Στο μαιευτήριο: Τι χρειάζεται από εσάς η σύντροφός σας

Στο μαιευτήριο: Τι χρειάζεται από εσάς η σύντροφός σας

Έφτασε επιτέλους η στιγμή για το μαιευτήριο. Η μαμά αναλαμβάνει το μεγάλο έργο και... ο μπαμπάς; Αν όλους αυτούς τους μήνες σταθήκατε στο πλευρό της εγκύου συντρόφου σας, τώρα είναι η στιγμή που σας χρειάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Έχετε ξεχάσει ήδη ό,τι μάθατε στο σεμινάριο προετοιμασίας τοκετού; Μην πανικοβάλλεστε, δεν είστε μόνος.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ο τοκετός μπορεί να είναι μία τρομερά αγχώδης κατάσταση για την σύντροφό σας, γι'αυτό πρέπει να είστε εσείς ο ψύχραιμος της ομάδας. Όση υπερένταση, ενθουσιασμό αλλά και τρόμο μπορεί να αισθάνεστε, πρέπει να βρείτε τρόπο να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Θα δείτε την σύντροφό σας να πονά περισσότερο από ποτέ. Μπορεί να υπάρξει κάποια επείγουσα στιγμή. Μπορεί κάποιος να σας βάλει τις φωνές. Καθ'όλη αυτή την διαδικασία, όμως, εσείς πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία και το cool ύφος του Τζορτζ Κλούνεϊ (χωρίς το σμόκιν).

Οι σωστοί χρόνοι είναι το παν

Αν τα πάντα έχουν πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα, όταν θα φτάσετε στο μαιευτήριο θα έχετε ακόμα πολύ χρόνο μπροστά σας. Μπορείτε, λοιπόν, να τον αξιοποιήσετε χρονομετρώντας για την σύντροφό σας τις συσπάσεις της, καταγράφοντας πόση ώρα διήρκησαν και με τι συχνότητα η μία από την άλλη. Γι'αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ρολόι με χρονόμετρο.

Βαθιές ανάσες

Την ώρα των συσπάσεων η σύντροφός σας μπορεί να νιώθει αγωνία αλλά και πόνο. Αυτές ακριβώς είναι οι στιγμές που εσείς πρέπει να μείνετε ήρεμος και να της μιλάτε. Να την κοιτάτε στα μάτια και να αναπνέετε μαζί της. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται από εσάς την ώρα που έχει σύσπαση είναι να τρέχετε πίσω από γιατρούς και νοσηλευτές. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε άμεσα κάποιον γιατρό ή μαία περιμένετε μέχρι να τελειώσει η σύσπαση.

Κρατήστε της το χέρι

Ενώ το ιατρικό προσωπικό θα βρίσκεται «επί το έργω» και ο τοκετός θα εξελίσσεται ομαλά, η σύντροφός σας θα σας θέλει στο πλευρό της. Κρατήστε της το χέρι, δώστε της κουράγιο ψύχραιμα (φωνές του τύπου «πάμε κορίτσι μου!» δεν είναι απαραίτητες σε αυτό το σημείο) και κοιτάτε την στα μάτια. Κάτω από τα μουσκεμένα μαλλιά είναι εκείνη που δίνει τον σπουδαιότερο αγώνα της ζωής της. Να της χαμογελάτε και της λέτε ότι όλα θα πάνε καλά.

Παραμείνετε εκεί

Και όταν με το καλό γεννηθεί το μωράκι σας μην αρχίσετε να τρέχετε αριστερά δεξιά σε όλο το κτίριο φωνάζοντας και παίρνοντας τηλέφωνα. Μείνετε στο πλευρό της, φέρτε της λίγο νερό (αν επιτρέπεται), πείτε της πόσο καλά τα κατάφερε και αγκαλιάστε το μωρό σας. Μετά μπορείτε να πάτε να ειδοποιήσετε όλον τον κόσμο.

Πηγή: Newdadsurvivalguide

v