Τι σημαίνει «ουσιαστική παιδεία» και γιατί είναι σημαντική η επιλογή νηπιαγωγείου

Τι σημαίνει «ουσιαστική παιδεία» και γιατί είναι σημαντική η επιλογή νηπιαγωγείου

Η επιλογή του νηπιαγωγείου και στη συνέχεια του δημοτικού σχολείου είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση των γονιών, καθώς στα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής το παιδί δεν αποκτά μόνο τις πρώτες του γνώσεις, αλλά και τις βάσεις για μια ουσιαστική παιδεία που θα το βοηθήσει να γίνει ένας ώριμος, ισορροπημένος, συνειδητοποιημένος και ευτυχισμένος πολίτης.

Τι σημαίνει «ουσιαστική παιδεία»

Εκτός από τη μόρφωση που αποκτά ένα παιδί στο σχολείο, πρέπει να μάθει κι άλλα πράγματα εξίσου σημαντικά για την μετέπειτα πορεία του. Παιδεία δεν είναι μόνο οι τίτλοι και τα πτυχία, αλλά και η ευγένεια, η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη που δείχνουμε στους γύρω μας, οι καλοί τρόποι, η αποδοχή του διαφορετικού και το αίσθημα δικαιοσύνης που αναπτύσσει με τα χρόνια ένας άνθρωπος. 

Με άλλα λόγια, το σχολείο δεν αρκεί να μεταδώσει σε έναν μαθητή στείρες γνώσεις, αλλά βιωματικές εμπειρίες, ηθικές αξίες που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του, κοινωνικές αρχές που θα τον ενσωματώσουν στην ομάδα, ψυχική και αισθητική καλλιέργεια που βοηθά στη συναισθηματική του ισορροπία. Και όλα αυτά, πρέπει να ξεκινούν σε μικρή ηλικία τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Γι΄αυτό και η επιλογή του νηπιαγωγείου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για τους γονείς, την οποία δεν πρέπει να πάρουν αψήφιστα.  

Η επιλογή νηπιαγωγείου, μια πολύ σημαντική απόφαση

Το Νηπιαγωγείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε κάθε νηπιάκι να λαμβάνει την προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζεται, προσφέροντάς του τις βάσεις για τις πρώτες του γνώσεις. Επιπλέον, του καλλιεργεί την αγάπη του για τη μάθηση και μένει πιστό στις αρχές και τις αξίες που χρειάζονται όλα τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά. 

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τη φροντίδα των παιδιών σε όλα τα επίπεδα. Καθημερινά υπάρχει νοσηλεύτρια, οι χώροι είναι σύγχρονοι, πλήρως εξοπλισμένοι και καθαροί, το ανθρώπινο δυναμικό είναι κατάλληλα καταρτισμένο και κυρίως έμπειρο.

Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα Ρομποτικής, Σκάκι, Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Λόγου με Ειδικό Λογοθεραπευτή, Μουσικοκινητική και Θεατρική Αγωγή. Κάθε μάθημα είναι σχεδιασμένο και οργανωμένο από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς στο αντικείμενό τους, στην προσχολική ηλικία.

Ταυτόχρονα οι μαθητές επικοινωνούν σε δυο γλώσσες, την Ελληνική και την Αγγλική, ενώ όλα τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν στο εσωτερικό κολυμβητήριο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. Επιπλέον κάνουν ποδόσφαιρο στα γήπεδα του Σχολείου, καράτε και μπαλέτο στις αντίστοιχες αίθουσες.

Η σημασία του δασκάλου και των εκπαιδευτικών μεθόδων

Κρίσιμο ρόλο σε όλα τα παραπάνω έχουν και οι δάσκαλοι που θα συναντήσουν οι μαθητές στα πρώτα τους βήματα αλλά και οι σύγχρονες εκπαιδευτικοί μέθοδοι που εφαρμόζουν. Στόχος του νηπιαγωγείου είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο και τη μάθηση, να παίζουν δημιουργικά, να χαίρονται, να κάνουν τους πρώτους τους φίλους και να αισθάνονται το σχολείο σαν... δεύτερο σπίτι τους!

Στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση οι νηπιαγωγοί δημιουργούν τα κατάλληλα περιβάλλοντα μάθησης προκειμένου τα νήπια να έχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουν τη γνώση (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες), να πειραματιστούν, να εκφραστούν αυθόρμητα, να παίζουν με στόχο την απόλαυση (messyplay, sensoryplay), να ετοιμάσουν τα δικά τους πρωτότυπα σχέδια εργασίας και να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες ζωής.

Η μετάβαση από νηπιαγωγείο σε δημοτικό

Εξίσου σημαντικό είναι να γίνει ομαλά η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή και το παιδί να νιώσει ασφάλεια και οικειότητα. Περνώντας από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, ο μαθητής συνεχίζει την εκπαιδευτική του πορεία χωρίς να αλλάξει περιβάλλον, διατηρώντας τις εκπαιδευτικές μεθόδους στις οποίες είναι ήδη εξοικειωμένος. 

Ο τελικός στόχος είναι τα παιδιά, τελειώνοντας το δημοτικό, να έχουν αποκτήσει ουσιαστική μόρφωση, να έχουν καλλιεργήσει την κριτική τους ικανότητα, να έχουν ανακαλύψει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να έχουν υιοθετήσει ηθικές αρχές και αξίες.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας που εφαρμόζεται στο Δημοτικό Σχολείο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης είναι διευρυμένο και καλύπτει τις ανάγκες ενός παιδιού 6 έως 12 ετών και της σύγχρονης οικογένειας με ποικιλία μαθημάτων, με αθλητικές δραστηριότητες και με ένα ευρύ φάσμα Ομίλων και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.

Στο μάθημα της Γλώσσας οι μαθητές εξασκούνται στη σωστή και εκφραστική ανάγνωση, μαθαίνουν ορθογραφία, κατανοούν τη γραμματική και το συντακτικό, παράγουν γραπτό λόγο και αποκτούν ευχέρεια στον προφορικό λόγο. 

Τα Μαθηματικά προσεγγίζονται με πολυεπίπεδη μέθοδο σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στα μαθήματα των Ανθρωπιστικών Επιστημών, τις φυσικές επιστήμες, τα Αγγλικά, την Τεχνολογία και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση αποτελεί ένα σχολείο που έχει αναγνωριστεί για την ποιότητα της παιδείας που παρέχει στους μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η πλειοψηφία των παιδιών ξεκινά τη φοίτησή της από τη βαθμίδα του Νηπιαγωγείου και αποφοιτά στο Λύκειο, καθώς όλες οι βαθμίδες συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε, η κάθε μία, να προσφέρει στα παιδιά όλα εκείνα που έχουν ανάγκη αναπτυξιακά.

Πληροφορίες – Εγγραφές

Τηλ.: 22950 29840

[email protected] www.anagennisi.edu.gr

v