Ερώτηση:
Πριν έναν χρόνο ο γιός μου είχε ένα επεισόδιο σπασμών. Οι γιατροί του διέγνωσαν Rolandic Epilepsy. Αποφασίσαμε να μπούμε σε αγωγή, όμως τα επεισόδια συνεχίζονται. Έγιναν 4-5, όλα γύρω στις 5 περίπου το πρωί, και ο γιατρός που τον παρακολουθεί μας είπε ότι η μορφή αυτή κάνει τα επεισόδια κατά τις πρωινές ώρες, δηλαδή την ώρα που ο εγκέφαλος αρχίζει να δίνει οδηγίες για να ξυπνήσει. Την τελευταία εβδομάδα μου έκανε 2 επεισόδια, το ένα στις 11 το πρωί το άλλο στις 10 το πρωί. Τι μπορεί να συμβαίνει; Γιατί άρχισε να μου κάνει επεισόδια την ημέρα; Γιατί αντί να καλυτερεύει, χειροτερεύει; Σημειώστε ότι έχουμε ήδη αλλάξει το πρώτο φάρμακο, τους πρώτους 6 μήνες και αύριο θα αλλάξουμε και αυτό που έπαιρνε μέχρι σήμερα. Η βοήθειά σας μου είναι πολύτιμη και επίσης αν γνωρίζετε κάποιον ειδικό επιληπτιολόγο, παρακαλώ όπως μου στείλετε τα στοιχεία του για μία τρίτη γνώμη. Ευχαριστώ!Απάντηση:
H ρολανδική επιληψία ή, όπως λέγεται σήμερα, καλοήθης εστιακή επιληψία με κεντροκροταφικές αιχμές, είναι ένα επιληπτικό σύνδρομο, το οποίο ανήκει στις καλοήθεις εστιακές επιληψίες. Ο όρος εστιακή αναφέρεται στο γεγονός ότι τα επεισόδια προέρχονται από μία περιοχή του εγκεφάλου και συγκεκριμένα τη "ρολάνδεια περιοχή". Ο όρος καλοήθης αναφέρεται στο γεγονός ότι 1. η συγκεκριμένη μορφή επιληψίας συμβαίνει σε φυσιολογικά παιδιά, 2. τα παιδιά με ρολανδική επιληψία κάνουν συνήθως αραιά επεισόδια ή επεισόδια τα οποία είναι εύκολο να ελεχθούν με φαρμακευτική αγωγή και 3. η πρόγνωση της συγκεκριμένης μορφής είναι πολύ καλή, δηλαδή σχεδόν όλα τα παιδιά σταματούν να κάνουν επεισόδια μετά την εφηβεία.
Η ρολανδική επιληψία είναι από τις πιο συχνές μορφές επιληψίας στα παιδιά. Ρολανδική επιληψία έχουν περίπου 1 στα 5 παιδιά με επιληψία. Τα επεισόδια ξεκινούν συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 3 και 10 χρόνων και σταματούν στην εφηβεία.
Τα επεισόδια συμβαίνουν συνήθως τις πρωινές ώρες, στη φάση που το παιδί ξυπνάει. Τα επεισόδια τυπικά ξεκινούν με ένα μούδιασμα στην μία πλευρά του προσώπου και το παιδί στη συνέχεια μπορεί να έχει σιελόρροια, να κάνει περίεργους θορύβους "σαν να πνίγεται" και να μην μπορεί να μιλήσει καθαρά. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά εμφανίζουν ασυμμετρία στο πρόσωπο και "πέφτει" ή "τινάζεται" η μία γωνία του στόματος. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να επεκταθούν και στο αντίστοιχο χέρι ή/και πόδι. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα παιδιά συνήθως δεν χάνουν τελείως τις αισθήσεις τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ένα επεισόδιο που ξεκινάει με τα χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν, μπορεί στην πορεία να γενικευθεί, δηλαδή το παιδί να χάσει τελείως τις αισθήσεις του και οι κινήσεις να εξαπλωθούν και στις δύο πλευρές του σώματος.
Παρόλο που, όπως αναφέρθηκε, τα επεισόδια συμβαίνουν συνήθως την ώρα που το παιδί ξυπνάει, επεισόδια μπορεί να συμβούν και σε άλλες ώρες της ημέρας. Συγκεκριμένα, ενώ 50 έως 80% των παιδιών κάνουν επεισόδια μόνο στον ύπνο, έως 40% των παιδιών κάνουν επεισόδια τόσο κατά τον ύπνο όσο και στη διάρκεια της ημέρας ενώ περίπου 20% των παιδιών κάνουν επεισόδια μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η Άρτεμις Γκίκα είναι Παιδονευρολόγος στην Ευρωκλινική Παίδων