Μετά από μία αποβολή, μία θνησιγένεια ή τον θάνατο ενός μικρού παιδιού, πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μία νέα εγκυμοσύνη. Η απάντηση έχει σίγουρα να κάνει με την κάθε περίπτωση και η συμβολή κάποιου ειδικού είναι απαραίτητη. Οι περισσότεροι γιατροί, για παράδειγμα, θα συμφωνήσουν πως είναι ασφαλές για μία γυναίκα που είχε μία αποβολή να ξαναμείνει έγκυος μετά από δύο ή τρεις εμμηνορροϊκούς κύκλους. Είναι, όμως, εκείνη και ο σύντροφός της εξίσου έτοιμοι ψυχολογικά και συναισθηματικά;
«Ο κάθε άνθρωπος αντιδρά στην απώλεια με τον δικό του μοναδικό τρόπο», λέει η ψυχολόγος κ. Άρτεμις Αντωνίου, «ο οποίος έχει να κάνει με τον συνδυασμό πολλών παραγόντων». Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να αποφασίσουν να αποκτήσουν ξανά παιδί και κάποιοι μπορεί να το επιθυμούν ταχύτερα. Σημαντικό είναι, για να κυλήσει πιο ομαλά η επόμενη εγκυμοσύνη, να πάρει η κάθε γυναίκα τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεπεράσει την προηγούμενη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
Όπως λέει η κ. Αντωνίου, τα συναισθήματα της απώλεια περιγράφονται περιληπτικά ως «πένθος», το οποίο μπορεί να επιφέρει διάφορες περισσότερο ή λιγότερο επώδυνες ψυχοσωματικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσα από το βίωμά τους. Ένας ψυχολόγος που ειδικεύεται στην διαχείριση πένθους μπορεί να βοηθήσει την γυναίκα που έχει αποβάλει, μία ή και περισσότερες φορές, ή -ακόμα περισσότερο- που έχει χάσει κάποιο παιδί να κατανοήσει πως τα πικρά και αγωνιώδη συναισθήματά της είναι φυσιολογικά, να τα αντιμετωπίσει και να τα διαχειριστεί και να τα επικοινωνήσει μέχρι αυτά να επουλωθούν καλά, για να υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τη νέα ζωή.
Αντίστοιχο ρόλο, βέβαια, μπορεί να παίξει και ο γυναικολόγος ή και η μαία της γυναίκας, εφόσον βέβαια είναι και οι δύο άτομα με τα οποία εκείνη αισθάνεται άνετα να μιλήσει. Άλλωστε, κάποιος γυναικολόγος που ειδικεύεται σε προβληματικές εγκυμοσύνης πιθανώς να μπορέσει να βρει, μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων, τι προκάλεσε την απώλεια του πρώτου μωρού της γυναίκας και έτσι να την προστατεύσει από το να της ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να κάνει την γυναίκα να νιώσει πολύ πιο ασφαλής.
Ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Αντωνίου "πολύ σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει και το περιβάλλον της γυναίκας -ο σύντροφος, η οικογένεια, οι φίλοι- το οποίο θα πρέπει να της συμπαρασταθεί, να δείξει κατανόηση στο βίωμά της και τα συναισθήματα που της δημιούργησε αυτό, παρά να την πιέση να νιώθει κάπως".
Ψυχραιμία και αισιοδοξία
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που έμειναν απρόσμενα έγκυες μετά από μία αποβολή να είναι ψύχραιμες και να ελπίζουν για το καλύτερο. Η πλειοψηφία όσων υπέστησαν αποβολή η θνησιγένεια και ξαναέμειναν έγκυες είχαν καλές εγκυμοσύνες και απέκτησαν υγιή μωρά, ενώ οι γιατροί που γνωρίζουν ένα τέτοιο ιστορικό παρακολουθούν πιο εντατικά την γυναίκα που είναι πάλι έγκυος, κάνοντάς τη να νιώθει πιο ασφαλής.Σε κάθε περίπτωση, αν μείνατε έγκυος μετά από μία απώλεια και νιώθετε ανασφάλεια και άγχος, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στον οποίον θα εκφράσετε τις σκέψεις σας και θα σας προσφέρει την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη. Ταυτόχρονα, δείτε την περίοδο της νέας σας εγκυμοσύνης ως μία καλή ευκαιρία να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό που μεγαλώνετε στην κοιλιά σας, να κοιμηθείτε αρκετά, να φάτε θρεπτικά γεύματα, να χαλαρώσετε (π.χ. με ασκήσεις γιόγκα), να ψυχαγωγηθείτε με άτομα και εξόδους που σας φτιάχνουν την διάθεση αλλά και να κάνετε όνειρα και πλάνα για το μέλλον.