Καμπάνια της Ε.Ε. για τη συλλογή υπογραφών που θα «απαιτήσουν» τη βελτίωση των μηχανισμών προστασίας παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Καμπάνια της Ε.Ε. για τη συλλογή υπογραφών που θα «απαιτήσουν» τη βελτίωση των μηχανισμών προστασίας παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Η διάχυση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο αυξήθηκε εκθετικά την τελευταία δεκαετία.

Οι σχετικές αναφορές, από 1 εκατομμύριο το 2010, ανήλθαν σε 32 εκατομμύρια το 2022, αποκαλύπτοντας 88 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο. Οι αναφορές δείχνουν ότι εταιρείες με διακομιστές στην ΕΕ έχουν γίνει πλέον οι μεγαλύτεροι υποδοχείς τέτοιου είδους υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο (85% του υλικού το 2020). Το ποσοστό αυτό δείχνει μια ανησυχητική ανοδική τάση- η Ευρώπη μετατρέπεται σε κόμβο διάδοσης εικόνων σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο και ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό είναι να ανακοπεί η ροή από την πηγή, δηλαδή τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. 

Στις 21 Φεβρουαρίου, κατά την επίσημη Ευρωπαϊκή Ημέρα Θυμάτων Εγκλήματος, ομάδες επιζώντων κακοποίησης και οργανώσεις παιδικής προστασίας από όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν μια καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη βελτίωση των μηχανισμών προστασίας παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η δράση αυτή αποσκοπεί κυρίως, στην ενίσχυση της νομοθεσίας στον τομέα της σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο. Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές πρόκειται να συγκεντρωθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τους επόμενους μήνες. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε από την «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης», του Ιδρύματος Guido Fluri, το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών σε όλη την Ευρώπη. 

«Αυτή η σεξουαλικοποιημένη βία στο Διαδίκτυο πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Guido Fluri, δημιουργός του Guido Fluri Foundation και εμπνευστής της «Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης» (Justice Initiative) «διότι πίσω από κάθε εικόνα κρύβεται μια κακοποίηση και πίσω από κάθε κακοποίηση κρύβεται ένα παιδί που υποφέρει». Μαζί με ομάδες επιζώντων και οργανώσεις παιδικής προστασίας από όλη την Ευρώπη, η Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία με στόχο τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ε.Ε. «Ο στόχος της εκστρατείας είναι διττός», αναφέρει ο κ. Fluri. «Αφενός, η υποστήριξη των ατόμων που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη σεξουαλική βία και αφετέρου η πρόληψη, ώστε τα παιδιά να μην υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη κακοποίηση. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και να ψηφίσει υπέρ της τρέχουσας νομοθετικής πρότασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά και τους εφήβους και να αποδώσουμε δικαιοσύνη στους επιζώντες».

Η Ελλάδα είναι μία από τις 17 χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην καμπάνια. Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ ηγείται της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, συνεργάζεται με την «Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης», και θα συμβάλλει στην πανευρωπαική προσπάθεια συλλογής υπογραφών ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ηγετική στάση παγκοσμίως και να ψηφίσει υπέρ της τρέχουσας πρότασης CSAM της Ε.Ε., ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά και τους εφήβους και να αποδώσουμε δικαιοσύνη για αυτούς που έχουν επιβιώσει από κακοποίηση. 

Η κ. Αγγελική Βεργίτση, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν για το ανησυχητικά διαδεδομένο φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών μέσα από το διαδίκτυο και να υπογράψουν την πρόταση, συμβάλλοντας με την υπογραφή τους στην εξεύρεση βιώσιμων Καλών Πρακτικών που θα υιοθετηθούν από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. «Έχουμε μία χρυσή ευκαιρία να ενημερωθούμε σε βάθος για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σεξουαλική υγεία των παιδιών και των εφήβων, με εργαλείο το διαδίκτυο και να συμμετάσχουμε με γνώση σε μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία, προς όφελος των παιδιών, των παιδιών μας» τόνισε η επικεφαλής της πρωτοβουλίας και συνεργάτης του ΕΛΙΖΑ στην Ελλάδα, κ. Βεργίτση. 

Η Επιτροπή της ΕΕ υποστηρίζει τη συλλογή υπογραφών

Ο Antonio Labrador Jimenez, επικεφαλής της ομάδας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξήγησε τον κρίσιμο χαρακτήρα της προτεινόμενης νομοθεσίας της Ε.Ε για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών τα επόμενα χρόνια. «Εάν δεν εφαρμοστεί μια τέτοια νομοθεσία, δεν θα υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου προστατεύουν τα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η νομοθεσία θα ανοίξει το δρόμο για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ώστε να αποτρέψουν τη διακίνηση εικόνων και βίντεο παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά, καθώς και άλλων θυμάτων και επιζώντων, και να αποτρέψουν ενήλικες από το να προσεγγίζουν παιδιά στο διαδίκτυο με σκοπό να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά. Όταν είναι αναγκαίο, η νομοθεσία θα απαιτεί από τις εταιρείες να εντοπίζουν, να αναφέρουν και να αφαιρούν τέτοιες εικόνες και βίντεο. Επιπλέον, η νομοθεσία θα δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το οποίο θα διασφαλίσει τη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας και θα διευκολύνει τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους επιζώντες σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο Antonio Labrador Jimenez εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την καμπάνια συλλογής υπογραφών της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης, καθώς θα συμβάλει στο να προσελκύσει την προσοχή στα προβλήματα που στοχεύει να επιλύσει η νομοθεσία.

Ομάδες παιδικής προστασίας: Η προστασία από την κακοποίηση είναι ανεπαρκής

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», τονίζει η Nina Vaaranen-Valkonen, εκτελεστική διευθύντρια της Suojellaan Lapsia, Protect Children (Φινλανδία), μιας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις προστασίας των παιδιών. «Για τους επιζώντες, και μόνο η γνώση ότι ένα βίντεο ή μια φωτογραφία της κακοποίησής τους κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι καταστροφική.  Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ρύθμιση και νέα νομοθεσία. Η ισχύουσα νομοθεσία που βασίζεται σε εθελοντικές προσπάθειες δεν επαρκεί. Είναι καιρός να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα του παιδιού και να απαιτήσουμε συλλογικά δεσμευτικούς κανόνες για να καταστήσουμε το διαδίκτυο ασφαλές για τα παιδιά. Μέσα από την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης στεκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων και των επιζώντων».

Οι ευρωπαϊκές ομάδες επιζώντων κακοποίησης υποστηρίζουν τη συλλογή υπογραφών 

Ομάδες επιζώντων από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται με την Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης. Μία από αυτές είναι το Brave Movement, ένα διεθνές κίνημα επιζώντων και συμμάχων που ζητούν τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας με θύματα παιδιά παγκοσμίως. 

«Υποστηρίζουμε τις ενέργειες της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης μαζί με πολλές άλλες ΜΚΟ», δήλωσε η Mié Kohiyama, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του Brave Movement Europe και συνιδρύτρια της BeBraveFrance. Αρκετοί επιζώντες παιδικής κακοποίησης κατέθεσαν επίσης τις μαρτυρίες τους στη Συνέντευξη Τύπου. 

Ανάμεσά τους ήταν και η Saga, μια επιζήσασα από τη Σουηδία: «Είναι τιμή μου να συμμετέχω στην εκστρατεία της Πρωτοβουλίας Δικαιοσύνης στην ΕΕ και να συνεργάζομαι με άλλους οργανισμούς και συλλόγους για τα δικαιώματα των παιδιών. Σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη ευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών κατά της παιδικής κακοποίησης, μιας εκστρατείας ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού στην παιδική του ηλικία - απαλλαγμένη από τη σεξουαλική κακοποίηση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Καλώ την ΕΕ να προωθήσει τις προσπάθειές της για την υποστήριξη των επιζώντων και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την καταπολέμηση της κακοποίησης. Πρέπει να είμαστε επίμονοι και δεν πρέπει να τα παρατήσουμε. Ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί υπογράφοντας αυτήν την πρόταση».

Πολιτική υποστήριξη στο Κοινοβούλιο της ΕΕ

Μεταξύ των πολλών πολιτικών υποστηρικτών της δράσης είναι η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Marion Walsmann. Κατά τη γνώμη της, οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό και υπεύθυνο ρόλο, έτσι ώστε το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών όχι μόνο να εντοπίζεται και να αφαιρείται ταχύτερα, αποφεύγοντας έτσι τη διάδοσή του, αλλά και να αυξάνεται η πρόληψη. «Φυσικά, η προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των χρηστών του διαδικτύου είναι σημαντική, αλλά η προστασία των δεδομένων δεν πρέπει να προστατεύει του κακοποιητές. Υπέγραψα την πρόταση για βελτίωση του μηχανισμού προστασίας των παιδιών στην Ευρώπη και το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς και δεν το λέω αυτό ως ευρωβουλευτής αλλά ως μητέρα δύο παιδιών. Επειδή έστω κι ένα κακοποιημένο παιδί, είναι πολύ», δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Υπογράψτε την πρόταση εδώ:  https://justice-initiative.eu/el/petition/    

Περισσότερες πληροφορίες: www.justice-initiative.eu 

Social media: 

Facebook

Instagram

v