«Το να ανησυχείς για το αν θα είσαι τέλεια θα σε αποτρέψει από το να είσαι καλή μαμά»

«Το να ανησυχείς για το αν θα είσαι τέλεια θα σε αποτρέψει από το να είσαι καλή μαμά»

Ακόμα και οπλισμένη με διδακτορικό στην αναπτυξιακή ψυχολογία, θυμάμαι πόσο τρομαγμένη ήμουν, όταν γύρισα με την νεογέννητη κορούλα μου στο σπίτι από το νοσοκομείο. Δεν ήμουν σίγουρη για το τι έπρεπε να κάνω - ούτε για το αν θα ήμουν καλή μαμά.

Κάθε μικρή απόφαση σχετικά με το τάισμα και τη φροντίδα αυτού του αβοήθητου πλάσματος ήταν βαρυσήμαντη και γεμάτη άγχος. Τι θα γινόταν αν δεν τα κατάφερνα να θηλάσω έναν ολόκληρο χρόνο; Πρέπει να κλείνω την τηλεόραση όποτε βρίσκεται στο δωμάτιο; Είναι εντάξει να μπει σε ολοήμερο παιδικό σταθμό σε ηλικία πέντε μηνών;

Η ψυχική μου κατάσταση ήταν ευάλωτη και, θα έλεγα ψέματα, αν ισχυριζόμουν ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν στιγμές που αμφιβάλλω για τη δουλειά που κάνω με το παιδί μου.

Στα τόσα χρόνια που δουλεύω με γονείς, η εμπειρία με δίδαξε το εξής: οι μητέρες όχι μόνο φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των γονικών ευθυνών, αλλά δέχονται και την ισχυρότερη πίεση να είναι... τέλειες.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν πιθανώς επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο, επειδή οι γονείς μπορούν να δουν τι κάνουν οι άλλοι γονείς - ακόμη και σε φαινομενικά ιδιωτικές στιγμές - και να συγκρίνουν (και να κρίνουν!) τους εαυτούς τους με τους άλλους.

Η ειρωνεία είναι ότι το να προσπαθείς συνεχώς να είσαι τέλεια σε αποτρέπει από το να είσαι καλή και αποτελεσματικά στον δύσκολο ρόλο σου ως μητέρα.

Επιπλέον, το συνεχές άγχος και η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει προβλήματα και στη σχέση μας με το παιδί.

Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών της παιδικής ανάπτυξης σχετικά με θέματα όπως ο χρόνος μπροστά από την οθόνη ή η ρουτίνα ύπνου, αλλά υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά αυτή τη... δήθεν τελειότητα που όλες κυνηγάμε.

Η καλή ανατροφή έχει να κάνει πολύ περισσότερο με το «πώς» παρά με το «τι» κάνει κάποιος.

Οι καλοί γονείς είναι εκείνοι που είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες των παιδιών τους και «συντονισμένοι» με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόζουν τη γονική τους μέριμνα καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και επιθυμούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

Τα παιδιά ευδοκιμούν όταν οι γονείς τους είναι συνεπείς, ζεστοί, έχουν υψηλές προσδοκίες για τη συμπεριφορά των παιδιών, εξηγούν τους λόγους πίσω από τους κανόνες τους και διαπραγματεύονται όταν χρειάζεται.

Με λίγα λόγια, όταν δεν έχετε αυτοπεποίθηση και νιώθετε χρόνιο άγχος για το αν είστε καλή μαμά, είναι δύσκολο να είστε ευαίσθητη, ζεστήκαι συνεπής. 

Γι' αυτό, σταματήστε να κυνηγάτε την τελειότητα. Δεν υπάρχει.

Να θυμάστε ότι αυτά που δημοσιεύουν άλλες μητέρες στο Facebook μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα τους, όπως δεν αντιπροσωπεύουν και τη δικιά σας. Σήμερα - και κάθε μέρα - το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας και στα παιδιά σας είναι η παραδοχή ότι κάνετε λάθη και δεν πειράζει.

Πηγή: theconversation.com

v