Μην είστε αρνητικοί
Αποφύγετε εντελώς την κριτική, ακόμα και την «εποικοδομητική», γιατί δεν φέρνει ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές είναι ένας τρόπος να πιέσουμε το ταίρι μας να αλλάξει, κάτι που δεν είναι και πολύ κολακευτικό. Επίσης, τα χαρακτηριστικά που επικρίνουμε στους άλλους είναι συνήθως προβολές δικών μας ελαττωμάτων. Αντί να επικρίνετε, εξερευνήστε γιατί ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του συντρόφου σας σας ενοχλεί τόσο πολύ.
O σύντροφός σας δεν είναι η προέκτασή σας
Όλοι ξέρουμε (ή νομίζουμε ότι ξέρουμε) ότι ο σύντροφός μας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Όμως κατά βάθος τον/την αντιμετωπίζουμε συχνά ως προέκταση του εαυτού μας. Προσπαθήστε να βλέπετε και να αποδέχεστε τον σύντροφό σας ως άτομο με διαφορετικές αντιλήψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που ισχύουν εξίσου με τις δικές σας. Έτσι, θα εξελιχθείτε παράλληλα, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο και ισχυρό δεσμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η σχέση θα είναι καταπιεστική και δεν θα κρατήσει πολύ.
Να έχετε χόμπι και προσωπικά ενδιαφέροντα
Πολλές φόρες, όταν μπαίνουμε σε έναν γάμο αφήνουμε πίσω τα ενδιαφέροντά μας και ασχολούμαστε μόνο με τις ανάγκες της οικογένειας. Αν θέλετε, όμως, να ζήσετε το «για πάντα», αλλάξτε πλεύση! Για να είναι καλά η οικογένειά σας, πρέπει πρώτα απ' όλα να είστε εσείς καλά. Και για να είστε εσείς καλά, πρέπει να σας αγαπάτε, να σας φροντίζετε και να σας εξασφαλίζετε προσωπικό χρόνο.
Σχολιάστε την πράξη, όχι τον άνθρωπο
Αποφύγετε τη λέξη «εσύ» εκτός αν θέλετε να πείτε κάτι θετικό. Αντί να κατηγορείτε τον σύντροφό σας, προσπαθήστε μα εκφράσετε τα συναισθήματα που προκαλούν οι πράξεις του. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Πάλι δεν κατέβασες τα σκουπίδια, είσαι τεμπέλης», πείτε «Νιώθω αδικημένη όταν δεν κατεβάζεις τα σκουπίδια όπως είχες υποσχεθεί».
Δώστε χωρίς να περιμένετε ανταλλάγματα
Να είστε δοτικοί χωρίς να περιμένετε ανταπόδοση από τον/τη σύντροφό σας. Για παράδειγμα, μην του κάνετε μασάζ μόνο αν σας κάνει κι εκείνος. να είστε ο εαυτός σας και να δείχνετε την τρυφερότητά σας. Ομοίως, μάθετε να δέχεστε. Συχνά αισθανόμαστε ανάξιοι να δεχόμαστε φιλοφρονήσεις από τον σύντροφό μας και τις απορρίπτουμε. Αντί να πείτε, «Δεν το εννοείτε πραγματικά ότι είμαι όμορφη, το λες για να με καλοπιάσεις», πείτε «Ευχαριστώ. Σημαίνει πολλά για μένα που νιώθεις έτσι».
Αποδεχτείτε πως δεν υπάρχει «τέλεια σχέση»
Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, είναι συνήθως αυτά που πιστεύουν ότι η σχέση τους θα έπρεπε να είναι άψογη. Το κυνήγι της τελειότητας μπορεί να αποτελέσει ανίατη ασθένεια για τις σχέσεις. Κανείς σύντροφος, και καμία σχέση δεν μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα παραμυθένια ιδανικά σας. Αν πιστέψετε πως η σχέση σας ή ο/η σύζυγός σας μπορεί να ενσαρκώσει τη τελειότητα, μπαίνετε σε ένα μονοπάτι δύσβατο κι αδιέξοδο. Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες και συγκρούσεις πότε-πότε. Καταλάβετε ότι τα εμπόδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και ότι το σημαντικότερο είναι να δείχνετε κατανόηση και φροντίδα στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι.
Κάντε κομπλιμέντα, είναι δωρεάν!
Πλημμυρίστε τον/τη σύντροφό σας με κομπλιμέντα - είναι πολύ όμορφο να του θυμίζετε τι αγαπάτε σ' αυτόν. Μιλήστε για τα φυσικά του χαρακτηριστικά (π.χ. τα όμορφα μάτια του), την προσωπικότητά του (π.χ. ευγένεια, εξυπνάδα), επαινέστε τη συμπεριφορά του (π.χ. ξύπνησε το βράδυ να ταΐσει το μωρό) και μην διστάσετε να δηλώσετε πόσο τυχερή/ος νιώθετε που τον/την παντρευτήκατε.
Μάθετε να ακούτε
Για να υπάρχει επικοινωνία και για να έχει νόημα να μιλάτε ο ένας με τον άλλο, θα πρέπει πρώτα να ακούτε ο ένας τον άλλο. Αν ο καθένας λέει τα δικά του, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε ποτέ στην επικοινωνία. Πάντα να θυμάστε τη διαφορά μεταξύ ακούω, ακούω προσεκτικά και καταλαβαίνω.
Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σας
Πρόκειται για μία ακόμη κοινή πλάνη. Η άποψη αυτή συχνά εκφράζεται έτσι: «μόλις βρω τον τέλειο σύντροφο, δεν θα επιθυμήσω τίποτα ξανά». Αυτή είναι μια επικίνδυνη προσδοκία, καθώς σας προετοιμάζει να βιώσετε πολύ μεγάλη απογοήτευση, όταν θα ανακαλύψετε ότι ο καλός σας (ή η καλή σας) είναι απλά αδύνατον να καλύψει κάθε ανάγκη σας. Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, να μη χάσετε τη ταυτότητά σας μέσα στην σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάτε τον/την σύντροφό σας. Διατηρείστε τις φιλίες και τις αυτόνομες σχέσεις σας και κρατήστε στενή επαφή με την οικογένειά σας.
Αποδεχτείτε πως η μακροχρόνια σχέση γίνεται καμιά φορά βαρετή
Είναι αλήθεια ότι ακόμα και στις καλύτερες σχέσεις, θα υπάρξουν στιγμές ανίας και ρουτίνας. Δεν υπάρχει λόγος να στενοχωριέστε και να αγχώνεστε αν η σχέση σας διανύει μια περίοδο... όχι και τόσο ενθουσιώδη. Τα ζευγάρια που συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε μια τέτοια φάση της σχέσης τους και προσπαθούν να επαναφέρουν τον αυθορμητισμό, το γέλιο και τον ενθουσιασμό, είναι αυτά που κρατούν την ευτυχία ζωντανή. Να είστε σε επιφυλακή. Οι σχέσεις κάνουν κύκλους. Δουλέψτε μαζί για να διατηρήσετε όλα αυτά που σας ενώνουν, ακόμα και σε περιόδους που νιώθετε αποξενωμένοι.
Πηγή: yourtango.com