Το νόημα
Είτε είναι παραδοσιακό, είτε πρωτότυπο είτε κληρονομικό, κάθε όνομα έχει κάποιο νόημα. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν αυτό το νόημα σας ενδιαφέρει ή αν σας ενδιαφέρει μόνο η ηχητική, για να βοηθηθείτε στις επιλογές σας. Δείτε τι σημαίνουν τα ονόματα σε παλιότερο άρθρο του in2life.gr.
Εν αρχή το γράμμα
Σε πολλές παραδόσεις, και όχι μόνο στην ελληνική, οι γονείς θέλουν να τιμούν τους προγόνους τους, χαρίζοντας τα ονόματά τους στα παιδιά τους. Στη σύγχρονη εποχή αυτό το έθιμο εξασθένισε κάπως, αλλά στις ημέρες μας, η παράδοση αρχίζει να επιστρέφει. Αν θεωρείτε ότι πια έχει γίνει πολύ της μόδας το αρχαιοελληνικό και έχουμε γεμίσει «Δανάες» και «Οδυσσέες», δείτε μερικά πιο σπάνια αρχαιοελληνικά ονόματα σε παλιότερο άρθρο.
Η γιαγιά και ο παππούς
Είναι επιθυμία κάθε γιαγιάς και παππού (έστω κι αν δεν το παραδέχονται) να πάρουν το όνομά τους τα εγγόνια τους. Είναι όμως ωραίο το όνομα; Του ταιριάζει;
Το επίθετο της μαμάς
Παραδοσιακά η σύζυγος θα λάβει το επίθετο του συζύγου, αλλά στην σύγχρονη εποχή ορισμένοι γονείς δεν διστάζουν να δώσουν στο σπλάχνο τους το επίθετο της μητέρας. Δείτε λίγο τους πιθανούς συνδυασμούς επιθέτου, ώστε να ταιριάζουν με το μικρό
Πόσα ονόματα;
Θα έχει ένα και μοναδικό όνομα; Θα φέρει τα δύο ονόματα των δύο γιαγιάδων/παπούδων; Θα έχει ένα χριστιανικό και ένα αρχαιοελληνικό; Θα ακούει σε 3-4 ονόματα όπως τα διάσημα βρέφη του Χόλιγουντ ή σε 15 όπως οι ισπανίδες πριγκίπισσες;
Το όνομα της μαμάς
Αν και στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται, σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου τα παιδιά παίρνουν το όνομα του γονιού τους. Παγκοσμίως αυτό συνηθίζεται να συμβαίνει στα αγόρια, που παίρνουν δηλαδή το όνομα του πατέρα τους, ενώ είναι σχετικά σπάνιο για τα κορίτσια. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πάντως είναι αρκετά συνηθισμένο η μαμά να δίνει το όνομά της στην κόρη της, ίσως με κάποιο υποκοριστικό (η Τσέχα Μπλάνκα, μπορεί να ονομάσει το κοριτσάκι της Μπλάνιτσκα).
Ο Νεώτερος
Αρκετοί γονείς επιλέγουν να τιμήσουν την οικογένεια, συνεχίζοντας την παράδοση του ονόματος από γενιά σε γενιά, χωρίς καμία διακοπή. Από τον Γεώργιο στον Γιώργο και από εκεί στον Γιωργάκη ή Γιώργο τον νεώτερο.
Η... τσουγκράνα
Πολλοί γονείς αφήνουν το μεγαλύτερο αδερφάκι να αποφασίσει το όνομα του μωρού. Κάτι τέτοιο βέβαια ενέχει κινδύνους. Για παράδειγμα η θεία μου ρώτησε την κόρη της πώς θέλει να ονομάσουν τη μικρότερη αδερφή της και εκείνη απάντησε... «Τσουγκράνα»! Νομίζω ότι είναι ένα από τα λίγα χατίρια που θα πρέπει να της χαλάσουν.
Εις μνήμην
Κυρίως στα χωριά, όταν κάποιος πεθαίνει νέος, οι επόμενες γενιές τον τιμούν δίνοντας το όνομά του στα παιδιά τους, όποια κι αν είναι η συγγένεια που έχουν. Αν για παράδειγμα κάποιος χάσει τον αδερφό του, τότε το παιδί του, παίρνει, παραδοσιακά, το όνομα του αποβιώσαντος.
Μαρία λεν την Παναγιά, Μαρία λεν και εσένα
Αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν τόσες Μαρίες, Παναγιώτηδες και Δέσποινες; Όταν υπάρχουν επιπλοκές σε μία εγκυμοσύνη ή η μαμά δυσκολεύεται να «πιάσει», συνηθίζεται να τάζει το μωρό σε κάποιον Άγιο ή την Παναγία. (Έτσι «την πάτησα» κι εγώ).
Το διάσημο
Ακούγεται λίγο... «Αμερικανιά». Συμβαίνει όμως και στην Ελλάδα, τα παιδιά να ακούνε στο όνομα κάποιου διάσημου, κάποιου ιστορικού προσώπου ή ακόμα και κάποιου ήρωα του κινηματογράφου.
Το υποκοριστικό
Συχνά, οι γονείς, επιλέγουν να δώσουν στο παιδί τους ένα όνομα με ωραίο υποκοριστικό. Μπορεί για παράδειγμα το Ευφροσύνη ή το Ευγενία να μην ακούγεται πολύ ωραία, το Έφη όμως και το Τζένη, ίσως αρέσουν πολύ σε κάποιον γονιό ώστε να επιλέξει αυτό το όνομα.
Μη σου βγει το όνομα
Σπανιότερα γίνεται και το αντίθετο: Να αποκαλούμε το παιδί μας κάπως όταν είναι μωρό και μετά να του... βγαίνει το όνομα. Εξ ου και βλέπουμε 60άρηδες να αποκαλούνται Μπουμπού, Μπεμπέκα ή Φίφη.
Το όνομα του... πρώην
Σχεδόν πάντα συνδέουμε τα ονόματα με το χαρακτήρα κάποιου. Έτσι αν κάποτε υπήρχε στη ζωή μας μία Δανάη που συμπαθούσαμε πολύ, τότε αυτομάτως μας αρέσει αυτό το όνομα. Αρκεί βέβαια πάντα να γνωρίζει ο σύντροφός μας γιατί μας αρέσει αυτό το όνομα. Δεν θα είναι τόσο ευχάριστο να μάθει κάποια στιγμή ότι τον πρώην σας τον λένε... Νεκτάριο, όπως και τον γιο σας.
Το διπλό
Τα δύο ονόματα έχουν κάποια πλεονεκτήματα: Το παιδί μπορεί να διαλέξει όποιο του αρέσει περισσότερο, μένουν ικανοποιημένες και οι δύο γιαγιάς και –το καλύτερο- μπορεί να βγάλει ένα πιο σπάνιο όνομα από τη συνένωσή τους. Ένα από τα αγαπημένα μου ονόματα (επειδή είναι της μητέρας μου, μάλλον) είναι το Ντορίνα, από το Δωροθέα και Ειρήνη!
Η κλήρωση
Είστε σε δίλημμα και σας αρέσει να αφήνετε τα πράγματα στην τύχη; Γράψτε όσα ονόματα σας αρέσουν σε χαρτάκια, τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο και τραβήξτε! Αν μη τι άλλο, θα καταλάβετε από τις αντιδράσεις σας πιο θέλατε να βγει.