Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τις συνήθειες πριν τον ύπνο 10.000 παιδιών ηλικίας 3 έως 7 ετών και διαπίστωσε ότι τα παιδιά με μη τακτικές ώρες ύπνου είχαν περισσότερες δυσκολίες συμπεριφοράς από εκείνα που ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε το στο περιοδικό Pediatrics και διαπίστωσε ότι περίπου το 20% των γονέων δεν ακολουθούν σταθερή ρουτίνα ύπνου. Τα παιδιά τους, ήταν πιο νευρικά, κακόκεφα και επιθετικά σε σχέση με τα παιδιά που κοιμούνται τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τις μαρτυρίες τόσο των γονιών όσο και των εκπαιδευτικών τους.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Yvonne Kelly, όταν κοιμίζεις ένα τη μια μέρα στις 8 το βράδυ και την επόμενη στις 10 το βράδυ, οδηγεί σε ένα είδος «κοινωνικού jet lag», ακόμα κι αν κοιμούνται τις ίδιες ώρες.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με την Yvonne Kelly, είναι πως τα αποτελέσματα αυτά είναι αναστρέψιμα.
Όταν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα άρχισαν να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, υπήρξαν μετρήσιμες βελτιώσεις στη συμπεριφορά τους. «Αυτό δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά να βοηθήσουμε τα παιδιά να επιστρέψουν σε ένα θετικό μονοπάτι. Mια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά και την ψυχολογία τους», εξηγεί.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακανόνιστες ώρες ύπνου δεν επηρεάζουν μόνο τη συμπεριφορά των παιδιών αλλά συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την κακή απόδοση στο σχολείο. Οι τακτικές ώρες ύπνου, από την άλλη πλευρά, μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την υγεία και τη συμπεριφορά ενός παιδιού.
Πηγή: mother.ly