Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έρχονται κάθε πρωί αντιμέτωποι με το ίδιο σενάριο. Στην παρούσα κατάσταση, όμως, για τους περισσότερους από αυτούς, υμών συμπεριλαμβανομένων, η αλλαγή καριέρας είναι επικίνδυνο ρίσκο. Με όποιον κι αν το συζητήσετε θα σας απαντήσει πως αποκλείεται να βρείτε αλλού δουλειά τέτοιες εποχές και ότι θα έπρεπε να νιώθετε ευγνωμοσύνη απλά και μόνο επειδή έχετε δουλειά. Βέβαια, εκείνοι μιλούν εκ του ασφαλούς γιατί δεν έχουν την δική σας δουλειά. Και δεν είναι λίγες φορές που έχετε σκεφτεί πως ίσως θα ήταν προτιμότερο να είστε άνεργος και άστεγος απ’το να επιστρέφετε κάθε πρωί «εκεί».
Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο -τουλάχιστον προς ώρας- και ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι να δείτε (ή να δημιουργήσετε) τα «καλά» του προβλήματός σας. Να προσπαθήσετε, δηλαδή, να βγάλετε κάτι καλό από όλη αυτή την ιστορία. Πώς; Δείτε παρακάτω τέσσερις δοκιμασμένους τρόπους:
Δημιουργήστε προσωπικές σχέσεις
Ένας καλός τρόπος να διατηρήσετε την ηρεμία σας και να ζήσετε πιθανώς κάποιες ευχάριστες στιγμές στην εργασία σας είναι να αναπτύξετε φιλίες με τους συναδέλφους σας. Δεν αποκλείεται να μισούν και εκείνοι την δουλειά και έτσι να δίνετε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Σκεφτείτε πόσο ωραία θα ήταν να δουλεύατε με τους κολλητούς σας; Πόσο πιο ευχάριστα θα πέρναγε η ώρα;
Σίγουρα θα υπάρχουν κάποια άτομα που συμπαθείτε στην δουλειά σας, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτούς, είτε πρόκειται για ανώτερους είτε για νέους συναδέλφους, στους οποίους μπορείτε να δείξετε τα κατατόπια. Άλλωστε, το να αποκτάτε σχέσεις με συναδέλφους ενδέχεται να σας βοηθήσει και επαγγελματικά, καθώς μπορεί να γνωρίζουν άτομα σε άλλες δουλειές, στα οποία θα μπορούσαν να σας συστήσουν.
Ενεργοποιηθείτε
Θυμάστε τον πρώτο καιρό στο γυμνάσιο ή στο Πανεπιστήμιο, όταν γνωρίζατε μόνο λίγα άτομα και γενικώς δεν περνούσατε και πολύ καλά; Πώς το αντιμετωπίσατε; Πιθανώς συμμετέχοντας σε δραστηριότητες και σε κοινωνικές ομάδες που σας έδωσαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσετε περισσότερο κόσμο αλλά και να αναδείξετε τα ταλέντα σας, τις κλίσεις σας, τις ικανότητές σας. Σιγά-σιγά η ζωή άρχισε να γίνεται καλύτερη.
Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και στην δουλειά. Προσπαθήστε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που πιθανώς οργανώνει η εταιρία στην οποία εργάζεστε ή βρείτε ασχολίες στα πλαίσια της δουλειάς σας που σας ευχαριστούν, π.χ. δημιουργήστε μία ομάδα ανακύκλωσης που θα συγκεντρώνει και θα πετάει στους ειδικούς κάδους όλα τα χαρτιά κάθε εβδομάδα ή κάντε ένα γκάλοπ στους συναδέλφους σχετικά με όσα τους ενοχλούν στην δουλειά, συγκεντρώστε τα και αναζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα διορθώσετε. Ενημερώστε τα αφεντικά σας και «πάρτε το πάνω σας». Μάθετε να επιδιορθώνετε πράγματα που έχουν χαλάσει (π.χ. ο εκτυπωτής) ή ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή. Όλοι θα εκτιμήσουν ότι εσείς μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα και αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα.
Ενημερωθείτε για την δουλειά που πραγματικά θα θέλατε
Το κακό με τους ανθρώπους πολλές φορές είναι ότι ξέρουν τι δεν θέλουν, αλλά δεν ξέρουν τι θέλουν. Και ίσως έχει έρθει η στιγμή να το βρείτε –αν το ξέρετε ήδη. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα λατρεύατε να κάνετε για την υπόλοιπη ζωή σας; Αυτό που θα σας έκανε να αφήσετε την δουλειά που έχετε για να το κυνηγήσετε. Δεν αποκλείεται να το βρείτε μέσα στην ίδια εταιρία στην οποία εργάζεστε, σε ένα άλλο τμήμα, οπότε μπορείτε εύκολα να μάθετε περισσότερα.
Αν ξέρετε ποια είναι η δουλειά που πραγματικά θέλετε, δοκιμάστε να κάνετε σε αυτήν τα πρώτα σας βήματα –αν πρόκειται για μία άλλη θέση στην εταιρία σας, ενημερώστε σχετικά τα αφεντικά σας. Αν όχι, μάθετε τα πάντα γι’αυτήν και ξεκινήστε την, αν μπορείτε, δοκιμαστικά για να δείτε αν πραγματικά σας αρέσει πριν αφήσετε την τωρινή δουλειά σας.
Επιπλέον, μπορείτε να επωφεληθείτε στην δουλειά που ήδη είστε -ή σε αυτήν που θέλετε να πάτε- από σεμινάρια που πιθανώς επιχορηγεί η εταιρία ή από άλλα που κατά καιρούς γίνονται, σχετικά με το αντικείμενό σας. Μαθαίνοντας περισσότερα για την δουλειά που κάνετε θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι σε αυτήν και ίσως να την δείτε με άλλο μάτι.
Αποδράστε
Το συμβόλαιο που έχετε υπογράψει με την εταιρία σας ορίζει πως το σώμα σας πρέπει να βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα. Δεν λέει, όμως, κάτι για το μυαλό σας. Μπορείτε, λοιπόν, κάποιες στιγμές μέσα στην ημέρα να το «ταξιδεύετε» σε ευχάριστες σκέψεις και εικόνες, να κάνετε διαλογισμό, να ακούτε μουσική, να διαβάζετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και γενικώς να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι υπάρχει ζωή και έξω από αυτό το γραφείο.
Επίσης, προσπαθήστε να φεύγετε από το γραφείο όσο συχνότερα γίνεται. Να βγαίνετε σε εξωτερικές δουλειές, να πίνετε έναν καφέ, να κάνετε διάλειμμα για φαγητό, να περπατάτε για να καθαρίζει το μυαλό σας.
Ο καιρός γαρ εγγύς…
…που θα φύγετε από αυτή την δουλειά, είτε επειδή θα έχετε βρει κάποια καλύτερη είτε επειδή θα βγείτε σε σύνταξη. Μπορεί ακόμα και να έρθει η στιγμή που θα σας απολύσουν, οπότε θα «επωφεληθείτε» τουλάχιστον από την αποζημίωση και το ταμείο ανεργίας (για ένα διάστημα τουλάχιστον). Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο ότι η μέρα που το μαρτύριό σας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα τελειώσει. Σκεφτείτε τουλάχιστον αυτό, αν καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν σας βοηθά, και κάντε υπομονή.
Πηγή: In2life.gr