Η ερώτησή μου αφορά στην κόρη μου, η οποία είναι 32 μηνών και δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να την μάθουμε να μασάει. Τρώει τις τροφές ακόμα αλεσμένες. Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω ότι στο στοματικό στάδιο, που τα παιδιά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, εμείς φοβούμενοι να μην πνιγεί, δεν την ενθαρρύναμε και δεν της δίναμε τροφές, όπως ψωμάκι ή μπανάνα για να μάθει να φάει. Η κατάσταση είναι δύσκολη και πολύ αγχωτική τόσο για εμάς όσο, πιστεύω, και για το παιδί, διότι έχει ξεκινήσει παιδικό σταθμό και έχει μόνο του διακρίνει αυτή την διαφορά με τα άλλα παιδάκια, αφού μας λέει από μόνη της «τα άλλα παιδάκια μασάνε και εγώ μόνο γλύφω την τροφή».
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ την άποψη κάποιου ειδικού. Είναι θέμα χρόνου να μάθει; Πρέπει να πάμε το παιδί σε κάποιον παιδοψυχολόγο; Προσπαθούμε να της δώσουμε τα πάντα (εννοείται όχι υλικά) και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι γονείς. Ειλικρινά δεν ξέρουμε εάν έχουμε κάνει κάπου λάθος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Η ανωριμότητα σε έναν τομέα από μόνη της δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και τα “όρια” της φυσιολογικής ανάπτυξης απλώς υποδεικνύουν το μέσο χρόνο εμφάνισης των αναπτυξιακών ορόσημων.
Ωστόσο οφείλουμε να διερευνήσουμε την αιτιολογία της ανωριμότητας. Η προστατευτικότητα που αναφέρετε δεν αρκεί για να εξηγήσει την καθυστέρηση στο πέρασμα στις στέρεες τροφές, καθώς συνήθως τα παιδιά “διεκδικούν” να φάνε στέρεες τροφές όταν είναι έτοιμα να μασήσουν.
Ο παιδίατρος θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα εξετάσει το παιδί και αυτός θα κρίνει αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Την πρακτική λύση στο πρόβλημα θα σας την δώσει, ωστόσο, ένας εξειδικευμένος λογοθεραπευτής που θα εκπαιδεύσει το παιδί στη μάσηση.
Τέλος, αν κρίνει ο παιδίατρος ή/και ο λογοθεραπευτής ότι συντρέχει λόγος, να διερευνηθεί συνολικά η ανάπτυξη του παιδιού, καθώς καμιά φορά σε παιδιά που βλέπει κανείς ήπια ανωριμότητα σε έναν τομέα, μπορεί να βρει ήπια ανωριμότητα και σε άλλους τομείς. Αυτού του είδους την αξιολόγηση μπορεί να την κάνει ένας παιδοψυχίατρος.
Η Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων