Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα παιδιά που, εκτός από την αναμενόμενη και φυσιολογική άρνηση για διάβασμα που παρουσιάζουν σχεδόν όλοι οι μικροί μαθητές, έχουν και διάσπαση προσοχής.
Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς καλούνται να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο και οι συμβουλές της παιδοψυχολόγου Αντιγόνης Γινοπούλου τους καθοδηγούν με το καλύτερο τρόπο προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους να διαβάσει.
Ολόκληρη η ανάρτηση της παιδοψυχολόγου
Πως θα βοηθήσουμε να διαβάσει το παιδί με διάσπαση προσοχής:
Το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι φορτωμένο με αντικείμενα. Το γραφείο βρίσκεται με την πλάτη στο παράθυρο ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του παιδιού, όταν διαβάζει έχει πάνω στο γραφείο μόνο τα βιβλία και τετράδια του συγκεκριμένου μαθήματος, όχι περιττά αντικείμενα.
Το παιδί με τη βοήθεια του γονιού φτιάχνει το πρόγραμμα του διαβάσματος και το τοποθετεί σε έναν μικρό πίνακα στο δωμάτιο του με στόχο να ελέγχει αν το τηρεί ή αν υπάρχουν εμπόδια και τι τα προκαλούν.
Το πρόγραμμα του παιδιού πρέπει να είναι σταθερό όσον αφορά διάβασμα, φαγητό , ύπνο, παιχνίδι και ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Το παιδί διαβάζει αποκλειστικά στο δωμάτιο του, γενικά σε όλο το σπίτι πρέπει να επικρατεί ησυχία.
Εφόσον το παιδί είναι μικρό και διαβάζει με την βοήθεια του γονιού, ο γονιός δεν σβήνει και δεν σκίζει τα λάθη από τα τετράδια αλλά ζητάει από το παιδί να βρει ποια είναι τα λάθη. Αν δεν τα καταφέρει μόνο του μόνο τότε θα βοηθήσει ο γονιός.
Οι περιλήψεις των μαθημάτων βοηθάνε το παιδί με διάσπαση προσοχής να θυμάται καλύτερα. Ο γονιός θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί ώστε να μάθει πως γράφονται οι περιλήψεις.
Το μικρό παιδί ετοιμάζει την τσάντα του σχολείου από το βράδυ με την βοήθεια του γονιού.
Ο γονιός ενημερώνεται τακτικά από τον δάσκαλο για την πρόοδο και την συμπεριφορά του παιδιού.