Η 8χρονη κόρη μου έχει φοβίες για τις ιώσεις. Πώς θα τη βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει;

Η 8χρονη κόρη μου έχει φοβίες για τις ιώσεις. Πώς θα τη βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε κάποιο θέμα με την 8χρονη κόρη μου. Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε τις φοβίες της για τις ιώσεις. Συνέχεια νομίζει ότι κάπου πονάει, έχει πυρετό ή κάποιος την κόλλησε κάτι. Τα πρωινά είναι μαρτύριο: περνάει περίπου μισή ώρα στην τουαλέτα βάζοντας τον εαυτό της να κάνει κακά με το ζόρι μη τυχόν την πιάσει στο σχολείο. Ξέχασα να σας πω ότι, εδώ και 7 μήνες, έχουμε νέο μέλος στην οικογένεια και ζηλεύει υπερβολικά. Δεν ξέρω αν της δημιουργήσαμε εμείς τη φοβία με τις ιώσεις επειδή φοβόμασταν μην κολλήσει COVID το μωρό και της λέγαμε συνέχεια να προσέχει πολύ.
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Να χαίρεστε την όμορφη οικογένεια σας! Βρίσκεστε όλα τα μέλη σε μια απαιτητική μεταβατική φάση καθώς ο ερχομός του μωρού σας είναι πολύ πρόσφατος και σας μετακίνησε όλους, για καλό!

Η υπέροχη κόρη σας είναι σε μια ηλικία που έχει πολύ καλή αντίληψη και του κόσμου γύρω σας και των εσωτερικών αλλαγών στην οικογένεια σας. Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλούς λόγους να αγχώνεται!

Τόσο οι ιώσεις, ο covid, η γρίπη και ότι άλλο από το οποίο μπορεί να κινδυνεύει ένας άνθρωπος που είναι έξω στη ζωή, όσο και η ευαλλωτότητα του μωρού σας, την κάνουν να ανησυχεί ιδιαίτερα όχι μόνον για το τι κακό μπορεί να συμβεί στην ίδια αλλά και για το τι κακό μπορεί άθελά της να δημιουργήσει. Τεράστιο βάρος για ένα παιδί, πόσο μάλλον σε έναν τέτοιο χειμώνα γεμάτο ιώσεις!

Η κόρη σας λοιπόν σας ζητά τη φροντίδα, τον χρόνο και τον χώρο που της αναλογεί. Το βιώνει ως έντονη ανησυχία και έτσι σας το εκφράζει. Ωστόσο μη βιαστείτε ούτε να το δείτε ως μια παθολογική αντίδραση, ούτε να γεμίσετε ενοχές. Φροντίστε την. Τρυφερά. Εάν αισθάνεται ότι είστε εκεί να την ακούσετε, χωρίς να βιαστείτε να της πείτε να ξεπεράσει τις ανησυχίες της, τότε σιγά σιγά θα γαληνέψει και θα βρει τον τρόπο της στα νέα σας δεδομένα.

Η αγάπη σας, η τρυφερότητα σας και η διαρκής σας έγνοια για το πώς αισθάνεται, για το πώς αισθάνεστε κι εσείς τελικά, θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να προχωράτε.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v