Λογοτεχνία: το νέο μάθημα που μπαίνει στα σχολεία - ποια βιβλία θα διαβάζουν οι μαθητές ανά τάξη

Λογοτεχνία: το νέο μάθημα που μπαίνει στα σχολεία - ποια βιβλία θα διαβάζουν οι μαθητές ανά τάξη

Η αντίστροφη μέτρηση για την νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου και μαζί του πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Το Υπουργείο Παιδείας επανειλημμένα έχει τονίσει στο παρελθόν πως στοχεύει στη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, στην κατανόηση των κειμένων αλλά και στην απομάκρυνση από την στείρα αποστήθιση.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν αποφασίστηκε από το νέο σχολικό έτος να θεσπιστεί ένα νέο μάθημα. Έτσι εισάγεται η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων όπως συνέβαινε έως σήμερα. Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Γ΄Λυκείου θα διανεμηθούν ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα την τάξη), πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Το βιβλίο θα περιέχει έργα από κορυφαίους ξένους αλλά και Έλληνες συγγραφείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.

Τα βιβλία που θα διδαχθούν οι μαθητές ανά τάξη

 Τα βιβλία που έχουν επιλεχθεί θεωρούνται κλασικά και αποτελούν αναγνώσματα που προτείνονται να διαβάστουν από παιδιά για να έρθουν σε επαφή με λογοτεχνικά ρεύματα και υψηλές ιδέες.

Ειδικότερα βάσει του προγραμματισμού:

Oι μαθητές Νηπιαγωγείου θα καταπιαστούν με τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ, του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν και τις ιστορίες του Αισώπου. Οι αδελφοί Γκριμ, στην προσπάθειά τους να συλλέξουν και να καταγράψουν προφορικούς μύθους μέσα από τα γερμανικά νοικοκυριά του 19ου αιώνα -κάποιοι από τους οποίους είχαν αποτελέσει πραγματικά συμβάντα, βγαλμένα μέσα από τη ζωή- με απώτερο στόχο τη διατήρηση της γερμανικής παραδοσιακής κληρονομιάς, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια τεράστια συλλογή παραμυθιών. 

Oι μαθητές Δημοτικού θα γνωρίσουν τους «Μύθους» του Ζαν ντε Λα Φονταίν και τον εμβληματικό «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Ενώ όπως αποκάλυψε ο υπουργός «Και φυσικά κλασικοί Έλληνες συγγραφείς, όπως η Πηνελόπη Δέλτα και ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Ο στόχος είναι, με την καθιέρωση του πολλαπλού βιβλίου, να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εναλλακτικές σε κάθε τάξη, από τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές θα επιλέγουν τα δύο που επιθυμούν».

Oι μαθητές του Γυμνασίου θα καταπιαστούν με τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Οι αστυνομικές ιστορίες με πρωταγωνιστή τον πιο έξυπνο ντετέκτιβ του κόσμου, τον Σέρλοκ Χολμς, εισάγουν τον αναγνώστη στην ικανότητα να συλλέγει στοιχεία, να συνδυάζει γεγονότα και να παρατηρεί λεπτομέρειες που οι υπόλοιποι αγνοούν. 

Οι μαθητές του Λυκείου θα διδαχθούν τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ και το «1984» του Τζoρτζ Όργουελ.

Πηγή: ipaidia.gr

v