***Κάντε τη δική σας ερώτηση στην ειδικό, αν κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, σας απασχολεί!***
Ήμουν παντρεμένος 12 χρόνια με την γυναίκα μου και αυτή την στιγμή είμαστε σε διάσταση 2 μήνες. Έχουμε 2 παιδάκια 4 και 8 χρονών. Ο λόγος που χωρίσαμε είναι η έλλειψη επικοινωνίας που οδηγούσε σε καβγάδες. Σε αυτό το διάστημα έχω καταλάβει τα λάθη μου και της έχω ζητήσει ειλικρινά συγνώμη, ενώ αυτή ρίχνει όλη την ευθύνη πάνω μου. Της ζητάω να τα ξαναβρούμε γιατί πραγματικά την αγαπάω και έχουμε και 2 παιδάκια μικρά.
Αυτή έχει θυμό και άρνηση. Μέναμε στο χωριό μου και αυτή γύρισε με τα παιδιά και μένει στη μάνα της, μισή ώρα απόσταση από μένα. Πριν από μια βδομάδα, ξαφνικά μου στέλνει μήνυμα και μου λέει «Μάζεψε τα πράγματα από το σπίτι και έλα να βρούμε σπίτι εδώ» να μείνουμε μαζί για τα παιδιά και μόνο. Την επόμενη μέρα μου είπε άστο καλύτερα, να το πάμε σιγά-σιγά και βλέπουμε.
Μετά από 2 ημέρες της πρότεινα να έρθει με τα παιδιά στο σπίτι μου, όπου ήρθε και έμεινε 2 μέρες. Την πρώτη μέρα δεν μιλήσαμε και κοιμηθήκαμε χωριστά και την επόμενη, πήγαμε βόλτα με τα παιδιά και το βράδυ μιλήσαμε λίγο. Το αποτέλεσμα ήταν να το πάμε σιγά-σιγά και να μην τη πιέζω. Τηλεφωνική επικοινωνία δεν έχουμε, παρά μόνο για τα παιδιά. Αξίζει να περιμένω; Τι σημαίνει σιγά-σιγά μετά από 2 μήνες; Όταν της μιλάω για διαζύγιο αρνείται να το προχωρήσουμε και οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί σίγουρα.
Αγαπητέ αναγνώστη,
Εύλογα τα ερωτήματα που σας προκύπτουν. Δε μπορούν ωστόσο να απαντηθούν από κανέναν άλλον πέραν από εσάς τους δύο. Ρωτάτε τι σημαίνει το σιγά- σιγά, ο ρυθμός επανασύνδεσης δηλαδή που σας προτείνει η σύντροφος σας. Αξίζει να της θέσετε αυτό το ερώτημα. Θα μπορούσε να σας εξηγήσει τι έχει στο μυαλό της και για ποιους λόγους το προτείνει ως μια καλή και κατάλληλη λύση για τη σχέση σας.
Ρωτάτε εάν αξίζει να περιμένετε. Το ερώτημα αυτό έχετε να στρέψετε προς τον εαυτό σας. Εξαρτάται βεβαίως τι σημαίνει για εσάς η αναμονή. Θα μπείτε σε μια κατάσταση αδράνειας όπου με αγωνία θα περιμένετε παθητικά την ετυμηγορία; Θα διεκδικήσετε ενεργά και με πάθος αυτό που επιθυμείτε; Θα είστε εσείς διαφορετικός κοντά σε όλα τα μέλη της οικογένειας σας ώστε να δείξετε ότι η αλλαγή δεν είναι ιδέα αλλά πράξη; Θα συμμετέχετε με επεξεργασία στην τελική απόφαση που θα λάβετε;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα αντιστοιχεί να σας απασχολούν αυτό το διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό να τους δώσετε χώρο να αφουγκραστούν και να απαντηθούν. Κάντε μια καλή επεξεργασία λοιπόν, και επενδύστε τον χρόνο σας. Μην τον αφήνετε απλώς να κυλά.
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.