Τι προκαλεί υπογονιμότητα στις γυναίκες
Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ελέγχουν τον μηνιαίο κύκλο γονιμότητας μιας γυναίκας.
Ένα ωάριο απελευθερώνεται κάθε μήνα, καθώς αυτά τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν. Το ωάριο ταξιδεύει στη συνέχεια στις σάλπιγγες που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ωορρηξία.
Στις γυναίκες, η υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα στην ωορρηξία για περίπου το 30% των περιπτώσεων. Ορισμένα προβλήματα δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση ωαρίων ενώ άλλα επιτρέπουν την απελευθέρωση ενός μόνο ωαρίου ανά κύκλο.
Προβλήματα ωορρηξίας μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα μιας σειράς καταστάσεων, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ή η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.
Ωστόσο, πολλά ακόμη προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Για παράδειγμα οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες όταν η μήτρα ή οι σάλπιγγες έχουν υποστεί ζημιά.
Μια ακόμα συνηθισμένη αιτία υπογονιμότητας είναι όταν τα μικρά κομμάτια του εσωτερικού της μήτρας βρίσκονται έξω από τη μήτρα. Αυτό ονομάζεται ενδομητρίωση και παρουσιάζεται περίπου σε ποσοστό 7%-10%.
Τι προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες
Η ανδρική υπογονιμότητα προκαλείται από ανωμαλίες στο σπέρμα. Τέτοια προβλήματα είναι:
• Χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή καθόλου σπέρμα
• Μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος - καθιστώντας δυσκολότερο για το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο
• Ανώμαλο σχήμα του σπέρματος, που καθιστά την κινητικότητά του πιο δύσκολη
Ζημιές στους όρχεις, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, οι οποίες ενδέχεται να προκληθούν από μια σειρά προβλήματα:
• Τραυματισμός στους όρχεις
• Κρυψορχία - όταν ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατέβει στο όσχεο
• Λοίμωξη όπως παρωτίτιδα ή γονόρροια
• Καρκίνος των όρχεων
• Εγχείριση
Άλλες αιτίες υπογονιμότητας
Ηλικία: Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες είναι περισσότερο γόνιμοι στην ηλικία των 20. Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται ταχύτατα μετά τα 35, ενώ περίπου ένα στα τρία ζευγάρια στα οποία η γυναίκα είναι άνω των 35 έχουν προβλήματα γονιμότητας. Η αναλογία μετατρέπεται σε δύο στα τρία ζευγάρια όταν η γυναίκα έχει ξεπεράσει την ηλικία των 40. Η ανδρική γονιμότητα τώρα, μειώνεται σταδιακά από την ηλικία των 40 και έπειτα.
Κάπνισμα: Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες οι οποίες καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να συλλάβουν. Επίσης, βάσει μελετών, τα τοξικά χημικά που έχουν τα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν το εσωτερικό μέρος των σαλπίγγων, οι οποίες βοηθούν στην μεταφορά του ωαρίου από τις ωοθήκες στην μήτρα. Μάλιστα οι σύντροφοι αντρών οι οποίοι καπνίζουν έχουν επίσης μειωμένες πιθανότητες να συλλάβουν, αφού το κάπνισμα μειώνει και την κινητικότητα του σπέρματος.
Ποτό: Το αλκοόλ μειώνει την γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Δεν είναι ακόμη επακριβώς κατανοητό το πώς επηρεάζει το αλκοόλ την γονιμότητα, αλλά πάντως έρευνες απέδειξαν ότι τα αλκοολούχα ποτά περιορίζουν τις πιθανότητες σύλληψης για τις γυναίκες. Στους άνδρες, επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.
Κακός συγχρονισμός: Το ωάριο γονιμοποιείται όταν το «συναντήσει» το σπέρμα, κατά την περίοδο της ωορρηξίας, όταν δηλαδή οι ωοθήκες απελευθερώνουν το γυναικείο «αυγό.» Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία μια φορά από την μια περίοδο ως την άλλη και η σωστότερη στιγμή της σύλληψης είναι συνήθως 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο.
Στρες: Οι ανησυχίες και οι εντάσεις προκαλούν ορμονικές αλλαγές στο σώμα, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), καθώς και μόλυνση στις σάλπιγγες της γυναίκας και τη μήτρα. Η γονόρροια μπορεί επίσης να προκαλέσει PID και μειώνει τη γονιμότητα και στους άνδρες.
Μη υγιές σωματικό βάρος: Αν είστε υπέρβαρος ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στις προσπάθειες σύλληψης.
Πηγή: BBC