Υλικά (για 4 άτομα):
1 – ½ κιλό ώριμες ντομάτες
¼ κιλού χωριάτικο -ή αν υπάρχει ζυμωτό- ψωμί σε φέτες
4 αντσούγιες φιλεταρισμένες και καλά πλυμένες
1 αγγούρι
1/3 φλιτζάνι κάπαρη καλά πλυμένη και στραγγισμένη
1/3 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
¼ φλιτζάνι κρασόξυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρ
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια (κρατάμε το ζουμί). Καθαρίζουμε το αγγούρι, αφαιρούμε τους σπόρους και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τις ντομάτες και τα υγρά τους σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο grill ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού ώστε να γίνουν τραγανές και αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε μπουκιές. Προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί στις ντομάτες. Προσθέτουμε πάνω από τα υλικά μας, τις αντσούγιες, την κάπαρη και το αγγούρι. Στο μπολ με το ξύδι και το σκόρδο προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε ώστε να δέσει η vinaigrette. Ρίχνουμε την vinaigrette πάνω στη σαλάτα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθεί με όλα τα υλικά. Τέλος πασπαλίζουμε με τα φύλλα φρέσκου βασιλικού. Σερβίρουμε αμέσως για να μην μαλακώσει πολύ το ψωμί.
Σαλάτα με τόνο και βραστές πατάτες
Υλικά (για 2 άτομα):
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
2-3 κ.σ. μαγιονέζα
1 φρέσκο κρεμμύδι
3 μέτριες πατάτες
1 ντομάτα
1 αγγούρι
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε, κόβετε σε κύβους και βράζετε τις πατάτες. Στραγγίζετε τον τόνο και τον ρίχνετε στις πατάτες, οι οποίες πρέπει πρώτα να έχουν κρυώσει. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το ρίχνετε και αυτό. Ψιλοκόβετε την ντομάτα και το αγγούρι και τα προσθέτετε, μαζί με την κάπαρη. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με το ελαιόλαδο, το λεμόνι και λίγο αλάτι και με το μείγμα περιχύνετε την σαλάτα. Την βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρετε.
Σαλάτα με φασολάκια
Υλικά (για 2 άτομα):
450 γρ. φασολάκια φρέσκα
115 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και κομμένες σε κομματάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξύδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1/2 φλυτζάνι τυρί παρμεζάνα σε μικρά κομματάκια
2 αυγά βρασμένα σφιχτά, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Ζεματίζετε τα φασολάκια σε βραστό αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Τα βάζετε κάτω από κρύο νερό. Τα σουρώνετε και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόβετε το μπέικον, το τηγανίζετε μέχρι να ξεραθεί, σουρώνετε από το λίπος και το αφήνετε στην άκρη. Κόβετε το κρεμμύδι και το ανακατεύετε με τα φασολάκια και τις ντομάτες.
Ανακατεύετε το λάδι, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνετε τη σαλάτα με το μίγμα και την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα.
Ρίχνετε από πάνω το τυρί, τα αυγά και το μπέικον.
(Συνταγή: sintagespareas)
Σαλάτα με πολύχρωμες πιπεριές
Υλικά (για 4 άτομα):
2 πιπεριές κίτρινες
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές πράσινες
3 μεγάλα ξερά (άνυδρα) κρεμμύδια
2 ώριμες ντομάτες χωρίς τους σπόρους
1/5 φλ. τσαγ. Ελαιόλαδο
1/4 φλ. τσαγ. ξίδι μπαλσάµικο
1/2 φλ. τσαγ. σταφίδα μαύρη
1/2 φλ. τσαγ. Κουκουνάρι
Αλάτι-πιπέρι
μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένετε τις πιπεριές και αφαιρείτε το κοτσάνι τους. Τις κόβετε στη μέση και αφαιρείτε σπόρους και μεμβράνες. Τις κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες μισού εκατοστού. Κόβετε και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια. Τα αφήνετε 5΄ να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε και τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5΄.
Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το μπαλσάμικο, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζουμε για 15΄μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
Αφήνετε τη σαλάτα να κρυώσει και τη σερβίρετε παγωμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν, μάλιστα, μείνει μερικές ώρες στο ψυγείο γίνεται τέλεια. Συνοδεύει ιδανικά κρέας και πουλερικά.
(Συνταγή: Argiro)
Σαλάτα τύπου Ceasar's
Υλικά (για 2 άτομα):
½ μαρούλι και άλλα πράσινα λαχανικά (π.χ. λόλα, iceberg κ.λ.π.)
Το στήθος από ένα κοτόπουλο
10 μικρά ντοματάκια
100γρ. παρμεζάνα χοντροτριμμένη
3 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι (από κονσέρβα)
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόψτε το στήθος του κοτόπουλου σε λωρίδες και ψήστε το σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Χοντροκόψτε την σαλάτα σε ένα μπολ. Κόψτε τα ντοματάκια στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ, μαζί με το κοτόπουλο το οποίο θα έχει κρυώσει, και μαζί με τις φλούδες παρμεζάνας και το καλαμπόκι. Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και με το μίγμα περιχύστε την σαλάτα στο μπολ.