Ο όρος μακρογλωσσία αναφέρεται σε παθολογική αύξηση του μεγέθους της γλώσσας. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ανωμαλία αυτή είναι εμφανής από την γέννηση. Στην περίπτωση της συγγενούς μακρογλωσίας το εύρημα αυτό μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με διάφορες παθολογικές καταστάσεις( όπως ανωμαλίες του μεταβολισμού ) και σύνδρομα (όπως το σύνδρομο Down ,το Wiedermann Beckwith).
Από τα τοπικά αίτια θα πρέπει να αποκλειστούν αγγειακές ή λεμφικές συγγενείς διαμαρτίες όπως λεμφαγγειώματα ή αιμαγγειώματα ή η ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδούς ή κύστης του θυρεογλωσσικού πόρου με εντόπιση της ρίζα της γλώσσας Ακόμη η γλώσσα μπορεί να εξέχει από το στόμα και να φαίνεται σχετικά μεγάλη σε σύνδρομα με ανωμαλίες στην κάτω γνάθο όπως το Pierre Robin.Σπάνια η μακρογλωσσία κληρονομείται με αυτοσωματικο επικρατούντα τύπο κληρονομικότητας.
Το εύρημα είναι γενικά πιο έκδηλο στα βρέφη και βελτιώνεται με την ηλικία.
Σε περιπτώσεις που προκαλείται αναπνευστική δυσχέρεια έντονη ή προοδευτικά επιδεινούμενη στον ύπνο ή διαταραχές στην σίτιση που οδηγούν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του βρέφους ή αντιμετώπιση είναι πιο άμεση χειρουργικά με μερική γλωσσεκτομή.
Προηγείται ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος που στην περίπτωση που το αίτιο είναι τοπικό θα είναι και απεικονιστικός με αξονική ή με μαγνητική τομογραφία ανάλογα με την φύση της βλάβης. Σε περιπτώσεις πιο ήπιων καταστάσεων μπορεί με τον χρόνο να δημιουργηθούν γναθοπροσωπικές ανωμαλίες ή προβλήματα στην οδοντοφυΐα ακόμη και στον λόγο που αντιμετωπίζονται με την ανάλογη παρέμβαση.
H Δήμητρα Ντινοπούλου είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ω.Ρ.Λ Τμήματος στην Ευρωκλινική Παίδων.