Οι γυναίκες ήταν, είναι θα και θα είναι ΗΡΩΙΔΕΣ

Οι γυναίκες ήταν, είναι θα και θα είναι ΗΡΩΙΔΕΣ

Σύμφωνα με το λεξικό του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ήρωας σημαίνει πρώτον ο άνθρωπος που προβαίνει σε γενναία πράξη, συχνά μέχρι σημείου αυτοθυσίας, και δεύτερον το πρότυπο που κάποιος θαυμάζει και μιμείται. Ιδιότητες που, όχι μόνο διαθέτουν οι γυναίκες, αλλά ήταν, είναι και θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Οι γυναίκες διαχρονικά είναι εκείνες που κρατούν την οικογένεια και την κοινωνία ενωμένη. Ακόμα και σε δύσκολες ιστορικές περιόδους όπως πόλεμοι ή λοιμοί, οι γυναίκες στάθηκαν στυλοβάτες και κράτησαν όρθια τα κοινωνικά και ηθικά οικοδομήματα της χώρας τους.

Μέσα στους αιώνες εξελίχθηκαν, αντιστάθηκαν σε άδικες και σεξιστικές συμπεριφορές, πάλεψαν για τα δικαιώματά τους, κράτησαν με τρυφερότητα την ανθρωπότητα και την πήγαν δυο βήματα μπροστά. Φυσικά, ακόμα έχουν δρόμο μπροστά τους για να αποδείξουν στο άλλο φύλλο πως δεν είναι ούτε κατώτερες ούτε ανώτερες από εκείνο, αλλά έχουν κάνει άλματα που είναι αξιοθαύμαστα καθώς οι γυναίκες:

Γεννάνε και μεγαλώνουν τη νέα γενιά

Πρώτα απ' όλα, οι γυναίκες είναι εκείνες που γεννούν και μεγαλώνουν την επόμενη γενιά. Όσο κι αν μερικοί θέλουν να κατηγορούν τις μανάδες ότι φέρνουν στον κόσμο ανθρώπους που δεν είναι σωστοί, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία για να τους διαψεύσουμε. 

Το τέλειο δεν υπάρχει και όλοι κάνουμε λάθη, αλλά η εξέλιξη της κοινωνίας, η άνοδος της ποιότητας της ζωής μας, οι επιστημονικές και τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν έρθει από ανθρώπους που τους μεγάλωσε μια γυναίκα - ήρωας. Ακόμα και η αλληλεγγύη που είδαμε να εξαπλώνεται σαν χείμαρρος αυτές τις μέρες, μετά το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι τρανή απόδειξη πως οι μανάδες μεγαλώνουν τα παιδιά τους με περίσσια αγάπη - μια αγάπη που είναι έτοιμη να αγκαλιάσει όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια και συμπαράσταση. 

Ανταπεξέρχονται σε δεκάδες ρόλους

Το να κάνει όλα τα παραπάνω, όμως, δεν είναι εύκολο. Ειδικά οι σημερινές γυναίκες, αναλαμβάνουν δεκάδες ρόλους και συχνά θυσιάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό για να τα φέρουν όλα βόλτα. Οι εργαζόμενες (ή μη) μητέρες γίνονται χίλια κομμάτια για να τα προλάβουν όλα: δουλειά, διαβάσματα, το σπίτι, τα παιδιά, τον σύζυγο, τους φίλους ή τους συγγενείς.

Μια σημερινή μαμά στη χώρα μας είναι ταυτόχρονα μαγείρισσα, οικιακή βοηθός, σοφέρ, νοσηλεύτρια, δασκάλα, διασκεδάστρια, εργαζόμενη, γυναίκα, ερωμένη, σύζυγος, κόρη, φίλη και πολλά άλλα, χωρίς να χάνει το κέφι και την τρυφερή της φύση.

Έχει πάντα μια τρυφερή αγκαλιά για όλους

Γιατί κακά τα ψέματα, όποιος έχει πρόβλημα στην οικογένεια θα τρέξει στη μαμά για μια συμβουλή, μια λύση ή μια ζεστή αγκαλιά που θα επουλώσει τις πληγές του. Ακόμα και οι λαϊκές παροιμίες, θέλουν την κόρη να φροντίζει και να γηροκομεί τους γονιούς της: «κάνε κορίτσι για να σου φέρνει ένα ποτήρι νερό». 

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Εκτός από τα κοινωνικά στερεότυπα που μεγαλώνουν τα κορίτσια με την πεποίθηση πως πρέπει να είναι πάντα σεμνές, υπάκουες και διαθέσιμες να φροντίζουν τους άλλους, είναι και στη φύση της να δίνει και να αγαπά. Οι γυναίκες έχουν ενσυναίσθηση, είναι επικοινωνιακές, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, είναι τρυφερές και πάντα έχουν να πουν μια καλή κουβέντα. 

Αντιστέκεται και παλεύει 

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που κάποτε θεωρούνταν ιδανικά για μια γυναίκα που κάθεται σπίτι της και μεγαλώνει τα παιδιά της, πλέον χαρακτηρίζονται ως «ηγετικές ικανότητες» και έχουν τοποθετήσει τη γυναίκα σε σε επαγγελματικά πόστα και δουλειές που μέχρι πρότινος ήταν αποκλειστικά «αντρικές».

Οι γυναίκες πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να φτάσουν εκεί και να αποδείξουν πως έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν, να εργάζονται, να μορφώνονται, να είναι αυτόνομες, να φοράνε ό,τι θέλουν, να αγωνίζονται και να προκόβουν όσο κι ένας άντρας. Το πείσμα και η επιμονή τους αποδεικνύει περίτρανα πώς οι γυναίκες ήταν, είναι και θα είναι οι ηρωίδες της διπλανής πόρτας που γίνονται ισχυρό πρότυπο για τις επόμενες γενιές.  

v