Σύμφωνα με τον Δρ. Σαμ Χέι, η υπερβολική έκθεση στο νερό και το σαπούνι μπορεί να ξηράνει σε επικίνδυνο βαθμό το δέρμα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη δερματικών παθήσεων, ερεθισμών και μολύνσεων.
«Κάθε 2 με 3 μέρες είναι μια επαρκής συχνότητα», λέει ο ειδικός, αφού «δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνεται συχνότερα από υγειονομικής άποψης». Η συχνότητα, βέβαια, καθορίζεται και από άλλους, πιο αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι το πόσο έχει λερωθεί το παιδί παίζοντας, οι κλιματολογικές συνθήκες κ.α.
«Όποια και αν είναι η ηλικία ενός παιδιού, εάν λερωθεί πολύ είναι προφανές ότι πρέπει να κάνει μπάνιο», συνεχίζει ο Δρ. Χέι, «αφού η βρωμιά και η σκόνη αποτελούν πιθανές εστίες μολύνσεων και δυνητική απειλή για την υγεία του δέρματός του». Όταν όμως ένα παιδί πάσχει από έκζεμα ή παρόμοιες παθήσεις, επισημαίνει στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να προσέχουμε την ξηρότητα που μπορεί να προκαλέσει το συχνό μπάνιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μειώνουμε τη συχνότητα του μπάνιου και την ποσότητα του σαπουνιού και ενυδατώνουμε το δέρμα του παιδιού, αμέσως μόλις στεγνώσει. Επίσης, αντί για κάποιο κοινό σαπούνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο εξειδικευμένο προϊόν που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.
Όσο για το κλίμα, ο γιατρός τονίζει πως «κατά τον χειμώνα ο κρύος αέρας τείνει να ξηραίνει το δέρμα που σημαίνει ότι το μπάνιο του μωρού πρέπει να είναι συντομότερο και η ενυδάτωση τακτικότερη και σχολαστική. Το ίδιο και το καλοκαίρι εάν στο σπίτι χρησιμοποιούμε πολύ το air condition.»
Πηγή: mirror.co.uk
«Το καθημερινό μπάνιο δεν κάνει καλό στα μωρά»: ένας γιατρός προειδοποιεί
Το μπάνιο είναι αναπόσταστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας για πάρα πολλά μωρά, ιδιαίτερα την ώρα πριν τον βραδινό ύπνο – ως χαλαρωτική δραστηριότητα. Παρ’ όλ’ αυτά, αν και είναι βολικό για τους γονείς και απολαυστικό για τα μωρά, το καθημερινό μπάνιο μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοούμε.