Η γεωπόνος κ. Ειρηνέλλα Κανδυλίδη μας εξηγεί πώς να φτιάξουμε το δικό μας μποστανάκι, είτε στον κήπο είτε στο μπαλκόνι μας, εύκολα και γρήγορα, ακόμα κι αν δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα από κηπουρική:
Τι καλλιεργούμε αυτή την εποχή;
Η εποχή είναι ιδανική για:
-Ντομάτες ή ντοματάκια τύπου cherry που φυτρώνουν ταχύτερα και χωρούν και σε μικρές γλάστρες.
-Πιπεριές και μελιτζάνες.
-Αγγούρια, κολοκύθια, καλαμπόκια και φασόλια, τα οποία, όμως, θέλουν χώρο –δηλαδή, μεγάλη γλάστρα ή ζαρντινιέρα.
-Βασιλικούς και άλλα αρωματικά βότανα.
-Φράουλες, οι οποίες «γίνονται» πολύ γρήγορα και δίνουν χαρά στα παιδιά.
Πώς φυτεύουμε;
Καταρχήν, είναι προτιμότερο να επιλέξει κανείς βιολογικούς σπόρους, αντί για ήδη ανεπτυγμένα φυτά που έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένες συνθήκες, αυτές του φυτωρίου, και μπορεί να μαραθούν στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.
Στη συνέχεια, επιλέγουμε χώμα, το οποίο θα πρέπει να είναι πολύ γόνιμο και αφράτο. Προτιμήστε ένα μείγμα με οργανική ουσία και όχι κοπριά. Ειδικά αν σκοπεύετε να φυτέψετε στη γη, η οργανική ουσία είναι απαραίτητη.
Για να προστατεύσετε τα λαχανικά σας από τα έντομα και τις ασθένειες, αλλά και να αποφύγετε τα φάρμακα, η λύση είναι ο συνδυασμός φυτών: Για παράδειγμα, μπορείτε να φυτέψετε μελιτζάνες με βασιλικό, ο οποίος είναι εντομοαποθητικός και θα δώσει στη μελιτζάνα και πιο γλυκιά γεύση. Μπορείτε ακόμα να φυτέψετε κατιφέ με ντομάτες (π.χ. έναν κατιφέ ανά τρεις ντομάτες). Ο κατιφές είναι ένα όμορφο ανθοφόρο φυτό, το οποίο επίσης διώχνει τα έντομα. Τα δε καλαμπόκια προστατεύονται από τα ηλιοτρόπια, ενώ δείχνουν πανέμορφα μαζί.
Ρωτήστε, στο φυτώριο από το οποίο θα αγοράσετε τους σπόρους, τι άλλους συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε.
Η τοποθέτηση όλων των παραπάνω σπόρων μπορεί να γίνει είτε στο χώμα, είτε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Πιο συγκεκριμένα, οι ντομάτες, τα ντοματίνια και οι φράουλες μπορούν μια χαρά να φυτρώσουν σε γλάστρες 80 εκατοστών, ενώ για τα κολοκύθια, τα αγγούρια και τα φασολάκια χρειάζονται μεγαλύτερες ζαρντινιέρες.
Όταν τα λαχανικά σας θα αρχίσουν να μεγαλώνουν, πολλά από αυτά θα χρειαστούν στηρίγματα, δηλαδή ξυλαράκια που θα καρφώσετε στο χώμα, πάνω στα οποία θα δέσετε τα φυτά σας.
Φύτεμα βήμα προς βήμα:
Όταν έχετε καταλήξει με τους σπόρους και το χώμα σας, έρχεται η ώρα για το φύτεμα.
1. Σκάψτε στο χώμα ή στη γλάστρα αυλάκια ή λάκκους 20-30 εκ., τοποθετήστε τους σπόρους και καλύψτε τους με χώμα.
2. Βάλτε ταμπελάκια με το όνομα του κάθε λαχανικού και την ημερομηνία που το φυτέψατε για να παρακολουθήσετε καλύτερα την ανάπτυξή του.
3. Για βότανα και αρωματικά φυτά μπορείτε να κάνετε το εξής: Βάλτε ένα ματσάκι με κλαδάκια του φυτού που πήρατε από το μανάβικο σε ένα ποτήρι με νερό και αφήστε το να βγάλει ρίζες. Στη συνέχεια φυτέψτε το κανονικά σε ένα γλαστράκι με χώμα.
Πού τοποθετούνται και τι φροντίδα θέλουν;
Όταν οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες σας είναι έτοιμες, τραβήξτε τις στο πιο ηλιόλουστο σημείο της βεράντας. Τα λαχανικά χρειάζονται πολύ ήλιο για να μεγαλώσουν –αυτό πρέπει να το θυμάστε αν σκοπεύετε να φτιάξετε μποστανάκι στον κήπο σας.
Ως προς τη φροντίδα, τα λαχανικά χρειάζονται συστηματικό πότισμα, οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα, ίσως και τρεις τις πολύ ζεστές μέρες, ενώ όταν πλέον αρχίσουν να αναπτύσσονται καλό είναι να τα ψεκάσετε με βιολογικά λιπάσματα, τα οποία θα ζητήσετε από το φυτώριο που θα αγοράσετε τα φυτά.
Σύμφωνα με την κ. Κανδυλλίδη, η ενασχόληση που απαιτεί το σπιτικό μποστάνι δεν ξεπερνά τα δέκα λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα.
Και πότε θα έχουμε καρπούς;
Αν τα φυτέψετε τώρα, τα περισσότερα λαχανικά θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο. Οι φράουλες και τα ντοματίνια τσέρι θα είναι έτοιμα πιο γρήγορα. Αυτά τα δύο είδη συνιστώνται αν φυτεύετε για πρώτη φορά κι αν έχετε παιδιά, γιατί αφενός είναι εύκολα στην ανάπτυξη, αφετέρου μεγαλώνουν γρήγορα και τα παιδιά δεν χορταίνουν να τα παρακολουθούν.
Επιπλέον, είναι και πεντανόστιμα!