Το παιδί αισθάνεται ντροπή
Είναι διαφορετικό να σου πει κάποιος που αγαπάς και εμπιστεύεσαι ότι η συμπροφορά σου είναι λανθασμένη όταν είστε οι δυο σας, και διαφορετικό μπροστά σε όλο τον κόσμο. Στην πρώτη περίπτωση νιώθεις ασφάλεια και εισπράττεις την αγάπη του άλλου, ενώ στη δεύτερη νιώθεις εκτεθειμένος, ντροπιασμένος και θυμωμένος.
Αν λοιπόν θες να διορθώσεις το παιδί σου, κάνε το κατ' ιδίαν και ιδανικά όταν θα είστε ασφαλείς στο σπίτι σας. Θύμησέ του το περιστατικό που θες να του επισημάνεις και την λανθασμένη του συμπεριφορά, και στη συνέχεια συζητήστε πώς αλλιώς θα μπορούσε να διαχειριστεί την ίδια κατάσταση.
Δυσκολεύεται να καταλάβει το λάθος του
Όταν μαλώνουμε το παιδί μπροστά σε τρίτους, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει το λάθος και να σκεφτεί τρόπους να το διορθώσει. Το μόνο που σκέφτεται είναι πως όλοι το κοιτάζουν, ίσως από μέσα τους το χλευάζουν και πως έγινε το επίκεντρο για όλους τους λάθος λόγους. Εκείνη τη στιγμή αισθάνεται ευάλωτο και ντροπιασμένο, και δεν μπορεί να εστιάσει στον λόγο που το μαλώσατε.
Αντίθετα, εάν του επισημάνετε το λάθος του λίγο παραπέρα χωρίς να σας ακούν οι άλλοι, θα ακούσει με προσοχή αυτό που θα του πείτε και πολύ σύντομα θα ζητήσει συγνώμη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος ξανά γιατί είχε τον χρόνο να το επεξεργαστεί και να καταλάβει το σφάλμα του.
Κλονίζεται η αυτοπεποίθησή του
Το να εκθέτεται ένα παιδί μπροστά σε συνομηλίκους του ή/και σε ενήλικες κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης, το κάνει να νιώθει μειονεκτικά - ειδικά αν η κατάσταση γίνει επικριτική ή επηρεαστεί από αρνητικά σχόλια. Κατευθείαν μπαίνει σε κατάσταση θύματος, αισθάνεται κατώτερος από τους υπόλοιπους και κλονίζεται η αυτοπεποίθησή τους.
Σκεφτείτε ότι το παιδί σας βρίσκεται σε μια ηλικία που επιδιώκει την κοινωνική αποδοχή από τους συνομήλικούς του. Εάν επιλέξετε να καβγαδίσετε μπροστά τους, θα το κάνετε να αμφιβάλλει για το πού θέτει ο ίδιος τα όριά του και πώς αυτά επηρεάζουν την εικόνα του ενώπιον των άλλων.
Χαλάει η μεταξύ σας σχέση
Εάν το παιδί νιώσει ότι το εκθέτετε και το ρεζιλεύτε μπροστά στον κόσμο, θα πάψει να νιώθει ασφάλεια μαζί σας. Στο μυαλό του, θα είστε ένας άνθρωπος που αντί να προστατεύει, το ντροπιάζει και βλέπει μόνο τα μειονεκτήματά του. Αν θέλετε να χτίσετε μια γερή σχέση που θα κρατήσει, κρατήστε τις... διαμάχες σας ιδιωτικές!
Μπορεί να διαφωνήσετε, να καβγαδίσετε ή ακόμα και να τσακωθείτε, αλλά στο τέλος θα τα βρείτε έχοντας διδάξει το σωστό μάθημα. Επιπλέον, το παιδί θα ξέρει πως, ακόμα κι όταν δεν εγκρίνετε τη συμπεριφορά του ή όταν κάνει λάθη, εσείς το προστατεύετε, το στηρίζετε και το συμβουλεύετε νηφάλια.
Δημιουργείται ένα κακό πρότυπο
Κάθε φορά που λέτε «δεν είπες ευχαριστώ στη θεία» ή «δεν έπρεπε να μιλήσεις έτσι στον Γιαννάκη» με επικριτικό ύφος και μπροστά σε κόσμο, διδάσκετε στο παιδί σας πως αυτός είναι ο ενδεικτικός τρόπος να φερόμαστε στους άλλους. Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, αν δείτε αργότερα το αγγελούδι σας να μαλώνει και να φωνάζει στα άλλα παιδιά επειδή δεν συμπεριφέρθηκαν όπως ήθελε εκείνο. Το λεκτικό μπούλινγκ μπορεί να ξεκινήσει πολύ εύκολα από ένα παιδί που νιώθει ότι οι γονείς του κατακρίνουν διαρκώς, και μάλιστα μπροστά στους φίλους και τους γνωστούς του.
Γενικά, αντί να μαλώνουμε το παιδί μπροστά σε τρίτους, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τρόπους εποικοδομητικής επίλυσης των διαφορών μας με σεβασμό και ανοιχτή επικοινωνία, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και την ευημερία του παιδιού.