Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζεις...
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Enikő Kubinyi, διαπίστωσαν πως υπάρχει πράγματι μια σύνδεση ανάμεσα στην αυξημένη υιοθέτηση σκύλων και στη μειωμένη ανθρώπινη γονιμότητα — αλλά όχι για τους λόγους που θα περίμενε κανείς.
Ο σκύλος στη θέση του παιδιού;
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τα σκυλιά —και ειδικά γυναίκες— τείνουν να έχουν πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στη μητρότητα. Μάλιστα, μητέρες που έχουν ήδη παιδιά αλλά και σκύλο, συχνά βιώνουν τη γονεϊκότητα ως ακόμα πιο κουραστική υπόθεση. Κάποιες γυναίκες μάλιστα νιώθουν ότι η συναισθηματική ικανοποίηση που αντλούν από τον σκύλο τους τούς καλύπτει σε μεγάλο βαθμό, μειώνοντας έτσι την επιθυμία για περαιτέρω τεκνοποίηση.
Παράλληλα, έχει φανεί ότι η ύπαρξη κατοικιδίου μπορεί —σε κάποιες περιπτώσεις— να προκαλέσει τριβές ακόμα και στις ρομαντικές σχέσεις. Όμως αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.
Γιατί στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στα κατοικίδια;
Σύμφωνα με την Kubinyi, η αύξηση της ιδιοκτησίας σκύλων δεν οδηγεί σε μείωση των παιδιών. Το αντίθετο: η μείωση των γεννήσεων φαίνεται να ενισχύει την ανάγκη των ανθρώπων να υιοθετούν σκύλους και να τους εντάσσουν ενεργά στην καθημερινότητά τους — συχνά με τρόπο που θυμίζει ανατροφή παιδιού.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η απάντηση φαίνεται να κρύβεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής: μοναξιά, αποξένωση από την οικογένεια, έλλειψη υποστήριξης, και η «εξαφάνιση» της παλιάς γειτονιάς ή του χωριού. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι σκύλοι γίνονται συναισθηματικοί σύντροφοι, μια μορφή παρηγοριάς, μια πηγή σταθερότητας και άνευ όρων αγάπης.
Η κοινωνία αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς μαζί της
Δεν είναι λίγα τα ελληνικά νοικοκυριά όπου η σκυλομαμά είναι πια μια πραγματικότητα. Όχι γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τα παιδιά, αλλά γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα παιδιά κοστίζουν, οι ρυθμοί ζωής είναι εξοντωτικοί, η στήριξη ελάχιστη. Αντιθέτως, ένας σκύλος μπορεί να προσφέρει παρέα, αγάπη και συντροφικότητα, χωρίς τις ίδιες κοινωνικές ή οικονομικές δεσμεύσεις.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα κατοικίδια αντικαθιστούν τα παιδιά.
Απλώς οι άνθρωποι σήμερα αποκτούν λιγότερα παιδιά και ψάχνουν τρόπους να γεμίσουν το συναισθηματικό τους κενό. Και για πολλούς, ένας σκύλος είναι η πιο φυσική επιλογή.
Συμπέρασμα
Το δίλημμα «σκύλος ή παιδί» είναι μάλλον ψευδές. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα κατοικίδια. Αντίθετα, τα σκυλιά μπαίνουν δυναμικά στις ζωές μας για να καλύψουν άλλα, βαθύτερα κενά.
Όχι, δεν αντικαθιστούν τα παιδιά. Ίσως απλώς να είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας όπως έχει πια διαμορφωθεί.
Μετάφραση από scarymommy.com