Ποιες τροφές βοηθούν τελικά;
Καρύδια
Τα καρύδια περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Είναι επίσης πλούσια σε βιοτίνη και βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες στο DNA. Επειδή τα μαλλιά σπάνια προστατεύονται συστηματικά από τον ήλιο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Τα καρύδια περιέχουν επίσης χαλκό, ένα μέταλλο που βοηθάει τα μαλλιά να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και τη λάμψη τους.
Σολομός
Πέρα από το ότι αυτό το νόστιμο ψάρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D (στοιχεία απαραίτητα για δυνατά μαλλιά), περιέχει και μια πραγματικά εκπληκτική ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3. Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα και τα χρειάζεται για την ανάπτυξη των μαλλιών. Περίπου το 3% του στελέχους της τρίχας αποτελείται από αυτά τα λιπαρά οξέα. Τα Ωμέγα-3 βρίσκονται επίσης στις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και στα φυσικά έλαια που εξασφαλίζουν την καλή ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.
Άλλες επιλογές αν ο σολομός δεν σας ενθουσιάζει: θα μπορούσατε επίσης να εξασφαλίσετε τα ουσιώδη λιπαρά οξέα από ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί καθώς και από το αβοκάντο, τους κολοκυθόσπορους και τα φιστίκια.
Αυγά
Τα αυγά κάνουν καλό στα μαλλιά, λόγω των πολλών πρωτεϊνών που περιέχουν. Τα μαλλιά μας αποτελούνται από 70% κερατίνη, επομένως η πρωτεΐνη του αυγού μπορεί να τα «ξυπνήσει» και να φτιάξει μαλλιά που είναι κατεστραμμένα, να τα ενυδατώσει και να τα θρέψει.
Μούρα
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος σου (συμπεριλαμβανόμενων των νυχιών αλλά και των μαλλιών)κατά των ελεύθερων ριζών, που αυξάνουν τις ορμόνες του στρες.
Όσπρια
Οι φακές, τα φασόλια, και τα υπόλοιπα όσπρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για τις τρίχες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ένα συνδυασμό διαφορετικών συστατικών όπως είναι το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και θυμηθείτε πως τα μαλλιά σας μεγαλώνουν κατά 0.5 περίπου χιλιοστό την ημέρα!
Tip: Τα όσπρια δεν είναι μόνο σούπα, μπορούν εύκολα να μπουν στη σαλάτα, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για μία πάστα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα σάντουιτς ή για dip λαχανικών.
Κοτόπουλο και κόκκινο κρεας
Το κόκκινο ή άσπρο κρέας είναι πηγή πολλών και διαφορετικών συστατικών που θρέφουν την τρίχα. Για παράδειγμα περιέχουν τη μορφή του σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β κ.α. Η έλλειψη του σιδήρου, αποτελεί την πιο συχνή ανεπάρκεια μικροθρεπτικού συστατικού ανά τον κόσμο & αφορά το 9 με 16% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο ρόλος του μετάλλου αυτού στην υγεία του τριχωτού μέρους του κεφαλιού είναι πλέον αποδεδειγμένος, ενώ ένα από τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση.
Ίσως όμως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό τους για τα μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες. Όπως έχουμε ήδη δει αυτά δομούνται από την κερατίνη, πρωτεΐνη η οποία έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η χορήγηση L- κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση & βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L- κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Tip: H πλουσιότερη πηγή L- κυστεΐνης είναι το κόκκινο κρέας, ενώ ακολουθεί το κοτόπουλο και το ψάρι. Εάν μαγειρέψετε το κρέας σας σε υψηλές θερμοκρασίες τότε καταστρέφετε την κυστεΐνη που περιέχει. Γι αυτό ψήστε καλά, αλλά μη παραψήσετε τη μπριζόλα σας.
Kίτρινες και κόκκινες πιπεριές για βιταμίνη C
H βιταμίνη C χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Eπιπλέον, παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνοντας τη γήρανση των μαλλιών. Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ενώ καλές πηγές είναι ακόμα το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Bρυξελλών, η πατάτα, οι λιαστές ντομάτες και όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ).
Γαλακτοκομικά προϊόντα για βιταμίνη A
H βιταμίνη A είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας. H έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα καταστήσει εύθραυστα. H βιταμίνη A περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Θα τη βρείτε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ. καρότα, σπανάκι, μπρόκολο).
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κέϊλ και τα σέσκουλα είναι τεράστιες πηγές βιταμίνης Α και σιδήρου. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή των φυσικών ελαίων που συνθέτουν τα μαλλιά και δίνουν λάμψη και ελαστικότητα. Παρέχουν επίσης σίδηρο και ασβέστιο, τα οποία είναι και τα δύο απαραίτητα για υγιείς τρίχες.
Τροφές ολικής άλεσης
Σιτηρά όπως το κριθάρι, η βρώμη, η κινόα, το κεχρί και η σίκαλη, παρέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες αλλά και σίδηρο, βιταμίνη Β, ψευδάργυρο και πυρίτιο που εξασφαλίζουν πλούσια, ελαστικά μαλλιά.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες αποτελούν σπουδαία πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από το σώμα. Κανένα κύτταρο του σώματος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αρκετή βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει επίσης στην προστασία και στην παραγωγή ελαίων που διατηρούν υγιές το τριχωτό της κεφαλής και δυναμώνουν τα μαλλιά. Άλλες επιλογές: τα καρότα, το πεπόνι, το μάνγκο, η κολοκύθα και τα βερίκοκα αποτελούν καλές πηγές βήτα-καροτίνης.
Εν κατακλείδι, μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών αποτελεί και το μυστικό για πλούσια, υγιή και γερά μαλλιά. Όπως και κάθε άλλο όργανο ή ιστός του σώματος, έτσι και η τρίχα έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά έτσι!