Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024: χρυσός ο 17χρονος Κυριάκος Τσουρέκας

Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024: χρυσός ο 17χρονος Κυριάκος Τσουρέκας

Από την 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα 2024, που έλαβε χώρα στο Μπαθ του Ηνωμένου Βασιλείου στις 11-22 Ιουλίου 2024, με τη συμμετοχή 108 χωρών , η ελληνική αποστολή επέστρεψε με το χρυσό μετάλλιο και όχι μόνον, καθώς η συνολική συγκομιδή περιελάμβανε ακόμη δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Χρυσός νικητής αναδείχθηκε ο Κυριάκος Τσουρέκας από τη Σχολή Μωραϊτη.

Απόφοιτος της Β' Λυκείου, ο Κυριάκος έχει ήδη μετά τη νίκη του αυτή εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές σε όλα τα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Ο όμως έχει θέσει σαν πρώτη του επιλογή Πολυτεχνείο: «Θα τα ζυγίσω καλύτερα μέσα στην επόμενη χρονιά αλλά το Μετσόβιο είναι μάλλον η πρώτη μου επιλογή», αναφέρει ο ίδιος.

Μετάλλια για όλη την ελληνική αποστολή

Στη Μαθηματική Ολυμπιάδα έλαβαν μέρος 609 μαθητές από 108 χώρες. Οι έξι Έλληνες μαθητές, που συμμετείχαν στην αποστολή απέσπασαν ένα χρυσό μετάλλιο, δύο αργυρά και τρία χάλκινα.

Εκτός από το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Κυριάκος Τσουρέκας από τη Σχολή Μωραϊτη, αργυρό μετάλλιο πήραν οι Ορέστης Λιγνός από τα Εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία και Νεκτάριος-Ραφαήλ Μπερκουτάκης από το 3ο Γενικό Λύκειο Πύργου.
Με χάλκινο μετάλλιο διακρίθηκαν οι Σωκράτης Ηλιάδης από το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, Ιωάννης Γαλαμάτης από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διονύσιος Πετράκης από το ΓΕΛ Κανήθου.

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί η διάκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών, με τη συμμετοχή 12.000 μαθητών, μία διοργάνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία ξεκίνησε το 1934.

Πηγή: protothema.gr

v