Πώς μπορώ να μάθω στη 16 μηνών κόρη μου να κοιμάται μόνη της και όχι ανάμεσά μας;

Πώς μπορώ να μάθω στη 16 μηνών κόρη μου να κοιμάται μόνη της και όχι ανάμεσά μας;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας θέλω και εγώ να σας κάνω κάποια ερώτηση. Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών και το πρόβλημα που έχουμε εδώ και 2 μήνες είναι ότι δεν θέλει με τίποτα να κοιμάται στην κούνια της. Θέλει να κοιμάται ανάμεσά μας στο κρεβάτι. Ενώ μέχρι πρότινος δεν είχε κανένα πρόβλημα – κοιμόταν στην κούνια της μέχρι το πρωί χωρίς να ξυπνάει την νύχτα. 

Έχω προσπαθήσει τα πάντα! Ακόμα και να κοιμηθεί πρώτα πάνω μου και έπειτα να την βάλω στην κούνια. Ξυπνάει όμως με κλάματα για να τη βάλω στο κρεβάτι μας... Πώς μπορώ να την ξεκολλήσω από το κρεβάτι μας και να συνηθίσει ξανά στην κούνια της;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την όμορφη κορούλα σας! Καθώς αναπτύσσεται χρειάζεται διαρκώς τη φροντίδα σας ακόμη και σε θέματα που μέχρι πρότινος είχε κατακτήσει. Μια επανάληψη – επαναδιαπραγμάτευση πάντα βοηθά.

Έχετε να σκεφτείτε εάν το διάστημα αυτό που κοιμάται στο κρεβάτι σας έχει μεσολαβήσει κάτι που έχει επηρεάσει εκείνη ή την οικογένεια σας. Μια αδιαθεσία δική της, μια ασθένεια κάποια δυσκολία δική σας μπορεί να την κάνει να θέλει να είναι κοντά σας είτε για να νιώθει ασφαλής είτε για να σας φροντίσει. 

Με σταθερότητα, υπομονή και επανάληψη θα την κοιμίζετε στην κούνια της, εφόσον είστε έτοιμοι κι εσείς να το υποστηρίξετε. Η κούραση καμιά φορά δυσκολεύει πολύ ένα τέτοιο εγχείρημα. Θα την ησυχάζετε όταν ξυπνά και θα τη βοηθάτε να κοιμηθεί ξανά. Εάν το υποστηρίξετε σταθερά για μερικές ημέρες θα καταλάβει εκ νέου ότι δεν υπάρχει η επιλογή να κοιμάται στο κρεβάτι σας και θα επιστρέψει με χαρά στο δικό της. 

Μην αγωνιάτε. Όσο έχετε έγνοια να φροντίζετε για την καλή της ανάπτυξη, οποία δυσκολία και εάν συναντήσετε θα βρείτε τον τρόπο σας και τον χρόνο σας να την προχωρήσετε. Δεν σημαίνει αυτό ότι κάτι κάνετε λάθος, αντιθέτως είστε σε εγρήγορση για να κάνετε καλά πράγματα!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v