Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι μάλιστα, υπάρχουν δουλειές για όλες τις ηλικίες (όπως το δίπλωμα των ρούχων ή το σκούπισμα) που βοηθούν τα μικρά παιδιά να «χτίσουν» τη συγκέντρωση και την ανεξαρτησία τους και να βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες.
Η άλλη άποψη υποστηρίζει πως τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να αναγκάζονται να κάνουν δουλειές και ένας αναγνώστης του mama365 εξηγεί τους λόγους:
«Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να αναγκάζονται να κάνουν δουλειές.
Οι δουλειές του σπιτιού ΔΕΝ είναι ευθύνη του παιδιού.
Οι γονείς είναι οι φροντιστές και οι πάροχοι. Τα παιδιά ΔΕΝ είναι η βοήθεια. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν όχι να δουλεύουν. Η σχολική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής εργασίας στο σπίτι, είναι αρκετή.
Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι δύσκολο να τις μάθει κανείς, μαθαίνονται σε ΛΕΠΤΑ. Δεν είναι ο ρόλος του παιδιού να συνεισφέρει στην οικογένεια. Όσο για την αυτοπεποίθηση, τη βαθιά σχέση, την υπερηφάνεια κ.λπ. μπορεί να αποκτηθούν με πολλούς άλλους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν παιχνίδι, τέχνη, αθλητισμό, οικογενειακό χρόνο κ.λπ.
Απολύτως ΤΑ ΠΑΝΤΑ μπορούν και διδάσκονται χωρίς αγγαρείες / δουλειές του σπιτιού, καθιστώντας τα περιττά. Ο μόνος λόγος που οποιοσδήποτε γονέας θα επέμενε να βάζει τα παιδιά να κάνουν δουλειές είναι ότι οι γονείς έχουν λιγότερη δουλειά, κάτι που είναι κακός λόγος και ισοδυναμεί με εκμετάλλευσή των παιδιών.
Με τον όρο δουλειές εννοώ εργασίες όπως το πλύσιμο ρούχων, το σφουγγάρισμα / σκούπισμα δαπέδων, το πλύσιμο των οικογενειακών πιάτων, το φόρτωμα / ξεφόρτωμα πλυντηρίων πιάτων, το καθάρισμα τουαλέτας / μπάνιου κ.λπ. προφανώς ένας γονέας μπορεί να διδάξει στο παιδί πώς να κάνει οτιδήποτε ΧΩΡΙΣ να το κάνει δουλειά του παιδιού / ευθύνη».