Η υπουργός Γυναικείων Δικαιωμάτων, Najat Vallaud-Belkacem δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν συμβάδιζε με τις γαλλικές αρχές και τους νόμους.
Δήλωσε, επίσης, ότι ο νόμος, που τέθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1800 είχε εκ των πραγμάτων ήδη ακυρωθεί λόγω ασυμβατότητας.
Η κίνηση για επίσημη ανατροπή του νόμου ήρθε έπειτα από ερώτηση στη Βουλή, ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με το νόμο, οι γυναίκες έπρεπε να έχουν άδεια από την τοπική αστυνομία αν ήθελαν να "ντύνονται σαν άντρες" και να φορούν παντελόνια. Παρόλο που αγνοούνταν για δεκαετίες, επίσημα παρέμενε στη νομοθεσία.
Η ιστορία
Η κα Vallaud-Belkacem επεσήμανε ότι ο αρχικός νόμος είχε επιβληθεί με σκοπό να αποτρέψει τις γυναίκες από συγκεκριμένες δουλειές. "Η διαταγή είχε σκοπό, πρώτα από όλα, τον περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών σε ορισμένα γραφεία ή θέσεις εργασίας αποτρέποντάς τις να ντυθούν όπως οι άνδρες", είπε.
Τροποποιήθηκε το 1892 και το 1909 ώστε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φορούν παντελόνι μόνο εφόσον "κρατούσαν το τιμόνι ποδηλάτου ή τα ηνία αλόγου ".
Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, οι γυναίκες του Παρισιού διεκδίκησαν το δικαίωμα να φορούν παντελόνια και οι επαναστάτες έγιναν γνωστοί ως "sans-culottes", που σημαίνει «χωρίς παντελόνια*».
* Τα «culottes» από όπου προέρχεται και η εξελληνισμένη λέξη κιλότα, ήταν τα παντελόνια που φορούσαν οι ευγενείς και όχι οι κατώτερες τάξεις, τα λαϊκά στρώματα. Για αυτό και αποτέλεσε έμβλημα της αστικής τάξης.