5 φράσεις που βοηθούν ένα αγχωμένο παιδί να ηρεμήσει

5 φράσεις που βοηθούν ένα αγχωμένο παιδί να ηρεμήσει

Ενώ το περιστασιακό άγχος και η νευρικότητα είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα για πολλά παιδιά -ιδιαίτερα ως αντίδραση σε νέες ή άγνωστες καταστάσεις- ορισμένα μπορεί να βιώνουν επίμονες ή ακραίες μορφές φόβου και στρες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, ένα στα τέσσερα παιδιά θα εμφανίσει αγχώδεις διαταραχές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επιπλέον, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν αναφέρει ότι το άγχος και η κατάθλιψη μεταξύ των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Tι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Δυστυχώς, μαγικές συνταγές που εξαφανίζουν το άγχος δεν υπάρχουν! Αυτό που μπορούμε ωστόσο να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τα μικρά μας να εκφράζουν ελεύθερα αυτό που νιώθουν σε έντονες στιγμές άγχους και να τα ηρεμούμε με αυτές τις φράσεις:

«Σ’ αγαπάω. Θα είμαι δίπλα σου σ' αυτό»

Το άγχος κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν γι’ αυτό και έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι είναι ασφαλή. Αυτή η φράση είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση για το παιδί, ότι οι γονείς του βρίσκονται δίπλα του για να το προστατεύουν και να το αγαπούν. Και αυτή η σκέψη τα βοηθάει να ηρεμήσουν.

«Όλα θα πάνε καλά. Θα τα καταφέρεις όπως και τότε...»

Η φράση αυτή εκτός του ότι καθησυχάζει το παιδί, του υπενθυμίζει ακόμα παρελθοντικές του επιτυχίες και το ενθαρρύνει να ξεπεράσει και το παρόν εμπόδιο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και ότι είστε πολύ περήφανη για όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

«Eξήγησέ μου πώς νιώθεις»

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να σας μιλήσει για όσα το αγχώνουν και το προβληματίζουν, χωρίς να το διακόπτετε. Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις, θα μπορέσουν να επεξεργαστούν τις σκέψεις τους και να καταλήξουν σε μια συμφέρουσα για τα ίδια λύση.

«Πες μου τι νομίζεις ότι θα συμβεί;»

Το άγχος για νέες εμπειρίες συχνά συσχετίζεται με την αίσθηση απώλειας ελέγχου. Το να ενθαρρύνετε το αγχωμένο παιδί σας να σκεφτεί τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να το βοηθήσει να φανταστεί μια κατάσταση στην οποία έχει μεγαλύτερο έλεγχο.

«Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;»

Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται κάτι τόσο απλό όσο λίγα λόγια υποστήριξης ή μια αγκαλιά, αλλά το να το ρωτήσετε τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή μπορεί να το βοηθήσει να βεβαιωθεί ότι ανταποκρίνεστε στις συναισθηματικές του ανάγκες και επικυρώνετε όλα όσα νιώθει.

v