Το καλύτερο φάρμακο για γρήγορη ανάρρωση είναι η ξεκούραση, αλλά δυστυχώς, είναι δύσκολο να επιτευχθεί όταν το παιδί έχει πυρετό ή συνάχι. Ωστόσο, μπορούμε να το βοηθήσουμε να ανακουφιστεί από αυτά τα συμπτώματα.
Να μπορεί να αναπνεύσει
Είναι πολύ συχνό ένα παιδί να μην μπορεί να κοιμηθεί επειδή έχει βουλωμένη μύτη και δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Το πρώτο βήμα για να αισθανθεί καλύτερα είναι να το βοηθήσουμε να καθαρίσει τη μύτη του.
Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι να κάνετε ζεστό μπάνιο το παιδί. Οι ατμοί βοηθούν στο να υγροποιηθούν οι βλέννες και σε συνδυασμό με τη χρήση φυσιολογικού ορού να απομακρυνθούν ευκολότερα. Έτσι, η μυτούλα του μικρού σας θα παραμείνει καθαρή για αρκετή ώρα και στο ενδιάμεσο θα μπορέσει να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.
Ένας άλλος τρόπος είναι να προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας ειδικές συσκευές αναρρόφησης της βλέννας που βοηθούν εξίσου αποτελεσματικά κατά του μπουκώματος!
Να κοιμηθεί συνεχόμενα
Ο οργανισμός επανακτά τις δυνάμεις του όσο κοιμόμαστε και μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα την αρρώστια, όταν είναι ξεκούραστος. Γι' αυτό και πρέπει να φροντίσουμε τα μικρά μας να κοιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Καλό είναι ο ύπνος τους να είναι συνεχόμενος και να μη διακόπτεται - κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν ελέγχουμε την θερμοκρασία τους κάθε λίγο και λιγάκι.
Ευτυχώς, η τεχνολογία είναι με το μέρος μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό θερμόμετρο συνεχούς παρακολούθησης με τη μορφή patch. Tο «Fever Trap», μπορεί να σας ενημερώσει με οπτικές και ηχητικές ειδοποιήσεις, κατευθείαν στο κινητό ή το tablet για το αν έχει ανέβει ο πυρετός.
Η λειτουργία του είναι απλή, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το τοποθετήσετε στην περιοχή της μασχάλης και να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχετε ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία του παιδιού από άλλο δωμάτιο, χωρίς να χρειάζεται να το ξυπνάτε.
Σε περίπτωση που δεν τη γλιτώσετε και κολλήσετε, το συγκεκριμένο θερμόμετρο λειτουργεί εξίσου βολικά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όπως τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.
Να πίνει πολλά υγρά
Η αφυδάτωση είναι ένας πιθανός κίνδυνος όταν το παιδί αρρωσταίνει. Γι' αυτό και θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα υγρά έτσι ώστε να αναπληρώνουν όσα χάνουν από τον έμετο, την διάρροια, ή την εφίδρωση.
Τις περισσότερες φορές ωστόσο, ειδικά στις εμπύρετες ιώσεις, τα παιδιά αντιδρούν και δε θέλουν ούτε να πιουν ούτε να φάνε. Χωρίς να τα πιέζετε, εξασφαλίστε ότι πίνουν αρκετό νερό και άλλα αφεψήματα (τσάι και ζεστό γάλα) και καταναλώνουν τροφές, όπως οι σούπες. Αν το παιδί προβάλλει αντίσταση, μπορείτε να το διευκολύνετε, προτείνοντας του να πίνει μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα με καλαμάκι.
Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε με τα μικρά μας, οι αρρώστιες πάντα θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας. Αντί να στεναχωριόμαστε ή να αγχωνόμαστε, λοιπόν, ας το αποδεχτούμε κι ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να γίνουν γρήγορα καλά.