«Μην πεις σε μια μαμά ότι φαίνεται κουρασμένη. Το ξέρει ήδη...»

«Μην πεις σε μια μαμά ότι φαίνεται κουρασμένη. Το ξέρει ήδη...»

Αν δεις μια μαμά εξουθενωμένη, δεν χρειάζεται να της πεις πως φαίνεται κουρασμένη. Το ξέρει ήδη. Το νιώθει στο σώμα της και στην ψυχή της. Το γνώριζε πολύ πριν της το πει, αλλά μαζεύει τις δυνάμεις που της έχουν απομείνει και συνεχίζει. Αν θες να της συμπαρασταθείς, πες στης πως τη θαυμάζεις για όλα αυτά που κάνει, για τη δύναμή και το θάρρος της. Αυτά, όπως γράφει η συγγραφέας Κίκκα Ουζουνίδου σε ανάρτησή της, ίσως να μην τα γνωρίζει.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Κάποιες φορές κάνουμε κάποια σχόλια που δεν χρειάζονται και κάνουν και περισσότερο κακό παρά καλό... Όπως για παράδειγμα κάτι που λέμε πολύ συχνά σε μια μητέρα, είναι ότι φαίνεται κουρασμένη.

Μήπως δεν το ξέρει;
Κάθε πρωί που κοιτάζεται στον καθρέφτη, μήπως δεν το βλέπει;
Όταν κλείνουν τα μάτια της από αϋπνία, μήπως δεν το νιώθει;

Τι καταφέρνουμε να πετύχουμε με το να της το τονίσουμε; Προφανώς και θα την κάνουμε να νιώσει περισσότερο άσχημα και για την εμφάνισή της και για την ποιότητα της ζωής της και για πολλά ακόμα.

Αν από την άλλη όμως σχολιάζαμε τα όσα καταφέρνει καθημερινά, αν θαυμάζαμε το πόσο ικανή είναι και τα προλαβαίνει όλα, αν της λέγαμε ένα «μπράβο» για τα όσα πετυχαίνει παρά τις τόσες δυσκολίες, μήπως τότε τελικά θα βάζαμε με αυτόν τον τρόπο ένα λιθαράκι στον αγώνα που κάνει;

Κάποιες κουβέντες όταν μας τις λένε τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε, γίνονται ανάσες! Και όλοι χρειαζόμαστε ανάσες για να πάμε παρακάτω...

Είναι τόσο σημαντικό να ξέρουμε πως να εκφραστούμε κάθε φορά σε κάθε περίπτωση! Σε έναν κουρασμένο άνθρωπο λοιπόν δεν πρέπει να τονίζουμε την κούραση αλλά να χειροκροτήσουμε τον αγώνα!

Και ένας κουρασμένος άνθρωπος... πολύ συχνά είναι μια μητέρα !».

v