Οι κολικοί ξεκινούν συνήθως από την 10η μέρα της ζωής ενός βρέφους και διαρκούν μέχρι και τον 3ο μήνα. Το καταλαβαίνουμε όταν το μωράκι μας αρχίζει να κλαίει απαρηγόρητα, πολλές φορές στριγκλίζει ενώ η κοιλίτσα του είναι συχνά φουσκωμένη και γεμάτη με αέρια.
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για τους κολικούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και το «μαγικό» φάρμακο που να τους εξαφανίζει. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους ωστόσο, εφόσον αποκλείσουμε άλλα πιθανά προβλήματα που να δικαιολογούν το έντονο κλάμα του μωρού, όπως η πείνα ή η αλλαγή πάνας, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφίσουμε το μικρούλι μας (και εμάς!) όπως:
Ζεστό μπανάκι και μασαζάκι
Ένας τρόπος για να ηρεμήσει το μωράκι σας είναι να το κάνετε μπανάκι. Γεμίστε το μπανάκι του ή τον νιπτήρα με ζεστό (όχι καυτό) νερό και φροντίστε ώστε το δωμάτιο να είναι ζεστό για να μην παγώσει όταν τελειώσετε με το μπάνιο του.
Αμέσως μετά το μπανάκι του μωρού, δοκιμάστε να του κάνετε μασάζ στην κοιλιά με απαλές και κυκλικές κινήσεις. Μπορείτε, ακόμη, να τοποθετήσετε ένα ζεστό πανάκι στην κοιλίτσα του για μερικά λεπτά.
Προσοχή την ώρα του ταΐσματος
Αν ταΐζετε το μωράκι σας με μπιμπερό -είτε αποκλειστικά είτε περιστασιακά- επιλέξτε ένα μπιμπερό ειδικά σχεδιασμένο για τον περιορισμό της κατάποσης αέρα (γεγονός που επιδεινώνει τους κολικούς) κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Το μπιμπερό MAM Easy Start™Anti-Colic προσφέρει την καλύτερη δυνατή πρόληψη κατά των κολικών και, επιπλέον, διευκολύνει την εναλλαγή μεταξύ στήθους και μπιμπερό. Η ανοιγόμενη βάση του, χάρη στη βαλβίδα αερισμού που περιέχει, εξασφαλίζει την ομαλή ροή του γάλακτος και εμποδίζει την κατάποση του αέρα κατά το τάισμα.
Κάτι ακόμα που βοηθάει στους βρεφικούς κολικούς, είναι το πώς κρατάτε το μωρό σας την ώρα που το ταΐζετε. Τοποθετήστε το σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση και βοηθήστε το να ρεύεται συχνά, ειδικά αν τρώει γρήγορα.
Προσοχή στη διατροφή (τόσο του μωρού, όσο και της δικής σας!)
Οι κολικοί του μωρού μπορεί να επηρεάζονται από αλλεργικούς παράγοντες γι' αυτό και πρέπει να προσέξετε τόσο τη δική του διατροφή, όσο και τη δική σας. Αν το μικρό σας πίνει φόρμουλα, έπειτα από συνεννόηση με τον παιδίατρο δοκιμάστε να του δώσετε ένα υποαλλεργικό γάλα για μία εβδομάδα - έτσι ώστε να καταλάβετε αν το γάλα ευθύνεται για τους κολικούς.
Eάν θηλάζετε αποκλειστικά, αλλάξτε τη διατροφή σας και δοκιμάστε μια υποαλλεργική δίαιτα, ώστε να μειωθούν οι κολικοί. Σε αυτήν πρέπει να αποκλείονται οι δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές όπως είναι το γάλα, τα αβγά και οι ξηροί καρποί.
Αγκαλιές και χάδια
Οι αγκαλίτσες και τα χάδια πολλές φορές είναι το καλύτερο γιατρικό για να ηρεμήσουμε το μωράκι μας που υποφέρει. Πάρτε το αγκαλίτσα, χαϊδέψτε του την πλατούλα και μιλήστε του με τρυφερά λογάκια για να το παρηγορήσετε. Μπορείτε ακόμα να το νανουρίσετε με ήρεμες κινήσεις και να το πάτε βόλτα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Είναι πολύ πιθανό το μικρούλι σας να αποκοιμηθεί στην αγκαλιά σας, ήρεμο και ανακουφισμένο.