Καλοκαίρι: Προετοίμασε σωστά την επιδερμίδα σου

Καλοκαίρι: Προετοίμασε σωστά την επιδερμίδα σου

Με το καλοκαίρι να απέχει μόλις μια ανάσα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αξίζει να εκμεταλλευτείς την περίοδο που διανύουμε, προκειμένου να βγάλεις στην επιφάνεια την πιο λαμπερή πλευρά του εαυτού σου. Σήκω, λοιπόν, από τον καναπέ, άφησε για λίγο στην άκρη το smartphone σου και προσπάθησε να προετοιμάσεις το σώμα, την επιδερμίδα αλλά και την ψυχολογία σου για την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Πλησιάζει η στιγμή που θα φορέσεις το μαγιό σου και δεν υπάρχει λόγος να σε απασχολεί η τριχοφυΐα στη γραμμή του μπικίνι και στα πόδια. Αν θέλεις, λοιπόν, να είσαι άνετη και super καλοκαιρινή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επενδύσεις σε μία αποτριχωτική μηχανή τελευταίας τεχνολογίας και να χαρίσεις στο δέρμα σου απαλότητα και περιποίηση στο full! Εκτός, όμως, από την αποτρίχωση, πριν εκθέσεις το σώμα σου στον ήλιο θα πρέπει να κάνεις ορισμένα απαραίτητα βήματα. 

Ο ήλιος αφυδατώνει το δέρμα μας με αποτέλεσμα να χάνει την πολύτιμη υγρασία και την ελαστικότητα του! Γι’ αυτό και πριν βγούμε στην παραλία είναι ιδανικό να προηγηθεί μια βαθιά ενυδάτωση του σώματός μας. Τα προϊόντα περιποίησης, που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να έχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, που μειώνουν την διαδερμική απώλεια υγρασίας και ενισχύουν τα υδατικά συστατικά της επιδερμίδας μας, συγκρατούν το νερό και διατηρούν το δέρμα μας, λαμπερό, ενυδατωμένο και αναζωογονημένο.  

Παρά ταύτα, υπάρχουν φορές που προσπαθούμε να ενυδατώσουμε σε βάθος το δέρμα μας αλλά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό! Γι’ αυτό και πρώτα χρειάζεται η σωστή απολέπιση! Τι κάνει η απολέπιση; Απομακρύνει  τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, και αφήνει το δέρμα μας  καθαρό και υγιές. Έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερη απορρόφηση των συστατικών των προϊόντων, που χρησιμοποιούμε για την καθημερινή μας περιποίηση, και ταυτόχρονα διατηρούμε το δέρμα μας βελούδινο και το μαύρισμα ομοιόμορφο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένα ακόμη tip, που μπορείς να κάνεις είναι να εφαρμόσεις μια μάσκα σώματος. Μπορεί να ακούγεται λίγο πιο περίπλοκο το να πρέπει να αφήσεις μια μάσκα πάνω στο σώμα σου για κάμποσο χρονικό διάστημα, αλλά, πίστεψέ μας, αξίζει τον κόπο. Επιπλέον, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου μάσκα σώματος με υλικά από την κουζίνα σου, ανάλογα με τον στόχο που έχεις. Για μια μάσκα σώματος - απολεπιστική για την κυτταρίτιδα, μπορείς να ανακατέψεις 2 κουταλιές της σούπας κόκκους καφέ και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και να εφαρμόσεις το μείγμα στην επιδερμίδα με κυκλικές κινήσεις. Για ενυδάτωση και λάμψη, προτείνουμε να αναμείξεις 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 1 καρότο λιωμένο στο μπλέντερ (εφαρμόζεις, αφήνεις για δέκα λεπτάκια και κάνεις ντους). 

Το τελευταίο και σημαντικό βήμα για υγιή επιδερμίδα είναι φυσικά η αντηλιακή προστασία. Η επιλογή του αντηλιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολλά. Δώσε σημασία όχι μόνο στο SPF, αλλά και στο φάσμα της ακτινοβολίας, από το οποίο προστατεύει το προϊόν. Καλό θα είναι να επιλέξεις ένα προϊόν ευρέος φάσματος, που προστατεύει δηλαδή από τις ακτίνες UVA, UVB και UVC. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν ανάγκη από μεγαλύτερο δείκτη προστασίας (SPF50), ενώ τα πιο «σταράτα» δέρματα, μπορούν να καλυφθούν με ένα αντηλιακό με δείκτη 30.

Αλλά αν θέλουμε ένα υγιές και νεανικό δέρμα, δεν αρκεί μόνο να το προστατεύσουμε από τις ακτίνες UVA και UVB, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακή προστασία. Πέρα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, υπάρχουν και άλλα επιζήμια πράγματα στο γύρω περιβάλλον, που πρέπει να λάβουμε υπόψη για την ασφάλεια του δέρματος μας, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Για να εμποδίσεις την οξείδωση των ελεύθερων ριζών, που προκαλεί γήρανση στο δέρμα, θα πρέπει ειδικά τους θερινούς μήνες να ενσωματώσεις στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σου, προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά δεν επιτρέπουν στις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν το δέρμα και μειώνουν τυχόν φλεγμονή, που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας.  Οι πιο ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Α. Επιπλέον, σημαντική αντιοξειδωτική δράση προσφέρουν και η ρεσβερατρόλη, η νιασιναμίδη, το φερουλικό οξύ, το εκχύλισμα μούρων καφέ, το έλαιο argan, και το λάδι καρύδας. Επίλεξε, λοιπόν προϊόντα με αντιοξειδωτικά συστατικά στη μορφή που επιθυμείς και εφάρμοσέ τα πρωί- βράδυ για καλύτερο αποτέλεσμα. 

 

v