Μάθε, παιδί μου, μαγείρεμα!
Ω ναι! Εφόσον στον χώρο όπου θα ζει θα υπάρχει κουζίνα, καλά θα κάνει να μάθει να την χρησιμοποιεί, αν δεν θέλει να ξοδεύει όλο του το μηνιάτικο στα delivery. Αφιερώστε, λοιπόν, μερικές ώρες τώρα που τα διαβάσματα τελείωσαν και δεν έχει άλλες υποχρεώσεις, για να του δείξετε να φτιάχνει κάποια βασικά φαγητά –κατά προτίμηση υγιεινά και αγαπημένα. Χρήσιμο είναι, επίσης, να τους γράψετε και μερικές συνταγές σε ένα τετράδιο, για να έχουν πάντα πρόσβαση στο φαγητό της μαμάς.
Συστήστε του το... πλυντήριο!
Όσο κι αν θέλει να συνεχίζει να πιστεύει στις νεραΐδες, πρέπει τουλάχιστον να αποδεχτεί μία μεγάλη αλήθεια: Τα ρούχα δεν πλένονται μόνα τους! Κι αν εκεί που θα πάει υπάρχει πλυντήριο ρούχων, έχει έρθει η ώρα να μάθει τις βασικές του λειτουργίες, όπως το πώς ανοίγει, ποια ρούχα πλένονται στους 30, ποια στους 60 και ποια στους 90 βαθμούς, καθώς και ποια είναι η θέση του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Όταν θα τα έχει μάθει όλα αυτά, μπορείτε να ανεβείτε επίπεδο και να μάθετε και το σίδερο, έστω για να σιδερώνει τα πολύ βασικά (π.χ. εσώρουχα, πουκάμισα και σεντόνια).
Μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ...
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που πάτε με το παιδί σας στο σούπερ μάρκετ, όμως είμαστε βέβαιοι ότι είναι η πρώτη που το παιδί θα προσέξει τη διαφορά ανάμεσα στο απορρυπαντικό για τα τζάμια - για σφουγγάρισμα και για παρκέ και στην χλωρίνη. Χρήσιμο είναι να δείξετε στο παιδί κάποια απορρυπαντικά-πολυκαθαριστικά, τα οποία προορίζονται για περισσότερους από έναν σκοπούς. Α! Και τονίστε ότι δεν εφαρμόζουν όλα τα ανταλλακτικά σφουγγαρίστρας σε όλα τα κοντάρια.
Ίσως, επίσης, να είναι η πρώτη φορά που θα καταλάβει σε τι μέγεθος μεταφράζεται το «ένα κιλό φέτα» (ώστε να ζητά τέταρτο), αλλά και πώς ονομάζεται το κάθε κομμάτι κρέατος που πιθανώς αποφασίσει να μαγειρέψει.
Ιδιαίτερα πληροφορικής
Τώρα έχει έρθει η ώρα να πάρετε και εσείς μερικά μαθήματα από το παιδί σας, αν θέλετε να έχετε ακόμα περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας μαζί του. Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στον μαγικό κόσμο του Skype! Αν υπάρχει ένας υπολογιστής στο σπίτι σας και το παιδί σας θα έχει τον δικό του εκεί που θα πάει, προμηθευτείτε δύο webcam και μάθετε να πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας ήδη γνωρίζει πώς γίνεται αυτό και μπορεί εύκολα να σας ανοίξει -πέρα από τα μάτια- έναν λογαριασμό και να σας δείξει πώς θα συνδέεστε online. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα του χτυπάτε την «οθόνη» κάθε λίγο και λιγάκι για να δείτε τι κάνει και με ποιους είναι στο σπίτι!
Τηλεφωνικός κατάλογος
Προφανώς το παιδί σας ξέρει το τηλέφωνο της άμεσης δράσης και ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα θα πρέπει να καλέσει το 166. Είστε, βέβαιοι, όμως ότι γνωρίζει το νούμερο της πυροσβεστικής (199); Κάποιου κλειδαρά, σε περίπτωση που κλειστεί έξω από το σπίτι; Και, κυρίως, έχει κάθε πιθανό δικό σας τηλέφωνο επικοινωνίας, αν δεν σας βρίσκει στο κινητό ή στο σπίτι; Μία καλή ιδέα είναι, τις πρώτες ημέρες που θα βρεθείτε στον χώρο που θα στεγάσει τη φοιτητική ζωή του παιδιού σας, να μεσολαβήσετε για να ανταλλάξει τηλέφωνα με γείτονες, αλλά και να συλλέξετε και εσείς μερικά από αυτά. (Κάλιο γαϊδουρόδενε... λέει μία παροιμία!).
Μιλήστε!
Καθώς θα πλησιάζει η στιγμή του μεγάλου αποχωρισμού, βρείτε λίγο χρόνο για να μιλήσετε με το παιδί. Πραγματικά να μιλήσετε, σε βάθος και με πλήρη ειλικρίνεια για τον νέο κύκλο ζωής που ξεκινά. Συζητήστε για τον πρώτο καιρό στο Πανεπιστήμιο και για τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν ή για καταστάσεις εκεί που μπορεί να μην του αρέσουν. Μιλήστε για το σεξ για την τεράστια σημασία της αντισύλληψης. Και πάνω από όλα τονίστε και κάντε όσο πιο σαφές γίνεται στο παιδί σας ότι εσείς είστε το πρώτο άτομο στο οποίο θα απευθυνθεί για οτιδήποτε χρειάζεται, για οποιαδήποτε ανάγκη και στιγμή κρίσης και ότι θα φροντίσετε να βρεθείτε στο πλευρό του στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Εντάξει, πείτε του και ότι το αγαπάτε, αλλά αυτό το ξέρει πλέον καλά.