Οργάνωση σπιτιού σε 48 ώρες

Οργάνωση σπιτιού σε 48 ώρες

Το ξέρουμε ότι τρέμετε στην ιδέα, όμως πλησιάζει η ώρα για αναδιοργάνωση σπιτιού: Πρέπει να μαζευτούν τα χειμωνιάτικα, να τακτοποιηθούν οι ντουλάπες, να πεταχτούν (ή δωριστούν) αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια και έτσι το σπίτι να υποδεχτεί, συμμαζεμένο και καθαρό, τα καλοκαιρινά σας!

Δείτε πώς θα οργανώσετε ένα σαββατοκύριακο ολικής επαναφοράς στο σπίτι, αλλά και πώς θα βάλετε «στο παιχνίδι» τον σύζυγο και τα παιδιά.

Παπούτσια: Η μεγάλη εκκαθάριση

Τα παπούτσια στο σπίτι είναι μάστιγα. Ανοίγεις μία ντουλάπα και είναι πάντα εκεί, περιμένοντας να στοιβαχτούν με μερικά ακόμα, μέχρι που δεν χωρούν πια άλλα.

Χρόνος εκκαθάρισης: 1 ώρα.

Τι πρέπει να κάνετε: Αδειάστε όλες τις ντουλάπες από όλα τα παπούτσια. Βάλτε τα στη σειρά, ανά ζευγάρια. Τοποθετήστε ένα βήμα μπροστά από όλα τα υπόλοιπα όλα εκείνα τα παπούτσια που δεν σας αρέσουν και δε φοράτε πια. Πάρτε μία μεγάλη χάρτινη κούτα και τοποθετήστε τα μέσα. Γράψτε απ'έξω «δωρεά» και χαρίστε τα σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό. Το ίδιο καλούνται να κάνουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Παιχνίδια: Περπατήστε ελεύθερα

Με λίγη βοήθεια από τα παιδιά μπορείτε να τακτοποιήσετε τα δεκάδες παιχνίδια που είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά σε όλο το σπίτι.

Χρόνος εκκαθάρισης: 2 ώρες.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν έχετε ένα παιδί τα πράγματα είναι κάπως πιο «εύκολα» ως προς την τακτοποίηση των παιχνιδιών. Στα δύο παιδιά, αρχίζει να επικρατεί χάος. Για να μην ποδοπατάτε διαρκώς Lego και Barbie, ακολουθήστε την εξής στρατηγική: Ζητήστε από τα παιδιά να ξεχωρίσουν πέντε παιχνίδια που αγαπούν και πέντε που με χαρά θα έδιναν σε λιγότερο τυχερά παιδάκια.

Στη συνέχεια μαζέψτε, χωρίς απαραίτητα να ρωτήσετε τα παιδιά (ειδικά αν είναι μικρά), παιχνίδια με τα οποία παίζουν σπάνια και τοποθετήστε τα σε κούτες στην αποθήκη. Αν περάσουν μερικοί μήνες και τα παιδιά δεν τα αναζητήσουν μπορείτε να τα δωρίσετε και αυτά.

Τα παιχνίδια που θα επιβιώσουν από την εκκαθάριση μπορούν να τοποθετηθούν σε κουτιά ή σε ράφια και να συμμαζευτούν. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειάζονται και ταμπελίτσες έξω από το κάθε κουτί, που να επιδεικνύουν τι περιέχεται μέσα. Κάπως έτσι, το παιδικό δωμάτιο θα δείξει πολύ πιο οργανωμένο.

Ντουλάπες: Μία μάχη για δύο

Αν εσείς και ο σύντροφός σας μοιράζεστε την ίδια ντουλάπα, θα χρειαστεί να μοιραστείτε και την οργάνωση αυτής.

Χρόνος εκκαθάρισης: 3 ώρες (περίπου –εξαρτάται και από την ντουλάπα αλλά και από τον σύντροφο)

Τι πρέπει να κάνετε: Με τα χρόνια, και με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η κοινή ντουλάπα γεμίζει ρούχα και αξεσουάρ, τα περισσότερα εκ των οποίων μπορεί να μη φοράτε. Όμως αυτά είναι εκεί κάνοντας όλα τα υπόλοιπα να ασφυκτιούν. Για την εν λόγω εκκαθάριση χρειάζονται δύο, καθώς είναι πιο εύκολο να ξεφορτωθείτε κάποια ρούχα, όταν έχετε και τη σύμφωνη γνώμη κάποιου άλλου. Επιπλέον, είναι ένας καλός τρόπος να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας και να είστε ειλικρινής για το τι σας αρέσει και τι όχι ως προς τον τρόπο που ντύνεται.

Στη συνέχεια, αρχίστε να ξεκαθαρίζετε τα ρούχα σας ο κάθε ένας με τη σειρά του. Βγάλτε τα έξω ένα προς ένα και αποφασίστε μαζί ποιο μένει και ποιο φεύγει. Αυτό που μένει ξαναμπαίνει στη ντουλάπα, ενώ αυτό που φεύγει πετιέται στο κρεβάτι. Συμφωνήστε πως ο κάθε ένας έχει δικαίωμα για τρία βέτο προκειμένου να μην πετάξει ρούχα που ο άλλος θεωρεί ότι πρέπει να πεταχτούν.

Οργανώστε τα ρούχα σας σε ομάδες. Βάλτε όλα τα φορέματα μαζί (το ένα δίπλα στο άλλο), όλα τα παντελόνια μαζί, ενώ ο σύντροφός σας μπορεί να βάλει μαζί πουκάμισα δουλειάς και πουκάμισα «βραδινά».

Αν χρειάζεται προμηθευτείτε κάποια «έξυπνα» αξεσουάρ ντουλάπας, π.χ. παπουτσοθήκες που θα τοποθετήσετε στον πάτο της ντουλάπας, ειδικές κρεμάστρες για ζώνες, ειδικές κρεμάστρες για γραβάτες, αλλά και κανονικές κρεμάστρες που έχουν ειδικά θηλάκια και άγκιστρα ώστε να κρεμάτε μαζί, π.χ. φούστα και σακάκι.

Όσο για τα ρούχα που δεν χρειάζεστε... Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Τσαντούλες και δωρεές.

Ντουλάπια κουζίνας: Σκουπιδοτενεκές και δάκρυ

Για να μην πάθετε κατάθλιψη από όλα αυτά τα τρόφιμα που θα πετάξετε όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχουν λήξει, κινηθείτε γρήγορα.

Χρόνος εκκαθάρισης: 30 λεπτά.

Τι πρέπει να κάνετε: Καταρχήν ελέγξτε τις ημερομηνίες και χωρίς δεύτερη σκέψη πετάξτε οτιδήποτε ληγμένο. Βάλτε σε μία τσάντα και μοιράστε σε φίλους, γνωστούς ή όπου νομίζετε τα τρόφιμα που ξέρετε πως δεν θα χρησιμοποιήσετε (π.χ. το βάζο με τις λιαστές ντομάτες που θα βάζατε σε εκείνο το κοκκινιστό που δεν φτιάξατε ποτέ ή εκείνα τα αποξηραμένα λαχανικά που υποτίθεται πως με λίγο ζεστό νερό και κάτι άλλο που δεν θυμάστε γίνονται σούπα).

Οργανώστε τα «όμοια» φαγητά. Συγκεντρώστε σε ξεχωριστά ράφια ή συρτάρια όλα τα ζυμαρικά μαζί, τις κονσέρβες, τα υλικά για γλυκά κ.λ.π. Τοποθετήστε τα σα να παίζετε tetris (μην αφήνετε ακάλυπτα κενά).

Υπολογίστε σε πόσα χρήματα αντιστοιχούν τα τρόφιμα που πετάξατε ή δώσατε και... σκεφτείτε το λίγο καλύτερα την επόμενη φορά που θα γεμίζετε αλόγιστα το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Υπόλοιπο σπίτι

Καθώς για το υπόλοιπο σπίτι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί και να ζητήσετε τη βοήθεια όλων των μελών της οικογένειας. Αν έχετε πολύ μικρά παιδιά, ζητήστε απλά από την γιαγιά και τον παππού να τα κρατήσουν.

Χρόνος εκκαθάρισης: 3 ώρες.

Τι πρέπει να κάνετε: Χωρίστε τους χώρους ή τις δουλειές, π.χ. «βιβλιοθήκη», «μπάνιο», «γραφείο», «πατάρι» και ξεκινήστε από το πιο δύσκολο. Έχετε πάντα δίπλα σας άδειες χάρτινες κούτες, για όσα θα δωριστούν-πεταχτούν, και ένα μπουκάλι νερό, για να μην τρέχετε κάθε λίγο στην κουζίνα.

Η αποθήκη ή το πατάρι είναι πραγματικό «χρυσορυχείο» αντικειμένων που πρέπει να δώσετε ή να πετάξετε. Ξεχωρίστε τα ανάλογα με το πια από αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ποια είναι σπασμένα και χαλασμένα (και παραδεχτείτε ότι δεν πρόκειται να τα φτιάξετε). Η βιβλιοθήκη ίσως χρειαστεί περισσότερο ξεσκόνισμα, παρά ξεκαθάρισμα. Για το γραφείο πιθανώς να χρειαστείτε κλασέρ και φακέλους, καθώς εκεί συγκεντρώνονται συνήθως γράμματα και λογαριασμοί, όσο για το μπάνιο, εκεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε καλλυντικά και φάρμακα, οπότε θα χρειαστείτε σίγουρα σακούλα σκουπιδιών.

v