Στον έναν μήνα
Αφιερώνετε χρόνο στο μωρό σας και φέρνετε το πρόσωπό σας κοντά στο δικό του. Γιατί; Επειδή τώρα βλέπει καλύτερα τα αντικείμενα που απέχουν περί τα 20 με 40 εκατοστά από τα μάτια του. Καθώς, μάλιστα, η όραση του μωρού βελτιώνεται, θα λατρεύει να παρατηρεί προσεκτικά τα πρόσωπα γύρω του. Έτσι, όταν δεν κοιμάται, φέρνετε το πρόσωπό σας κοντά στο δικό του και παίξτε με το μωρό σας κρυφτούλι.
Στους δύο μήνες
Βοηθήστε το μωρό σας να αναπτύξει καλύτερη κίνηση στα χέρια και καλύτερη όραση, κάνοντας παλαμάκια με τα χεράκια του και τραγουδώντας του. Με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να μιμείται τις κινήσεις σας και τη φωνή σας, βελτιώνοντας τον συντονισμό χεριών-ματιών και την ομιλία του. Αργότερα, το μωρό σας θα αρχίσει να αντιγράφει και τις εκφράσεις σας. Έτσι, προσπαθήστε να το έχετε κοντά σας, να βγάζετε τη γλώσσα σας, να ανοίγετε διάπλατα το στόμα σας ή να του χαρίζετε ένα πλατύ χαμόγελο. Σε λίγους μήνες θα αρχίσει να σας μιμείται.
Στους τρεις μήνες
Το μωρό μπορεί να αρχίσει να παίζει με τα χεράκια του και να ακουμπά πράγματα. Παροτρύνετε τον συντονισμού χεριού-ματιού κρατώντας πολύχρωμα παιχνίδια και ζωάκια σε απόσταση επαφής. Θα αρχίσει, μάλιστα, να σηκώνει και το κεφαλάκι του. Βοηθήστε το ακουμπώντας το μπρούμυτα και παίζοντας έτσι. Τοποθετήστε ένα παιχνίδι με καθρέφτη ασφαλείας απέναντί του και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του. Αυτό μπορεί να του δώσει ώθηση να σηκώνει το κεφάλι ακόμα περισσότερο για να κοιτάζεται στον καθρέφτη.
Στους τέσσερις μήνες
Οι κοινωνικές, μηχανικές και γλωσσικές δεξιότητες του μωρού ανθίζουν στο στάδιο αυτό. Τα μωρό θα αρχίσει να εκφράζει τα συναισθήματά του μουρμουρίζοντας χαρούμενο όταν, για παράδειγμα, εμφανίζεται ένα φωτεινό παιχνίδι μπροστά του, ή να γκρινιάζει και να κλαίει όταν κάποιος το απομακρύνει. Ακόμα, στο στάδιο αυτό το μωρό αρχίζει να γαργαλιέται! Έτσι, προσφέρεται για ακόμα περισσότερα παιχνίδια.
Στους πέντε μήνες
Τα μάτια και τα αυτιά του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν σχεδόν τόσο καλά όσο τα δικά σας. Το μωρό αρχίζει, επίσης, να φλυαρεί μουρμουρίζοντας, οπότε μπορείτε να του μιλάτε συχνά και να επαναλαμβάνετε τα σύμφωνα για να το βοηθήσετε να μάθει να επικοινωνεί. Επαναλαμβάνετε κάποιες μικρές λέξεις και παροτρύνετε το μωρό κάθε φορά που προσπαθεί να σας μιμηθεί. Ξεκινήστε να του διαβάζετε βρεφικά βιβλία και να του δείχνετε σε αυτά εικόνες, λέγοντας ταυτόχρονα το όνομά τους.
Στους έξι μήνες
Σύντομα το μωρό σας θα μάθει να κάθεται και να κινείται στο χώρο. Ενισχύστε την κίνησή του ακουμπώντας το μπρούμυτα. Στη συνέχεια βάλτε ένα παιχνίδι στο πάτωμα και παροτρύνετε το μωρό να το πιάσει. Καθώς τα μωρά στο στάδιο αυτό αρχίζουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του είναι μεγαλύτερα από τον χαρτονένιο κύλινδρο ενός ρολού χαρτιού τουαλέτας. Φροντίστε, επίσης, να ασφαλίσετε όλο το σπίτι κατάλληλα.
Μάθετε πώς θα ασφαλίσετε το σπίτι για το μωρό σε παλαιότερο άρθρο του Mama365.
Στους επτά μήνες
Οι κινητικές δεξιότητές του βελτιώνονται ακόμα περισσότερο –σε λίγους μήνες μάλιστα θα μπορεί να «τσιμπάει» κάτι με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Ερεθίστε τη λεπτή κινητικότητά του και τον συντονισμό των κινήσεών του, προσφέροντάς του μικρά και ασφαλή αντικείμενα για να σηκώσει, όπως ένα πλαστικό ποτηράκι. Μπορείτε ακόμα να καθίσετε μαζί στο γρασίδι ή στην παραλία και να το αφήσετε να προσπαθεί να πιάσει λουλουδάκια και πετρούλες. Στην αρχή θα πιάνει με ολόκληρη τη χούφτα του, αλλά σιγά-σιγά, όταν εντυπωσιάζεται από κάτι, θα προσπαθεί να πιάνει μόνο αυτό.
Στους οκτώ μήνες
Ώρα να διεγείρετε την αίσθηση του χώρου και το λεξιλόγιο του μωρού. Πρώτα, δοκιμάστε να του δώσετε παιχνίδια που χωρούν το ένα μέσα στο άλλο, π.χ. ποτηράκια ή ανοιχτά κυβάκια. Σταδιακά αρχίστε να κάνετε στο μωρό ερωτήσεις, όπως «πού είναι η μύτη σου» και να την ακουμπάτε. Καθώς θα επαναλαμβάνετε το παιχνίδι αυτό, προσθέτοντας κι άλλα μέρη σώματος, θα διδάξετε στο παιδί το νόημα των λέξεων.
Στους εννέα μήνες
Τα μωρά στο στάδιο αυτό ενθουσιάζονται με τα αντικείμενα που έχουν μεντεσέδες ή που ανοιγοκλείνουν. Δείτε, για παράδειγμα, πόσο αρέσει στο μωρό σας να ανοιγοκλείνει βιβλία με σκληρό εξώφυλλο, ντουλάπια, χαρτονένιες κούτες ή παιχνίδια με πορτάκια. Καθώς, μάλιστα, ανοιγοκλείνει κάτι, π.χ. κουτιά ή βιβλία, αναπτύσσει καλό συντονισμό χεριού-ματιού.
Στους δέκα μήνες
Τα μωρά λατρεύουν να ανακαλύπτουν κρυμμένα αντικείμενα. Παίξτε, λοιπόν, μαζί του κρυφτό, κρύβοντας αντικείμενα και αφήνοντας το μωρό να τα ανακαλύψει. Έτσι, θα κατανοήσει καλύτερα την έννοια της μονιμότητας, ότι δηλαδή τα πράγματα δεν εξαφανίζονται εντελώς κάθε φορά που δε μπορεί να τα δει. Μπορείτε, λοιπόν, να κρύψετε ένα αντικείμενο με έντονο χρώμα κάτω από ένα μαντήλι ή από άμμο. Τοποθετήστε τα χέρια του μωρού από πάνω και αφήστε το να ανακαλύψει το αντικείμενο. Σύντομα θα μπορεί να το κάνει χωρίς βοήθεια.
Στους έντεκα μήνες
Συνεχίστε να δουλεύετε πάνω στις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού μέσα από παιχνίδια και τραγουδάκια. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το μωρό να μιλά είναι μέσω της ανθρώπινης διαδραστικότητας –όχι μέσα από βρεφικά DVD ή την τηλεόραση. Έτσι, φροντίστε να μιλάτε στο μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Μπορείτε να του λέτε τι κάνετε κάθε φορά, να του κάνετε ερωτήσεις, να αλλάζετε τον τόνο της φωνής σας και να κουνάτε τα χέρια σας όταν θέλετε να τονίσετε κάτι. Το μωρό σας παρακολουθεί και «καταγράφει» τα πάντα.
Η ανάπτυξη του δικού σας μωρού
Κάποια μωρά μιλούν νωρίς. Άλλα μπουσουλάνε μήνες νωρίτερα από συνομήλικά τους. Όλα τα μωρά ωριμάζουν με τον δικό τους ρυθμό. Και σπάνια οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό. Αν, ωστόσο, έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μη διστάζετε να το συζητάτε με τον παιδίατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απολαύστε αυτό το μαγικό ταξίδι ανάπτυξης του παιδιού σας, γιατί θα συμβεί μόνο μία φορά.
Πηγή: Webmd