Τι είναι το τζελ και το σελάκ στα νύχια
Το τζελ είναι μία μέθοδος τεχνητών νυχιών που χρησιμοποιείται στο μανικιούρ εδώ και πολλά χρόνια κυρίως για να καλύψει τις ανάγκες ατόμων με ονυχοφαγία και πολύ κοντά νύχια που δύσκολα μακραίνουν. Με το υλικό του τζελ και τη χρήση ειδικής φόρμας και υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί κανείς να «χτίσει» πιο μακρύ νύχι ή να τοποθετήσει ψεύτικο. Πρόκειται για μία μέθοδο με πολύ ανθεκτικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί έως και για έναν μήνα. Το κόστος του μανικιούρ με τζελ στην αγορά κυμαίνεται από 35 έως 60 ευρώ.
Νεώτερη μέθοδος μονιμότερου μανικιούρ είναι το σελάκ, το οποίο είναι ένα υβριδικό υλικό που γίνεται μόνο σε φυσικό νύχι, επίσης με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Το υλικό αυτό δεν εισχωρεί πολύ βαθιά στο νύχι, με αποτέλεσμα στην αφαίρεσή του να μη φεύγει η πρώτη κεράτινη στιβάδα του νυχιού, όπως στην περίπτωση του τζελ. Το αποτέλεσμα του μανικιούρ με σελάκ είναι πολύ πιο φυσικό, ενώ διαρκεί περί τις 20 ημέρες. Το κόστος του στην αγορά κυμαίνεται από 15 έως 25 ευρώ.
Οι προβληματισμοί των επιστημόνων για το τζελ και το σελάκ
Μπορεί να αποτελούν τον πιο βολικό τρόπο να έχετε τα νύχια σας πάντα περιποιημένα, όμως πρόσφατες μελέτες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας υποστηρίζουν πως οι τεχνικές του τζελ και του σελάκ μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στα νύχια σας, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου το δέρματος.
Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούν τρεις στρώσεις ενός ειδικού μανό και η κάθε στρώση σταθεροποιείται με την χρήση υπεριώδους φωτός. Οι ειδικοί, ωστόσο, λένε πως οι υπεριώδεις λάμπες καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος, όπως ακριβώς κάνουν και τα κρεβάτια του σολάριουμ.
Προειδοποιούν, λοιπόν, τις γυναίκες που επιλέγουν αυτές τις μεθόδους συχνά να σκεφτούν ότι μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος και συμβουλεύουν, κάθε φορά που θα βάζουν τα χέρια τους κάτω από το ειδικό μηχάνημα με τις λάμπες UV, να απλώνουν μπόλικη αντηλιακή κρέμα στα χέρια τους.
Η ανησυχία των επιστημόνων εντάθηκε μετά τα δύο περιστατικά μεσήλικων γυναικών, οι οποίες το 2009 εμφάνισαν όγκους στα χέρια τους, μετά από έκθεση σε UV λάμπες για τα νύχια. Καμία από τις δύο δεν είχε ιστορικό καρκίνου του δέρματος από τις οικογένειές τους, ενώ και οι δύο εργάζονταν σε κλειστούς χώρους με μέτρια ηλιοφάνεια.
Έτσι, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τις γυναίκες να δοκιμάζουν τις τεχνικές αυτές για τα νύχια τους μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις, προκειμένου να μειώσουν τις επιπτώσεις του «χημικού τραύματος».
Ένα ακόμα δυσάρεστο αποτέλεσμα της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Είναι, δηλαδή, πιθανό μετά από κάποιο διάστημα τα νύχια σας να είναι μεν όμορφα, όμως τα χέρια σας να δείχνουν γερασμένα. Επιπλέον, λένε οι ειδικοί, με το να έχει μία γυναίκα συνεχώς βαμμένα νύχια μπορεί να «κρύβει» άλλα προβλήματα που πιθανώς να ελλοχεύουν, όπως ένα όγκος, με αποτέλεσμα να καθυστερείται η διάγνωση.
Εξηγούν, μάλιστα, ότι κανένα είδος μανικιούρ δεν θα πρέπει να μένει στα νύχια για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η γυναίκα δε μπορεί να δει τι κρύβεται κάτω από αυτό.
Τέλος, λόγος γίνεται από τους επιστήμονες και για τη φθορά που προκαλεί στα νύχια η συχνή χρήση τζελ και σελάκ, καθώς αυτά σταδιακά ξεφλουδίζουν και σπάνε. Για την ακρίβεια, ακόμα και μετά την πρώτη φορά της χρήσης τζελ, η επιφάνεια του νυχιού είναι σημαντικά λεπτότερη. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο η φθορά αυτή να μην οφείλεται μόνο στο μανικιούρ αλλά και στο ασετόν που χρησιμοποιείται για να το αφαιρέσει. Καταλήγουν, πάντως, στο ότι μετά από το μανικιούρ με τζελ τα νύχια χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση.
Τι απαντούν τα ινστιτούτα
«Είναι γνωστή η επιβλαβής επίδραση της UV ακτινοβολίας στο δέρμα», μας λέει η κ. Εύη Κυνηγαλάκη, φαρμακοποιός, αισθητικός και ιδιοκτήτρια του ινστιτούτου αισθητικής Tormalina's Beauty. «Ως εκ τούτου συνιστάται προσεκτική και βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτή, ώστε να αποφευχθεί μελλοντική πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
»Γι'αυτό το λόγο, σε περιπτώσεις μεγάλης χρονικής έκθεσης στη UV (π.χ. λάμπες αυτομαυρίσματος), απαιτείται χρήση ειδικού, προστατευτικού δερμοκαλλυντικού προϊόντος. Οι ίδιες λάμπες, μικρότερης επιφάνειας, χρησιμοποιούνται στα ημιμόνιμα βερνίκια νυχιών, για τον φωτοπολυμερισμό τους. Ο χρόνος έκθεσης των άκρων σε αυτές τις λάμπες είναι μηδαμινός ώστε να μπορέσει να προκαλέσει διέγερση καρκινικών διεργασιών στο δέρμα.
»Η διαδικασία θεωρείται απόλυτα ασφαλής, τόσο σε επίπεδα χρόνου έκθεσης (συνολικά 4' ανά 25 ημέρες), όσο και σε επίπεδα εντάσεων. Εκ του αποτελέσματος (μηδενική επίδραση στη μελανινογένεση, ανάπτυξη δερματικών βλαβών κ.λ.π.) κατανοούμε ότι επιδρά μόνο στο υλικό και όχι στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται ορθή χρήση των τεχνικών αυτών του μανικιούρ, από επαγγελματίες».