Παιδικό άγχος: Κατανοήστε το και αντιμετωπίστε το

Παιδικό άγχος: Κατανοήστε το και αντιμετωπίστε το

Ίσως έχετε ακούσει κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις: Ένα κορίτσι του γυμνασίου σταματάει να τρώει ή ένα παιδί του δημοτικού τρώει τα μαλλιά του. Αυτές και πολλές άλλες καταστάσεις προκαλούνται από το στρες.

«Ο πυρήνας του στρες βρίσκεται στην πεποίθηση ότι θα αποτύχουμε και θα βγούμε έξω από μία ομάδα, θα μείνουμε μόνοι μας σε έναν κόσμο με πολλές δυσκολίες», λέει ο Δρ Joseph Shrand, ψυχίατρος και καθηγητής στο Harvard Medical School. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει αυτές τις φοβίες, αναγνωρίζοντας τα πιο συνηθισμένα σημάδια παιδικού άγχους.

Τα σημάδια

Το Centerstone, ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχικών ασθενειών, παρουσιάζει μία λίστα των πιο κοινών σημαδιών, τα οποία θα πρέπει να παρακολουθούν οι γονείς.

• Μείωση και αύξηση του βάρους
• Προβλήματα ύπνου
• Προβλήματα στην εκπαίδευση
• Αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες
• Χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών
• Κοψίματα ή χαρακιές στα χέρια
• Ο φόβος της μοναξιάς
• Φόβος απέναντι σε συγκεκριμένα σημεία

Το κέντρο σημειώνει ότι οι γιατροί τείνουν να παρατηρούν ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα αποσύρουν τη συμμετοχή τους από δραστηριότητες. Μπορεί να έχουν απότομη αλλαγή στα ενδιαφέροντά τους ή ενδεχομένως να αρχίσουν να περνούν περισσότερες ώρες στο σπίτι και να βρίσκουν λόγους για να αποφεύγουν το σχολείο.

Εντοπίζοντας τα συμπτώματα

Οι γονείς θα πρέπει να ψάξουν για αλλαγές στη συμπεριφορά. Οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι το παιδί βρίσκεται υπό στρες. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα σημάδια εμφανίζονται σταδιακά.

Είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς να παρατηρούν αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις του παιδιού. Μπορεί οι φίλοι να αλλάζουν διαρκώς αλλά στην εποχή του cyber bullying, η παρακολούθηση των σχέσεων του παιδιού μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μιλήστε με τους καθηγητές του παιδιού για να μάθετε αν έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά του καθώς. Η συζήτηση με τους γονείς άλλων παιδιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Θα σας πουν αν τα παιδιά τους περνούν κάτι παρόμοιο. Αν διαπιστώσετε ότι τα μισά κορίτσια της τάξης, συμπεριφέρονται παράξενα και με παρόμοιο τρόπο, είναι μάλλον κάτι που σχετίζεται με την ηλικία ή την «τάση».

Πώς να αντιμετωπίσετε τα «κλειστά» παιδιά

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τείνουν να απομακρύνονται από τους γονείς τους και να γίνονται πιο ανεξάρτητα. Επίσης, πολλά παιδιά δεν ξέρουν τι τα απασχολεί.

Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν ερωτήσεις όπως "τι συμβαίνει με σένα;". Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ανοιχτεί αν η ερώτηση είναι λιγότερο άμεση. Για παράδειγμα αν θέλετε να «ψαρέψετε» το παιδί για τυχόν προβλήματα με κάποια κοπέλα, κάντε μια ερώτηση όπως «δεν έχεις αναφέρει την τάδε καθόλου εδώ και καιρό. Τι συμβαίνει;"

Κάντε πράγματα μαζί, χωρίς να δείχνετε ότι καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια. Δείτε για παράδειγμα τηλεόραση μαζί και στο διάλλειμα κάντε συζήτηση, κάνοντας περαιτέρω ερωτήσεις για θέματα που προκύπτουν.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Αν τα σημάδια του άγχους αρχίζουν να επηρεάζουν σοβαρά την ικανότητα του παιδιού σας να λειτουργεί, ήρθε η ώρα να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία. Πώς θα το καταλάβετε; Κάθε παιδί είναι διαφορετικό αλλά κοινό σημάδι αποτελεί η εγκατάλειψη δραστηριοτήτων, η αύξηση του βάρους και η απομάκρυνση από τους φίλους.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να ακούγεται τρομακτική, ειδικά για τους γονείς. Και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να είναι ψυχοφθόρο το να περιμένεις να δεις απτά αποτελέσματα. Τελικά όμως το παιδί θα βοηθηθεί αρκετά και θα αντιμετωπίσει μόνο του το στρες.

v