Πώς να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος

Πώς να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος

Καλώς ή κακώς (μάλλον κακώς) λέμε πολλά ψέματα στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν συνομιλούμε με έναν ξένο, τα πρώτα δέκα λεπτά της συζήτησης περιέχουν τα πιο πολλά ψέματα. Και μπορεί αυτά να μην είναι κακά ψέματα αλλά δεν αναιρούν την πράξη! Αναμφισβήτητα, έχετε χρησιμοποιήσει το ψέμα σε διάφορες στιγμές της ζωής σας, ώστε να αποφύγετε συγκρούσεις ή ακόμα επειδή προτιμήσατε να μην αποκαλύψετε την αλήθεια. Ενώ οι λέξεις μπορεί να είναι παραπλανητικές, το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ κακό στο να «λέει» ψέματα. Σε αυτή την περίπτωση, το να ξέρετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο!

Τα βασικά της γλώσσας του σώματος

Πρωταρχικός στόχος σας όταν θέλετε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος, είναι να εξετάσετε εάν το άτομο είναι άνετο στην τρέχουσα κατάστασή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για ένα άτομο να υποδείξει το επίπεδο άνεσής του, αλλά παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους πιο κοινούς.

Θετική γλώσσα σώματος του συνομιλητή σας

Το να μετακινείται ή να κλίνει πιο κοντά σε εσάς

Τα χαλαρά και όχι σταυρωμένα χέρια ή πόδια

Η οπτική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα

Όταν κοιτάζει χωρίς να ντρέπεται

Το γνήσιο χαμόγελο

Αρνητική γλώσσα σώματος του συνομιλητή σας

Το να μετακινείται ή να κλίνει μακριά από εσάς

Τα σταυρωμένα χέρια ή πόδια

Το να κοιτάζει στο πλάι

Η τοποθέτηση των ποδιών του μακριά από εσάς και προς την κοντινότερη έξοδο

Το τρίψιμο / ξύσιμο της μύτης, των ματιών του, ή του πίσω μέρος του λαιμού του

Ένα και μόνο σημάδι μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, τα σταυρωμένα άκρα μπορεί να κατατάσσονται στην αρνητική γλώσσα σώματος του συνομιλητή σας, αλλά μπορεί και να υποδηλώνουν πως το άτομο κρυώνει, είναι εσωστρεφές, ή απογοητευμένο. Μπορεί ακόμα να δηλώνει πως το άτομο έχει φάει πολύ. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να δίνετε προσοχή σε πολλαπλά δείγματα συμπεριφορών καθώς ένα και μοναδικό μπορεί να αποδειχθεί παραπλανητικό. Για να καταλάβετε την πραγματική αιτία της συμπεριφοράς του, θα χρειαστεί να κοιτάξετε βαθύτερα. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή και σε άλλα σημάδια, καθώς και στο πλαίσιό τους. Όσο εξετάζετε βαθύτερα τις συγκεκριμένες καταστάσεις θα δείτε πως αυτά τα συνθήματα συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας σε μια δεδομένη στιγμή.

Αποκαλύψτε τον ψεύτη!

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος είναι το ότι μπορείτε να καταλαβαίνετε με μεγάλη ακρίβεια πότε κάποιος σας λέει ψέματα. Η διαίσθησή σας, βέβαια, δεν μπορεί να είναι 100% ακριβής αλλά με λίγη εξάσκηση μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του πότε πέφτετε θύματα απάτης.

Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τι είδους ψέματα προσπαθείτε στην πραγματικότητα να ανιχνεύσετε. Οι τεχνικές που προτείνουμε παρακάτω αφορούν σε μεγάλα ψέματα και πιο συγκεκριμένα σε ψέματα που λένε οι άνθρωποι όταν αισθάνονται άβολα ή όταν φοβούνται την αλήθεια. Αυτές οι  τεχνικές δεν είναι ικανές να σας βοηθήσουν στην ανίχνευση της αλήθειας στα μικρά ψεματάκια και αυτά που βγαίνουν φυσικά. Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν και είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως ανεξάρτητα από το είδος της αναλήθειας, ποτέ δεν θα μπορείτε να είστε βέβαιοι. Μπορείτε, ωστόσο, βασιζόμενοι σε κοινά σημάδια, να διατηρείτε μια υγιή υποψία για όσα λέει ο συνομιλητής σας.

Η συγγραφέας του βιβλίου Liespotting, Pamela Meyer, διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με τους τρόπους που υπάρχουν για να καταλάβουμε τα κοινά πρότυπα στη γλώσσα του σώματός μας. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι οι ψεύτες συχνά παρουσιάζουν πολλά από τα σημάδια που συναντάμε σε ένα άτομο, το οποίο βρίσκεται σε άβολη κατάσταση, αλλά με μερικά επιπλέον και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ψεύτικα χαμόγελα

Οι άνθρωποι είναι κακοί στο να προσφέρουν ένα γνήσιο χαμόγελο όταν λένε ψέματα. Στην πραγματικότητα, ένα γνήσιο χαμόγελο, λέγεται πως είναι αδύνατον να είναι ψεύτικο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς καταλήγουν να έχουν αδέξιο χαμόγελο στις οικογενειακές φωτογραφίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χαμόγελο βρίσκεται στα μάτια και πιο συγκεκριμένα στις ρυτίδες γύρω τους. Κάνουμε περισσότερες ρυτίδες όταν χαμογελάμε ειλικρινά γιατί το χαμόγελο σπρώχνει τα μάγουλά μας, τα οποία με τη σειρά τους ωθούν προς τα πάνω το δέρμα κοντά στα μάτια μας. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα αληθινό χαμόγελο να γίνει αντιληπτό ως ψεύτικο. Για να χαμογελάσει πραγματικά ένα άτομο θα πρέπει να νιώσει χαρά, και όταν βρίσκεται σε μια άβολη κατάσταση, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο ένα ανειλικρινές χαμόγελο αποτελεί έναν καλό ανιχνευτή του ψέματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπερβολική επαφή με τα μάτια

Στους ψεύτες αρέσει να παραπλανούν όταν λένε ψέματα και έτσι συχνά προσπαθούν να διατηρούν την οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους. Η υπερβολική επαφή με τα μάτια έχει συχνά ως αποτέλεσμα να προκαλεί μια μικρή αναστάτωση στον ψεύτη. Κανονικά οι άνθρωποι κινούνται όσο μιλάνε και δεν έχουν οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν όμως αισθάνονται άβολα, συχνά τρίβουν τα μάτια ή τον λαιμό τους και κοιτάζουν στο πλάι. Αντί να παρουσιάζουν τη θετική γλώσσα του σώματος που θα σήμαινε την άνεση, οι ψεύτες έχουν την τάση να επιλέγουν να παρουσιάζουν πολύ λίγα από εκείνα τα σημάδια. Αυτό, και από μόνο του, είναι μια απόδειξη ψεύδους. Για να «τσακώσετε» έναν ψεύτη εκτός από το να παρατηρήσετε την ασυνήθιστη και παρατεταμένη επαφή με τα μάτια, μπορείτε να δώσετε προσοχή  και τους ώμους του. Ψάξτε σημάδια όπως: σφιχτοί ώμοι και ασυνήθιστα μεγάλη οπτική επαφή. Με αυτές τις τεχνικές θα είστε πιο κοντά στο να αποκαλύψετε τον ψεύτη!

Παράξενες συμπεριφορές

Εκτός από όλα αυτά τα μη λεκτικά σημάδια, θα πρέπει να δώσετε προσοχή και στο περιβάλλον. Οι ψεύτες συχνά προσθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες στις ιστορίες τους, προτείνουν ποινές για τον "πραγματικό ένοχο" εάν έχουν κατηγορηθεί οι ίδιοι για κάτι και συνηθίζουν να απαντάνε σε ερωτήσεις με ερωτήσεις που κάνουν εκείνοι, ώστε να κερδίσουν χρόνο για να σκαρφιστούν μια πειστική απάντηση, αντί να σας πούνε την αλήθεια. Αυτές οι συμπεριφορές, όταν συνδυάζονται με το πρότυπο της αρνητικής γλώσσας του σώματος, αποτελούν τη σωστή συνταγή της αναξιόπιστης συμπεριφοράς. Εξετάζοντάς τα ξεχωριστά, μπορεί να μην σημαίνουν πολλά, αλλά μαζί φανερώνουν την ατιμία. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμάστε ότι μερικοί άνθρωποι βρίσκονται απλά σε δύσκολη και παρουσιάζουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σας λένε ψέματα. Είναι απαραίτητο να έχετε υπ’ όψιν σας, τον τρόπο με τον οποίο το άτομο ενεργεί κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Παρακολουθήστε τις ιδιομορφίες του και τις κινήσεις των ματιών του, όταν ξέρετε ότι λέει την αλήθεια και κάνετε σύγκριση με τις φορές που νομίζετε ότι λέει ψέματα. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αυτή η τεχνική η όποια αναφέρθηκε προηγουμένως δεν είναι επαρκής για την ανίχνευση ψεμάτων. Απαιτείται η εξέταση πολλών συναισθημάτων και η προσωπική σας εμπειρία από τη γνωριμία σας με αυτό το άτομο.

Η γλώσσα του σώματος στο πρώτο ραντεβού!

Στο πρώτο ραντεβού, η γνώση της γλώσσας του σώματος αποτελεί σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο. Αν δεν δώσετε σημασία στη γλώσσα του σώματος μπορεί να βρεθείτε να μιλάτε ακατάπαυστα για ένα θέμα που κάνει τον άλλον να βαριέται. Καθώς σε ένα πρώτο ραντεβού δεν θέλετε να κρύψετε το ποιοι είστε και στοχεύετε στο να παρουσιάσετε τον καλύτερο σας εαυτό, θα είναι καλό να αποφύγετε τα «επικίνδυνα» θέματα κατά τη διάρκεια της εξόδου σας. Αυτό, βέβαια, προυποθέτει την απόλυτη προσοχή σας στη συμπεριφορά του συνομιλητή, κάτι το οποίο είναι δύσκολο όταν παράλληλα προσπαθείτε να του κάνετε καλή εντύπωση μιλώντας ωραία και προσπαθώντας να ακούσετε τι σας λέει. Με λίγη πρακτική, όμως, θα συνηθίσετε να βλέπετε τα σωστά μηνύματα και δεν θα πρέπει να δαπανήσετε πολύ χρόνο στο να τα σκεφτείτε παραπάνω.

Σε ένα ερωτικό ραντεβού, για να καταλάβετε πως νιώθει ο άλλος, οφείλετε να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα του κατά τη διάρκεια της εξόδου σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στο πρώτο ραντεβού είναι αρκετά μαζεμένοι και επιφυλακτικοί. Σταυρώνουν τα χέρια τους, κρατάνε μια εύλογη απόσταση από τον συνομιλητή τους και κρατάνε τις παλάμες τους ενωμένες. Αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά φυσιολογική στα πρώτα ραντεβού, και ο στόχος σας είναι να αλλάξετε τη γλώσσα του σώματος σε κάτι πιο ανοικτό και φιλόξενο. Θα το πετύχετε αυτό φυσικά, όταν συνδεθείτε μαζί του, και τον ενθαρρύνετε για την ανοιχτή γλώσσα του σώματος. Αυτό συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να μιμούνται τη συμπεριφορά των άλλων, σε κάποιο βαθμό, οπότε αν νιώθετε εσείς οι ίδιοι ζεστά και άνετα θα βοηθήσετε τον συνομιλητή σας να αλλάξει συμπεριφορά και να αποκτήσει παρόμοια με τη δική σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε τα χέρια σας ανοιχτά και χωρίς να τα σταυρώνετε, να χαμογελάτε φυσικά, όποτε είναι εφικτό και σκόπιμο και να αποφεύγετε την μεγάλη απόσταση από τον εκείνον.  Όλες αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν ότι νιώθετε άνετα και θα βοηθήσετε τον συνομιλητή σας να νιώσει το ίδιο.

Τα επίπεδα της άνεσης δεν είναι πάντα υψηλά στα πρώτα ραντεβού, διότι αποτελούν μια αγωνιώδη συνάντηση για τους περισσότερους ανθρώπους. Μην ανησυχείτε αν κάνετε μερικά λάθη. Παρακολουθήστε τα σημάδια που σας δίνονται για να δείτε πώς τα πάτε και να επικεντρωθείτε σε αυτό που προκαλεί στον συνδιαλεγόμενό σας θετικά συναισθήματα. Εάν λάβετε εκτεταμένες ενδείξεις της αρνητικής γλώσσας του σώματος, να προχωρήσετε σε ένα άλλο θέμα. Βέβαια, μερικές φορές τα αρνητικά σημάδια στο πρώτο ραντεβού οφείλονται στο ότι απλά δεν ταιριάζετε και αυτή την περίπτωση η βραδιά προβλέπεται δύσκολη! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μην απογοητευτείτε και προχωρήστε στον επόμενο!

Η γλώσσα του σώματος στη συνέντευξη για δουλειά!

Οι συνεντεύξεις για δουλειά μοιάζουν πολύ με τα πρώτα ραντεβού, με την έννοια ότι προσπαθείτε να κάνετε ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν γνωρίζετε, να σας συμπαθήσει. Η βασική διαφορά είναι ότι σε ένα ερωτικό ραντεβού συναντιέστε και οι δύο σε ένα κοινό έδαφος. Σε μια συνέντευξη για δουλειά, όμως, ο εργοδότης έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στην «έδρα» του. Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον αρκετά άβολο για τον συνεντευξιαζόμενο και το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζει πολλά σημάδια αρνητικής γλώσσας σώματος, κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι καλό. Κατά τη συνέντευξη για δουλειά, θα πρέπει να αποφύγετε τη μη-λεκτική επικοινωνία που σας κάνει να φαίνεστε «μαζεμένοι».

Ένα εύστοχο ξεκίνημα μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές στην λήψη τελικών αποφάσεων. Ένα χαμόγελο, μια ζεστή χειραψία, ένας πρόσχαρος χαιρετισμός και η προαναφερθείσα θετική γλώσσα του σώματος θα δημιουργήσει ένα καλό περιβάλλον για μια άνετη συνέντευξη. Δεν ξέρετε τι είδους (πιθανώς αρνητικές) απαιτήσεις θα βρείτε στην συνέντευξη, οπότε δεν είναι ποτέ κακό να τις παρακάμψετε, δείχνοντας πως είστε ένα ευχάριστο και χαρισματικό άτομο.

Η παρουσίαση θετικής γλώσσας του σώματος είναι πιο εύκολη στα λόγια παρά στην πράξη, όταν αισθάνεστε άβολα, οπότε το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτή την αμήχανη στιγμή, είναι να είστε προετοιμασμένοι. (Η έλλειψη προετοιμασίας είναι και η πιο συνηθισμένη δικαιολογία που ένας συνεντευξιαζόμενος χρησιμοποιεί στο τέλος μιας κακής συνέντευξης για δουλειά). Ακόμη και αν αρχίσετε να αισθάνεστε απροετοίμαστοι αργότερα, η είσοδος σας με αυτοπεποίθηση μέσα στο χώρο, θα σας βοηθήσει τουλάχιστον να κάνετε αυτή τη σημαντική πρώτη εντύπωση. Αποστηθίστε μερικές ατάκες τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε όταν βρεθείτε σε δύσκολη θέση. Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε τις δεξιότητες σας, τι σας διαφοροποιεί από τους άλλους και σας κάνει ξεχωριστούς και να τα θυμηθείτε λίγο πριν μπείτε μέσα στο χώρο στης συνέντευξης. Η καλή προετοιμασία κερδίζει την εμπιστοσύνη του εργοδότη και είναι ευκολότερο να παρουσιάσετε θετική γλώσσα του σώματος όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας.

Ενώ η φυσική άνεση πρόκειται να είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο για σας, υπάρχουν ακόμα μερικά κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Η επαφή με τα μάτια είναι πιο σημαντική σε μια συνέντευξη για δουλειά από ό, τι σε άλλες καταστάσεις. Εάν αισθάνεστε άβολα κοιτώντας κάποιον στα μάτια, απλά κοιτάξτε στο στόμα του. Ακριβώς όπως και σε ένα ραντεβού, το να γέρνετε ελαφρώς προς τα εμπρός, είναι ένα θετικό σημάδι για την συνέντευξη σας. Δίνει επίσης την εντύπωση πως είστε ένας καλός ακροατής, καθώς θα μιλάτε περσσότερο. Να θυμάστε πως όταν υποβάλετε τις ερωτήσεις σας, ή όταν ο εργοδότης έχει κάτι να σας πει, η επαφή με τα μάτια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορείτε επίσης να δείξετε ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση «ακρόασης» τοποθετώντας που και που το χέρι σας μπροστά από το στόμα σας. Αυτό βοηθά τον συνομιλητή σας να καταλάβει πως δεν πρόκειται να τον διακόψετε όσο μιλάει και πως δίνετε προσοχή σε όσα λέει.

Πηγή: stumbleupon.com

v