Αντίστοιχα, οι παιδίατροι μπορεί κάποιες φορές να ξεχάσουν να ελέγξουν ή να ρωτήσουν κάτι σχετικά με την πορεία της υγείας του παιδιού. Για να αποφύγετε το άγχος και να είστε βέβαιες ότι έχετε εκμεταλλευτεί και το τελευταίο λεπτό στο ραντεβού σας με τον παιδίατρο, δείτε τι πρέπει να προσέξετε.
1. Βρείτε τον παιδίατρό σας
Οι περισσότεροι γονείς έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί τους, ήδη από τη στιγμή της γέννησής του. Ωστόσο, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους βιασύνης, κάποιοι μπορεί να μην έχουν «σταθερό» παιδίατρο, αλλά να επισκέπτονται τη δημόσια κλινική και να κάνουν τα εμβόλια και τις εξετάσεις του παιδιού από όποιον παιδίατρο τύχει τη δεδομένη στιγμή να έχει βάρδια.
Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι η συχνή εναλλαγή παιδιάτρων όχι μόνο κάνει το παιδί να νιώθει άβολα απέναντι σε ένα νέο κάθε φορά πρόσωπο, αλλά και αποκλείει το ενδεχόμενο στενής παρακολούθησης του ιστορικού του παιδιού. Ένας οποιοσδήποτε παιδίατρος, δηλαδή, δύσκολα θα ρωτήσει, π.χ. τι έγινε τελικά με εκείνο το έκζεμα που είχε βγάλει το παιδί τον περασμένο μήνα ή αν ακολουθήσατε τις διατροφικές οδηγίες που σας είχε συστήσει, απλούστατα γιατί δεν θα ξέρει ότι έχει συμβεί.
Τέλος, ακόμα κι αν έχετε ένα συγκεκριμένο παιδίατρο, φροντίστε να είναι κάποιος που πραγματικά συμπαθείτε και με τον οποίο αισθάνεστε αρκετά άνετα για να ρωτήσετε οτιδήποτε, ανά πάσα ώρα και στιγμή.
2. Να ξέρετε το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας
Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι απολύτως υγιές, είναι σημαντικό να έχετε ένα αρχείο με πληροφορίες για όλες του τις εξετάσεις, τα εμβόλια που έχει κάνει, πιθανές ασθένειες που έχει περάσει ή αν έχει κάποιες αλλεργίες. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που π.χ. είναι 3 τα ξημερώματα, έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές του παιδιού σας και στο εφημερεύον φαρμακείο σας προτείνουν ένα αντιβιοτικό που την τελευταία φορά που το πήρατε, δεν είχε «κάνει δουλειά». Αν δεν είστε ιδιαίτερα οργανωτικοί τύποι, φροντίστε τουλάχιστον να κρατάτε κάθε χαρτί, εξέταση, κάρτες γιατρών κ.λπ. σε έναν απλό φάκελο. Τέλος, αν το παιδί σας πάσχει από κάποια συγκεκριμένη πάθηση, την οποία παρακολουθείτε τακτικά, αποθηκεύστε ξεχωριστά όλα τα στοιχεία.
3. Προετοιμασμένοι σε κάθε ραντεβού
Κρατάτε σημειώσεις από κάθε φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής ή ακόμα και τα παυσίπονα που δίνετε στο παιδί, για να ενημερώσετε τον παιδίατρο σε περίπτωση που σας ρωτήσει. Επίσης, για να είστε βέβαιες ότι θα συζητήσετε όλα αυτά που σας απασχόλησαν σχετικά με την υγεία του παιδιού στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο σας ραντεβού, να γράφετε πάντα τις απορίες σας σε ένα χαρτί την στιγμή που «σας έρχονται».
4. Στον γιατρό με χαρτί και μολύβι
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον παιδίατρο, χρήσιμο είναι να γράφετε κάποιες από τις συμβουλές ή τις παρατηρήσεις του γιατρού που σας φαίνονται σημαντικές -ακόμα κι αν τις συμπληρώνει και ο ίδιος στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού- και φυσικά καταγράψτε με προσοχή τυχόν φάρμακα ή εξετάσεις που θα σας ζητήσει. Έτσι, είστε σίγουρες ότι δεν θα ξεχάσετε κάτι ή ότι δεν θα πάρετε λάθος φάρμακο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τηλεφωνείτε κάθε λίγο και λιγάκι στον παιδίατρο για να του ζητάτε να σας θυμίσει όσα ξεχάσατε, κινδυνεύοντας να μην μπορείτε να τον εντοπίσετε.
5. Μην φοβάστε να ρωτήσετε
Η Dr. Singhal εξηγεί ότι πολλές φορές οι γονείς διστάζουν να ρωτήσουν, να επισημάνουν ή να επαναλάβουν κάτι στον παιδίατρο, από φόβο μην τυχόν τον προσβάλουν ή τον κάνουν να νομίσει ότι αμφισβητούν τα λεγόμενά του. Ωστόσο, συνεχίζει, οι γονείς ξέρουν καλύτερα από τον παιδίατρο τι έχει και τι δεν έχει το παιδί τους. Δίνει, μάλιστα, το εξής παράδειγμα: «Μια φορά είχα πει σε κάποιους γονείς ότι το παιδί τους ήταν καλά και μπορούσε να φύγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ο ένας από τους δύο μου είπε ότι στα μάτια του το παιδί δεν έδειχνε εντελώς καλά. Ζήτησα να επαναλάβουν τις εξετάσεις και είχε δίκιο. Έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο». Οι γονείς ξέρουν πολύ καλύτερα πότε το παιδί έχει «το χρώμα του» ή «είναι ο εαυτός του». Επίσης, το ένστικτό τους πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πιο έγκυρο από μία διάγνωση. Μην διστάζετε, λοιπόν, να ρωτάτε το οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό και να επιμένετε όταν δεν σας καλύπτουν οι απαντήσεις του γιατρού. Εξηγήστε τι είναι αυτό που σας κάνει να ανησυχείτε κάθε φορά και μην φοβάστε ότι μπορεί να γίνετε κουραστικοί.
Και μία συμβουλή…
Όταν το παιδί σας δε νιώθει καλά, είναι απολύτως λογικό να θέλετε άμεσα να μάθετε τι συμβαίνει. Ο χειρότερος σύμβουλος γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το διαδίκτυο και οι αμέτρητες και συχνά εντελώς λανθασμένες πληροφορίες που μπορεί να βρείτε εκεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να απευθύνεστε αποκλειστικά στον γιατρό σας, ωστόσο αν επιμένετε να αναζητάτε πληροφορίες από το διαδίκτυο, φροντίστε τουλάχιστον να το κάνετε μέσω αμιγώς ιατρικών ιστοσελίδων, όπως το Iatronet.gr, ή από απαντήσεις που θα λάβετε από πραγματικούς επιστήμονες.
Πηγή: Parenting.com