Ενεργητική ακρόαση και ανοιχτή επικοινωνία: ο σίγουρος τρόπος για να έχεις καλή σχέση με το παιδί σου

Ενεργητική ακρόαση και ανοιχτή επικοινωνία: ο σίγουρος τρόπος για να έχεις καλή σχέση με το παιδί σου

Όλοι οι γονείς θέλουν να δημιουργήσουν μια υγιή και θετική σχέση με τα παιδιά τους που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να επικοινωνούμε ανοιχτά με τα μικρά μας, να ακούμε πραγματικά τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους και να τους δείχνουμε καθημερινά αγάπη και κατανόηση.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η ενεργητική ακρόαση και η ανοιχτή επικοινωνία α είναι θεμελιώδεις παράγοντες για την καλλιέργεια μιας υγιούς σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών. Ας δούμε όμως τι είναι το καθένα:

Τι είναι η ενεργητική ακρόαση

Ενεργητική ακρόαση σημαίνει ότι ακούτε προσεκτικά το παιδί σας, δείχνοντας ότι σας ενδιαφέρει πραγματικά αυτό που λέει. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή διακοπών και την επιβεβαίωση των συναισθημάτων του παιδιού.

Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα ακούτε και ότι λαμβάνετε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ανοίγονται πιο εύκολα.

Πώς θα το πετύχετε:

Δώστε προσοχή: Όταν το παιδί σας μοιράζεται τις σκέψεις ή τα συναισθήματά του, είναι σημαντικό να του δίνετε την πλήρη προσοχή σας. Αποφύγετε τις παρεμβολές και μην χάνετε την οπτική επαφή.

Επικύρωστε τα συναισθήματά του: Αναγνωρίστε και επιβεβαιώστε τα συναισθήματα του παιδιού με φράσεις όπως «καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι απογοητευμένο» ή «είναι φυσικό να νιώθεις έτσι».

Επαναλάβετε όσα ακούσατε: Συνοψίστε όσα σας είπε το παιδί, ώστε να δείξετε ότι καταλάβατε σωστά. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός διαλόγου και δείχνει ότι ενδιαφέρεστε.

Ρωτήστε: Χρησιμοποίησε ερωτήσεις που προάγουν τη συζήτηση, αντί για κλειστές ερωτήσεις που απαιτούν απλές και μονολεκτικές απαντήσεις.

Τι είναι η ανοιχτή επικοινωνία

Η ανοιχτή επικοινωνία περιλαμβάνει τη δυνατότητα να μοιράζεται κανείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά του χωρίς τον φόβο ότι θα κριθεί για αυτά που λέει.

Είναι σημαντικό να δημιουργείτε ένα περιβάλλον όπου το παιδί σας αισθάνεται ασφαλές να εκφράσει τις ανησυχίες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του. Χρησιμοποιώντας ανοιχτές ερωτήσεις και ενθαρρύνοντας τον διάλογο, μπορείτε να ενισχύσετε την επικοινωνία σας.

Πώς θα το πετύχετε:

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο: Φτιάξτε ένα περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει άνετα να εκφραστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεις την κριτική και την απόρριψη.

Ενθαρρύνετε το παιδί να μιλήσει: Βοηθήστε το με την ηρεμία και την αγάπη σας να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Εξηγήστε του ότι είναι εντάξει να νιώθει και να μιλά για ό,τι το απασχολεί.

Βοηθήστε το να ανοιχτεί: Να είστε ειλικρινής και να μιλάτε και εσείς για όσα σας απασχολούν. Έτσι θα μάθετε στο παιδί πώς να εκφράζει τις σκέψεις του με υγιή τρόπο.

Εν κατακλείδι

Μέσω αυτών των δύο στοιχείων, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, που θα επιτρέψουν την ανοιχτή και εποικοδομητική αλληλεπίδραση. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει τη σχέση τους, αλλά και βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

v