5 τρόποι να μετατρέψετε τα γκρινιάρικα παιδιά σε… αγγελούδια!

5 τρόποι να μετατρέψετε τα γκρινιάρικα παιδιά σε… αγγελούδια!

Η γκρίνια είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των μικρών παιδιών για να διεκδικούν αυτό που θέλουν. Δεν σημαίνει πως είναι κακομαθημένα ή πως το κάνουν επίτηδες για να μας νευριάσουν. Αντίθετα, προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους όταν είναι κουρασμένα, εκνευρισμένα, θέλουν την προσοχή μας ή απλά βαριούνται. 

Οι γονείς, από την άλλη, δεν αντέχουν την γκρίνια των παιδιών και τους κάνουν τα χατίρια μόνο και μόνο για να σταματήσουν να γκρινιάζουν και άθελά τους τα διδάσκουν πως με την γκρίνια μπορούν να πετύχουν αυτό που θέλουν. Αν δεν αντέχετε την γκρίνια, να ξέρετε ότι το παιδί σας θα συνεχίσει να γκρινιάζει, γιατί αντιλαμβάνεται ότι έχει δύναμη επάνω σας, αφού σας κάνει να θυμώνετε!

Μην τα ωθείτε στα άκρα

Συνήθως γινόμαστε πιο αυστηροί με τα παιδιά που κλαίνε, απαιτούν ή δεν υπακούον στους κανόνες μας. Όσο εκείνα γκρινιάζουν τόσο χάνουμε την υπομονή μας, με αποτέλεσμα να θυμώνουμε και να καταλήγουμε σε ανεπιθύμητους καβγάδες και φωνές. Το μυστικό εδώ είναι να αποδεχτείτε την γκρίνια του παιδιού ως ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης χωρίς να χάνετε την ψυχραιμία σας και να ωθείτε την κατάσταση στα άκρα. Μην ξεχνάτε πως είστε ο ενήλικας της οικογένειας και πρέπει να βρείτε τρόπο να ηρεμήσετε το παιδί. 

Βάλτε όρια και κανόνες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι βάλετε όρια και, κυρίως, να τα  τηρήσετε! Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με πολλούς και αυστηρούς κανόνες που θα δυσκολευτείτε να ακολουθήσετε. Για αρχή, αρκεί ένα βασικό καθημερινό πρόγραμμα για τις ώρες του φαγητού, του ύπνου και του παιχνιδιού και κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς. Για παράδειγμα φυλάμε τα παιχνίδια που βγάζουμε, λέμε «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», δεν χτυπάμε, δεν δαγκώνουμε, κτλ. Σταδιακά, το παιδί θα μάθει να τηρεί τα όρια που του βάζετε και θα είναι πιο εύκολο να προσθέστε επιπλέον κανόνες. 

Αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις

Αν πείτε στο παιδί σας: «θα σου δώσω ένα ακόμα μπισκότο, αλλά δε θα γκρινιάξεις άλλο, εντάξει;» το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίσει να γκρινιάζει μέχρι να φάει όλα τα μπισκότα του πακέτου. Το μάθημα που παίρνει εκείνη τη στιγμή είναι πως με την γκρίνια μπορεί να κερδίσει αυτό που θέλει. Μείνετε σταθεροί στα όρια που του βάζετε χωρίς να υποκύπτετε στα κλάματα και τα παρακάλια του. Δεν είναι εύκολο, φυσικά, αλλά να θυμάστε πως όσο πιο σταθεροί είστε στις αποφάσεις σας, τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την γκρίνια ως μέσο εκβιασμού. 

Αποφύγετε τα «όχι» και τις διαταγές

Κάθε φορά που ένα παιδί γκρινιάζει επειδή δεν θέλει, για παράδειγμα, να ντυθεί για το σχολείο ή θέλει να φορέσει τη στολή του σούπερμαν αντί για το παντελόνι του, οπλιστείτε με υπομονή και δώστε του δύο επιλογές. Μην του πείτε «θα βάλεις το μπλε παντελόνι» και μην το ρωτήσετε «τι θες να φορέσεις σήμερα;». Αντίθετα, ξεκινήστε λέγοντας «θα βάλεις το μπλε ή το γκρι παντελόνι;». Έτσι, αφενός θα νιώσει ότι του δίνετε την επιλογή να διαλέξει και αφετέρου δεν πελαγώσει από τις πολλές επιλογές και θα αποφύγετε ατέλειωτες συζητήσεις που καταλήγουν σε γκρίνια και καβγάδες.

Επαινέστε το όταν δεν γκρινιάζει

Αφού του εξηγήσετε (για ακόμα μία φορά!) ότι η γκρίνια δεν είναι ο σωστός τρόπος να διεκδικεί αυτό που θέλει, επαινέστε το όταν δεν το κάνει. Μην θεωρήσετε ότι επειδή το παιδί σας κάνει το σωστό άρα δεν χρειάζεται να πείτε κάτι! Αντίθετα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δώσετε θετική προσοχή στο παιδί σας, να του πείτε τι κάνει σωστά και να του δώσετε τα εύσημα.

v