Είμαι νέος μπαμπάς και νιώθω διαρκώς ότι η μόλις δύο εβδομάδων κόρη μου με μισεί. Ό,τι κι αν κάνω μαζί της, έστω κι αν απλά την πλησιάζω, εκείνη ουρλιάζει και κλαίει και κουνά τα χεράκια της σα να προσπαθεί να με διώξει ή σα να με φοβάται.
Η γυναίκα μου, η οποία δούλευε ως baby sitter όταν ήταν νέα, έχει πολύ περισσότερη εμπειρία από εμένα με βρέφη και λέει ότι απλά χρειάζεται να περάσω περισσότερο χρόνο μαζί της. Αλλά όσο κι αν έχω προσπαθήσει δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν κάθεται καν να την ταΐσω με το μπιμπερό. Και όσο γίνεται αυτό, τόσο περισσότερο διστάζω και εγώ να την πλησιάσω γιατί με πληγώνει να την βλέπω να αντιδρά έτσι με την παρουσία μου –για την ακρίβεια, είναι το πιο δυσάρεστο συναίσθημα που έχω νιώσει ποτέ. Θα με μισεί έτσι για πάντα;
Τι λέει ο ειδικός;
Αυτό που περιγράφετε είναι πολύ κοινό –ιδιαίτερα όταν το μωρό θηλάζει. Και είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει πίσω, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να σας μισεί το μωρό σας. Στην ηλικία αυτή τις περισσότερες ώρες της ημέρας τα μωρά κοιμούνται. Και τις περισσότερες ώρες από αυτές που είναι ξύπνια, τρώνε. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να έχει το μωρό σας προτιμήσεις. Σε αυτή τη φάση έχει μόνο ανάγκες. Και αφού η μαμά μυρίζει γάλα, αυτό είναι που ενδιαφέρει το μωρό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Η γυναίκα σας έχει απόλυτο δίκιο: Εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε περισσότερο χρόνο μαζί, μόνο οι δυο σας. Η ιδανική στιγμή της ημέρας για να το κάνετε αυτό είναι αμέσως αφού έχει ταϊστεί, όταν δεν θα πεινά. Η γυναίκα σας θα πρέπει να φύγει από το δωμάτιο ώστε να μπορείτε να μείνετε μόνος μαζί της. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε τη μικρή στο καροτσάκι και να βγείτε μαζί της βόλτα. Τραγουδήστε της, μιλήστε της, κάντε οτιδήποτε –δεν έχει σημασία. Το ζήτημα είναι εκείνη να συνηθίσει στην παρουσία σας και εσείς να νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση μαζί της. Όταν θα έχετε πλέον δημιουργήσει συγκεκριμένες συνήθειες μαζί μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε να την ταΐσετε με το μπιμπερό. Αλλά φροντίστε να το κάνετε πριν την πιάσει υπερβολική πείνα –και, ως εκ τούτου, εκνευρισμός. Βεβαιωθείτε, μάλιστα, πάλι ότι η μαμά δεν βρίσκεται στο δωμάτιο. Γιατί αν βρίσκεται, το μωρό θα θέλει πάλι να είναι μαζί της.
Τέλος, προσπαθήστε όσο μπορείτε να μην παίρνετε την αντίδραση αυτή του μωρού σας προσωπικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι όση περισσότερη ένταση και αμηχανία υπάρχει στην ατμόσφαιρα τόσο περισσότερο εκνευρίζονται και τα ίδια. Αν, λοιπόν, διστάζετε να την πλησιάσετε από φόβο μήπως αρχίσει να κλαίει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την αντιμετωπίσετε. Όσο, όμως, πιο ήρεμος είστε, τόσο πιο ήρεμη θα είναι και εκείνη.
Το γεγονός και μόνο ότι σας προβληματίζει αυτή η κατάσταση και θέλετε να την διορθώσετε δείχνει ότι είστε καλός μπαμπάς.
Πηγή: Momscape