτερου το μάθημα αναλαμβάνει τη δημιουργία κουστουμιών και σκηνικών για τη θεατρική παράσταση του έτους.
2. Κινησιολογία, φωνή, θέατρο
Το μάθημα αναπτύσσεται σε δύο εξάμηνα. Ασκήσεις τεχνικής και συγκέντρωσης, μέσα σε αφηγηματικό πλαίσιο που σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με το μάθημα της ζωγραφικής και των κατασκευών, απασχολεί το πρώτο εξάμηνο, ενώ πρόβες για την παράσταση του έτους απασχολούν το δεύτερο.
Η βασική θεματολογία των ασκήσεων του πρώτου εξαμήνου αφορά:
• Φωνητική
• Ορθοφωνία
• Σωματικές ασκήσεις
• Ασκήσεις συγκέντρωσης και παρατηρητικότητας
• Αυτοσχεδιασμό
• Ορθό λογισμό, επιχειρηματολογία και διαμόρφωση κριτηρίων
• Ομαδικότητα με σεβασμό της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας των ατόμων
Η παράσταση που αποτελεί το τελικό προϊόν του δεύτερου εξαμήνου βασίζεται στις ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και των συζητήσεων που αναπτύσσονται στα μαθήματα.
Τα μαθήματα ξεκινούν την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου.
Συνολικά προβλέπονται 24 συναντήσεις, 12 για κάθε εξάμηνο, βάση αναλυτικού προγράμματος.
Ο μέγιστος αριθμός σπουδαστών κάθε τμήματος είναι 8 άτομα και ο ελάχιστος 6, ενώ ο μέγιστος αριθμός των τμημάτων είναι 2.
Το ετήσιο κόστος του προγράμματος είναι 550 ευρώ συν ΦΠΑ για κάθε σπουδαστή και ο τρόπος εξόφλησης καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς.
Ακόμα: Στις συναντήσεις συμμετέχει ειδικός συνεργάτης ψυχολόγος, η οποία αναλαμβάνει την αξιολόγηση κάθε παιδιού και ενημερώνει τους γονείς με γραπτή έκθεση στο τέλος κάθε εξαμήνου.
Πρόσκληση στην έκθεση καλλιτεχνικών μαθημάτων
Το Πώς και το Γατί προσκαλεί τους γονείς στην έκθεση ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα περσινά έργα των παιδιών, να συνομιλήσετε μαζί τους και να γνωρίσετε τους δασκάλους και τον χώρο.
Το Πώς και το Γατί: Αυτομέδοντος 4, Παναθηναϊκό Στάδιο. Τηλ.: 210 7518760, 6974 757835.