Ερώτηση:
Ο γιος μου, 14 ετών, εδώ και 5 μήνες εμφανίζει λευκωματουρία, περίπου στα 2 γραμμάρια. Έγινε βιοψία και τέθηκε διάγνωση της οξείας διάμεσης νεφρίτιδας. Στις 13/01/2013 ξεκίνησε πρεζολόν και πήγαινε καλά, αφού είχε σχεδόν φυσιολογική συλλογή ούρων 24ωρου –μέχρι το Πάσχα που υποτροπίασε (σε εκείνη τη φάση είχαμε μειώσει το πρεζολόν στα 35mg προς 30mg μέρα παρά μέρα). Από τότε μείναμε σε αυτή τη δόση. Προσθέσαμε renitec επί 2 αλλά δεν έχει δείξει βελτίωση (στα ούρα 24ωρου, περίπου 1gr λεύκωμα, κυρίως αλβουμίνη). Σας παρακαλώ, πείτε μου πώς να συνεχίσω. Νομίζω πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Θα χρειαστεί νέα βιοψία;Απάντηση:
Καταρχήν, για να δοθεί μία σωστή και τεκμηριωμένη απάντηση στην ερώτησή σας, πρέπει ο ιατρός να δει τον γιο σας, μαζί με το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης, τις παλιές του εξετάσεις και το ιστορικό της νόσου και της φαρμακευτικής αγωγής (κορτιζόνης, εναλαπρίλης κλπ).
Η θεραπεία της οξείας διάμεσης νεφρίτιδας διεθνώς συνίσταται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή και η απάντηση στη θεραπεία παρακολουθείται με την εξέλιξη των κλινικών συμπτωμάτων (εάν υπάρχουν), την κρεατινίνη ορού και τη γενική εξέταση ούρων.
Όσον αφορά στη λευκωματουρία, η αγωγή με εναλαπρίλη (και άλλα παραπλήσια φάρμακα) είναι επίσης "standard" θεραπεία και -για τα σπειραματικά νοσήματα, όχι τις διάμεσες νεφροπάθειες- η ελάττωση της λευκωματουρίας σε επίπεδα κάτω του ενός γραμμαρίου θεωρείται επιτυχία. Παρεμπιπτόντως, είναι ασυνήθιστο (αλλά όχι αδύνατον) η οξεία διάμεση νεφρίτιδα να εκδηλώνεται με λευκωματουρία πάνω από ένα γραμμάριο ημερησίως.
Για αυτό το λόγο, σας επαναλαμβάνω ότι για μία σωστή απάντηση είναι απαραίτητο να γίνει ολοκληρωμένη εκτίμηση του παιδιού σας, με πλήρες ιστορικό και εξετάσεις.
Ο Μανώλης Μαζωνάκης είναι Παιδονεφρολόγος Ευρωκλινικής Παίδων