Μητρότητα: 8 "κανόνες" για να είστε ευτυχισμένη

Μητρότητα: 8 κανόνες για να είστε ευτυχισμένη

Όποια μαμά κι αν ρωτήσετε αν έγινε πιο χαρούμενη από την στιγμή που απέκτησε παιδί, το πιθανότερο είναι ότι θα σας πει «ναι». Και είναι γεγονός πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα παιδιά έρχονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο ευχάριστα πράγματα στη ζωή.

Ωστόσο, υπάρχουν ψυχολόγοι που την τελευταία δεκαετία μελετούν την ευτυχία, οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Το να είσαι μαμά μικρού παιδιού (ιδιαίτερα κάτω των 3 ετών) είναι μεν διασκεδαστικό και ανταποδοτικό, όμως είναι και πολύ κουραστικό. «Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να νιώθεις εξαντλημένη, συγχυσμένη, ακόμα και νευριασμένη», λέει ο καθηγητής ιατρικής και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Peter Ubel. «Μπορεί να προκαλεί συχνότερους τσακωμούς με τον σύντροφό σου, καθώς και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα».

Ο χρόνος που μία νέα μαμά περνά φροντίζοντας το παιδί της μπορεί, μάλιστα, να μην είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας της. Στην λίστα των ευχάριστων δραστηριοτήτων κάποιες μαμάδες βάζουν πιο ψηλά το φαγητό, την άσκηση, το να δουν λίγη τηλεόραση, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Για την ακρίβεια, η πλειοψηφία των μαμάδων βάζει την φροντίδα του παιδιού λίγο πιο πάνω από τις δουλειές του σπιτιού, την δουλειά ή τις μετακινήσεις!

«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να σοκάρουν κάποιους», λέει ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Harvard Daniel Gilbert. «Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι οι ψυχολόγοι λέμε ότι δεν αγαπάτε τα παιδιά σας. Φυσικά αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο! Και φυσικά τα παιδιά φέρνουν χαρά! Φέρνουν συγκλονιστικές στιγμές, κατά τις οποίες νιώθετε τόση ευτυχία που ξεπερνά όλη την κούραση της ημέρας. Δεν είναι, όμως, τα παιδιά αυξάνουν την 'μέση ημερήσια ευτυχία'».

Το παράδοξο της ευτυχίας

Ένας λόγος ασυμφωνίας μεταξύ των μαμάδων και των ψυχολόγων είναι η επιλεκτική μνήμη. Όταν οι ψυχολόγοι ρωτούν της μαμάδες αν γενικά τους αρέσει να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους, η συντριπτική πλειοψηφία λέει ότι τους αρέσει επειδή φέρνουν στο μυαλό τους διασκεδαστικές στιγμές όπως το να τους διαβάζουν βιβλία είναι παίζουν μαζί σε ένα πάρκο. Όταν, όμως, τους ζητείται να περιγράψουν συγκεκριμένα την καθημερινότητά τους, τότε θυμούνται τον χρόνο που περνούν πασχίζονται να ντύσουν του παιδί ή να το ετοιμάσουν για ύπνο.

Ίσως, βέβαια, οι ψυχροί υπολογισμοί των επιστημόνων να «χάνουν» την ένταση της χαράς που μπορεί να φέρει ο χρόνος με το παιδί. Και, ευτυχώς, οι στιγμές αυτές υπερισχύουν των εντάσεων της ημέρας. «Η ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από ένα αίσθημα που μας κάνει να χαμογελάμε», λένε οι επιστήμονες και συνεχίζουν: «Είναι ένα αίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν οι άνθρωποι υπηρετούν μία υψηλότερη αξία νιώθουν πως η ζωή τους έχει νόημα. Κι όταν τα παιδιά μεγαλώνουν συνειδητοποιούν πως όσο κι αν κουράστηκαν, θα το ξαναέκαναν σίγουρα. Είναι δε τρομερά ανταποδοτικό το να νιώθεις ότι προσφέρεις στο παιδί σου. Σου δημιουργεί συναισθήματα που ούτε ήξερες ότι υπήρχαν μέσα σου».

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, στο να νιώσει μία γυναίκα πιο χαρούμενη μαμά είναι να δίνει αξία σε αυτά που κάνει –να νιώθει πόσο σημαντικά είναι. Το επόμενο βήμα είναι να βρίσκει τρόπους να τα κάνει πιο διασκεδαστικά. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα νιώθει εκείνη καλύτερα για τον εαυτό της, αλλά θα γίνει και πιο αποδοτική. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως είστε με την 2 ετών κόρη σας, η οποία θέλει οπωσδήποτε τον χυμό της στο κόκκινο ποτήρι, το οποίο όμως δεν βρίσκετε πουθενά. Αν είστε σε κακή διάθεση το πιθανότερο είναι ότι θα της πείτε «πιες τον χυμό στο μπλε ποτήρι και σταμάτα». Αν, όμως, έχετε καλύτερη διάθεση μπορείτε να βρείτε ένα κόκκινο χαρτί περιτυλίγματος, να το κολλήσετε στο μπλε ποτήρι και να το προσφέρετε στη μικρή.

Τα καλά νέα, δηλαδή, για όλες τις μαμάδες είναι ότι μπορείτε να μάθετε να επικεντρώνεστε στα θετικά και να τα κάνετε καθημερινές σας συνήθειες. Δείτε πώς:

Παραδεχτείτε πότε είστε στρεσαρισμένη

Είναι ειρωνικό αλλά όταν η γυναίκα παραδεχτεί πως η μητρότητα δεν είναι πάντα ένα υπέροχο, γλυκό αίσθημα, η ζωή της γίνεται λίγο πιο εύκολη. «Δεν είσαι κακός γονιός όταν κάποιες στιγμές έχει νεύρα ή είσαι πολύ κουρασμένος, είναι απλά φυσιολογικό», λένε οι ειδικοί.

Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε

Μπορεί τα λεφτά να μην αγοράζουν την ευτυχία, όμως ο καλός βραδινός ύπνος μπορεί και να το κάνει, λένε οι ειδικοί. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει πως ακόμα κι αν κερδίζετε 50.000 ευρώ επιπλέον στο ετήσιο εισόδημά σας δεν θα νιώθατε πιο ευτυχισμένοι όσο το να κερδίζατε μία επιπλέον ώρα ύπνου κάθε βράδυ. Πώς θα το καταφέρετε; Το να ξυπνά ο μπαμπάς τα πρωινά του σαββατοκύριακου για να ταΐσει το μωρό και να αφήνει τη μαμά να κοιμάται μία παραπάνω ώρα είναι μία καλή αρχή.

(Επανα)προσδιορίστε τις προτεραιότητές σας

Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, όμως, ένα από τα μυστικά για να φέρετε λίγη παραπάνω θετική ενέργεια στην ζωή σας είναι να δομήσετε τη μέρα σας έτσι ώστε να κάνετε περισσότερα πράγματα που σας ευχαριστούν. «Είναι ο τρόπος που ξοδεύετε τον χρόνο σας, όχι τα λεφτά σας, που μετράει στην ζωή», λέει ο δρ. Ubel. «Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, κάντε το. Αν όχι σκεφτείτε πώς μπορείτε να αλλάξετε τις προτεραιότητές σας για να είστε περισσότερο μαζί τους», συνεχίζει ο ίδιος.

Συμβαδίστε με τους ρυθμούς

Θέλουμε ο χρόνος να επιβραδύνει όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να απολαμβάνουν τις ευχάριστες στιγμές τους, αξιοποιώντας και το τελευταίο τους λεπτό, είναι πιο ευτυχισμένοι λένε οι ειδικοί. Έτσι, όταν είστε με το παιδί σας δεν χρειάζεται να εφευρίσκετε τρόπους για να το διασκεδάσετε. Για ένα δίχρονο ακόμα και το μυρμήγκι που περπατά στο χώμα είναι δραστηριότητα που θα μπορούσε να του προκαλέσει τρομερό ενδιαφέρον. Καθίστε, λοιπόν, μαζί του και αφιερώστε όσο χρόνο θέλει για να το παρατηρείτε.

Απολαύστε την στιγμή

Το πρωί που ξυπνάτε, αντί να προσπαθείτε να κάνετε δέκα πράγματα ταυτόχρονα για να προλάβετε, αφιερώστε 5-10 λεπτά για να απολαύσετε μερικές γουλιές από τον ζεστό καφέ σας. Η ζωή σας δεν θα αλλάξει αλλά θα νιώσετε λίγο πιο ήρεμη. Με τον ίδιο τρόπο, αφιερώστε μερικά λεπτά να παρατηρήσετε το παιδί σας όταν είναι απασχολημένο με κάτι, να θαυμάσετε το πόσο όμορφο, έξυπνο και τρυφερό είναι. Αυτό και μόνο θα σας δώσει τρομερή χαρά.

Δείτε το σε βάθος χρόνου

Το να έχετε μία αίσθηση προοπτικής στο μυαλό σας θα βοηθήσει την διάθεσή σας. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας κουράζει το γεγονός ότι ο τριών ετών γιος σας θέλει να καθίσετε μαζί του στην τηλεόραση και να δείτε Μπομπ Σφουγγαράκη, την στιγμή που έχετε αμέτρητα άλλα πράγματα να κάνετε, όμως, σκεφτείτε ότι σε δύο-τρία χρόνια δεν θα έχετε την ευκαιρία να περνάτε αυτόν τον χρόνο μαζί του. Είναι πιθανό τότε να μην σας χρειάζεται πια.

Επανασυνδεθείτε με τον σύντροφό σας

Ένα υποστηρικτικό δίκτυο φίλων και συγγενών αποτελεί ένα από τα θεμέλια της ευτυχίας και για πολλές μαμάδες το κέντρο αυτού είναι ο σύντροφός τους. Γι'αυτό είναι τρομερό σημαντικό να διατηρείτε τις διόδους επικοινωνίας σας ανοιχτές, ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων «δύσκολων» χρόνων του μωρού, τα οποία οι ειδικοί λένε πως μπορεί να δημιουργήσουν τρομερό στρες σε έναν γάμο. Και δεν αρκεί να πείτε «θα ασχοληθώ με την σχέση μου μαζί του αργότερα». Πρέπει να κάνετε μικρές προσπάθειες καθημερινά, για να μην είναι το αργότερο πολύ αργά. Το να περάσετε ένα βράδυ την εβδομάδα μόνο οι δυο σας, να πιείτε ένα ποτήρι κρασί, να χαλαρώσετε και να μιλήσετε είναι εφικτό και τρομερά σημαντικό.

Πείτε «ευχαριστώ»

Το να νιώθετε ευγνωμοσύνη είναι από μόνο του τονωτικό για τη διάθεση. Μπορεί να το κάνετε απλά λέγοντας μία προσευχή κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο ή με το να βρίσκετε τρόπους να το υπενθυμίζετε στους γύρω σας. Μπορείτε ακόμα να γράφετε σε ένα χαρτί κάθε βράδυ τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες για την ημέρα που πέρασε. Οι ψυχολόγοι λένε ότι μετά από μερικές εβδομάδες το αίσθημα ευημερίας σας θα έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Ο δρ. Ubel καταλήγει «όταν ξεκίνησα να μελετώ την ευτυχία θεωρούσα πως πρόκειται για ένα συναίσθημα, το οποίο πρέπει να περιμένεις για να σου συμβεί. Τα συναισθήματα, όμως, ακολουθούν τις σκέψεις δεν προηγούνται αυτών. Έτσι, πλέον, θεωρώ την ευτυχία ως τρία πράγματα: Απόλαυση, ικανοποίηση και ολοκλήρωση. Η μητρότητα μπορεί να χαρίσει στη γυναίκα κάθε ένα από αυτά ανά πάσα στιγμή –αν όχι απαραίτητα όλα μαζί ταυτόχρονα!».

Πηγή: Parenting

v