Πώς να φτιάξετε τον τέλειο μουσακά με ψητά λαχανικά

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο μουσακά με ψητά λαχανικά

Ποιος Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του δεν λατρεύει τον παραδοσιακό, βαρύ, λαχταριστό μουσακά; Δείτε στην παρακάτω συνταγή πώς θα απογειώσετε το αγαπημένο σας φαγητό, για να γλείφουν μικροί και μεγάλοι τα δάχτυλά τους.

Τι θα χρειαστείτε

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 χρωματιστές πιπεριές κομμένες στα 4
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο χέρι
  • 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 κουταλιές της σούπας ντομάτα σπιτική η κονκασέ
  • ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαχάρι τριμμένο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 120 γραμμάρια μπεσαμέλ (ή 2 φακελάκια έτοιμης μπεσαμέλ) 
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με μπόλικο ελαιόλαδο και αλατίστε τις καλά. Βάλτε τις στο φούρνο ώσπου να ψηθούν –για περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες, βάλτε τις σε ένα πιάτο, αλλά στρώστε πολλά χαρτιά κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι.

*Θα παρατηρήσετε πως οι μελιτζάνες «τραβάνε» το λάδι, άρα θα χρειαστεί να προσθέτετε λάδι για να μη σας καούν.

Βήμα 2ο

Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία για τα κολοκύθια και για τις πατάτες.

*Όταν στρώσετε στο ταψί τα κολοκύθια, προσθέστε και τις πιπεριές. 

 

Βήμα 3ο

Προετοιμάστε τον κιμά σας. Τσιγαρίστε το κρεμμύδι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για περίπου δύο λεπτά. Προσθέστε τον κιμά, συνεχίστε το τσιγάρισμα και με ένα πιρούνι πατήστε τον ώστε να διαλυθεί και να μαγειρευτεί καλά.

Προσθέστε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί. Επαναλάβετε άλλη μία φορά με ένα ποτήρι νερό για να μαγειρευτεί καλά. Προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά, ανακατέψτε και έπειτα σβήστε την φωτιά.

Βήμα 4ο

Για την μπεσαμέλ μπορείτε απλά να συμβουλευτείτε τις οδηγίες της συσκευασίας, αν δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο για να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας. Αν έχετε τη δυνατότητα να τη φτιάξετε, μπορείτε να δείτε εδώ πώς.

Βήμα 5ο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα σκεύος 30×20 στρώνετε πρώτα τα λαχανικά, μετά τον κιμά και τέλος την μπεσαμἐλ, Πασπαλίστε μεμπόλικο κεφαλοτύρι της επιλογής σας και μαγειρέψτε για περίπου 40 λεπτά.

*Ένα μυστικό για να σας βγει ακόμα πιο τραγανή αλλά και νόστιμη η κρούστα τυριού, είναι να σκορπίσετε μερικές κουταλιές βούτυρο πάνω της.

Βήμα 6ο

Αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον κόψετε σε μερίδες, και... απολαύστε ελεύθερα!

v