Ο γιος μου θέλει να τον έχω συνέχεια αγκαλιά αλλιώς κλαίει. Τι να κάνω;

Ο γιος μου θέλει να τον έχω συνέχεια αγκαλιά αλλιώς κλαίει. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Χαίρεται. Έχω έναν γιο 12μιση μηνών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω μαζί του είναι ότι θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω τίποτα άλλο. Κλαίει σπαρακτικά όταν τον αφήνω και δεν σταματάει μέχρι να τον ξαναπάρω. Δεν μπορώ ούτε στην τουαλέτα να πάω. Δεν το συζητώ για να κάνω κάτι άλλο μέσα στο σπίτι... Το θέμα είναι εγώ με τον σύζυγό μου δεν τον μάθαμε στις αγκαλιές. Οι παππούδες όταν έρχονται τον έχουν συνέχεια αγκαλιά και παρόλο που τους το λέω, δεν με ακούνε. Τι μπορώ να κάνω; Δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε τον υπέροχο γιος σας! Το μωρό σας σας εκφράζει μέσα από το κλάμα του πολλά και διαφορετικά μηνύματα. Σας επικοινωνεί πόσο σημαντική του είναι η επαφή σας, η αγκαλιά σας και η σχέση σας! Ακόμη και όταν αυτό πρακτικά σας δυσκολεύει, δεν υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να σας ανησυχεί. Πρόκειται για μια αναπτυξιακή φάση, η οποία σύντομα θα πάρει άλλη μορφή αφού ο γιος σας θα μπορεί να εκφράσει και με άλλους τρόπους αυτό που θέλει ή χρειάζεται από εσάς.

Τα βρέφη δε μαθαίνουν στην αγκαλιά. Την αποζητούν διότι τους προσφέρει πολλά, επομένως δε χρειάζεται να τη φοβάστε ή να μετριάζετε για τον λόγο αυτό την επαφή με το μωρό σας. Αντιθέτως, ένα μωρό που νιώθει ότι οι γονείς ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και είναι διαθέσιμοι, αναπτύσσει καλύτερη αυτοεικόνα και έτσι ανεξαρτητοποιείται ταχύτερα. 

Δίνετε λοιπόν απλόχερα την αγάπη και το χάδι σας, ευνοώντας έτσι την ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση όπου αυτή η συμπεριφορά θα διαφοροποιηθεί, ανάλογα βέβαια και με τα δεδομένα της καθημερινότητας σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v